Urbana actionbilder med EOS RP
Sedan fotograferingens begynnelse har människor fascinerats över ett fotografis förmåga att fånga ett ögonblick och frysa en rörelse. Fotografering av rörliga föremål kräver dock bra ljus, en högpresterande kamera och en fotograf med tillräckligt stor skicklighet och en stor dos tålamod. Nya EOS RP är användarvänlig och gör att även nybörjare kan ta avancerade bilder.
Harri Tarvainen är en professionell fotograf som specialiserar sig på utomhus- och sportfotografering. Tillsammans med sin lockiga retriever Kaffe, som till och med har sitt eget instagram-konto, gör han utflykter i naturen och fotograferar. Följ Kaffes äventyr på kontot @kaffegram. Kom även ihåg att läsa Kaffes och Harris fem tips för enklare fotografering av husdjur här.
Jag medger det, jag är en gammal skolfotograf. Jag gillar ljudet av kameraslutaren. Jag tittar hellre genom sökaren än skärmen. Jag använder främst kamerorna Canon EOS 1Dx mkII och Canon EOS 5D mkIV i mitt arbete som är Canons mest högpresterande kameror. Många av mina kollegor har redan gått vidare till spegellösa kameror, och naturligtvis har även deras lätthet och den kompakta storleken väckt mitt intresse. Så när jag erbjöds möjligheten att prova EOS RP tvekade jag inte för ett ögonblick. Jag provade kameran på två av mina favoritmotiv, min hund Kaffe och skateboarding.
EOS RP kombinerar en kompakt storlek och fullformatsystem med professionell kvalitet. Jag fotograferar mycket i naturen och ofta tvingas jag gå långa sträckor för att komma till det jag vill fotografera. Det är inte heller alltid möjligt att ta med mig tung utrustning på mina egna utflykter eller när jag promenerar med Kaffe. I situationer som dessa har jag fått nöja mig med en kompromiss och lämnat vidvinkelobjektivet eller det längre zoom-objektet hemma. För behov som mina är RP:s främsta egenskap dess lätthet. En mindre ram och mindre objektiv gör att jag kan ta mer optisk utrustning med mig på utflykter. Jag tog dessa fotografier med RF-objektiv som designats för spegelfria system och EF-objektiv som monteras med adapter. Objektivet på bilden har en omfattande brännvidd på 24-105 mm f4.0, men något jag ser fram emot med ännu större entusiasm är det ljusstarka objektivet 24-70mm f2.0!
Jag använder alltid manuella inställningar när jag använder blixt eller fotograferar norrsken. För övrigt använder jag bländarförvalläget. Automatisk exponering fungerar i de flesta situationer, men särskilt vid solnedgångar använder jag ofta underexponering för att fånga färgerna i deras fulla skönhet. På moderna systemkameror kan du ändra alla inställningar via skärmen, men i synnerhet min egen fotograferingsstil lämpar sig för RP där exponeringen kan kontrolleras av en separat ring precis under tummen. Förutom zoom- och fokusringar, har RF-objektivet även en tredje ring som du kan använda för att öka eller minska exponeringen utan att gå via skärmen. Tack vare den här funktionen kan du fotografera oavbrutet, eftersom du kan justera bilden medan kameran hela tiden är redo att ta bilder.
Den här bilden tog jag med två externa blixtar. Jag satte den ena blixten på bildens vänstra sida och den andra på högra sidan. Även om den slutliga bilden är ljus, var tunneln ganska mörk vid fotograferingstillfället. RP:s fokus fungerar mycket bra i mörker. När det kommer till snabbhet och noggrannhet matchar den Canons flaggskeppsmodeller som är avsedda för professionell användning. Jag gillar atmosfären som rörelsen på denna bild skapar. Bilden är statisk när det gäller avgränsning och layout, men hästarna som galopperar bakom Kaffe och mig tillför rörelse till bilden.