MAT

Tips och råd för att förbättra din matfotografering

Vi pratade med den professionella matfotografen Yasmin Albatoul och hon visade oss några av hennes personliga metoder för att höja matfotograferingen till en elitnivå.
En komposition av en serie bilder på våfflor med blåbär och karamell som serveras med en kopp te och är utlagda på en färgglad senapsgul yta.

Matfotografering är otroligt populärt på sociala medier. Du behöver bara ta en titt på Instagram så kommer det stå klart att vi älskar att dela bilder på mat. Att dela en bild på mat är kanske bara några steg från att dela maten med andra. Det finns en typ av gemenskap där, nästan som att ni bryter bröd tillsammans.

Samtidigt som Instagrams popularitet sköt i höjden, med sitt fokus på bilder, växte trenden med att lägga ut matbilder på internet fram.

Med så många matbilder i omlopp är det en utmaning att sticka ut i flödet för fotografer som är intresserade av att ta tilltalande matbilder. Yasmin Albatoul, professionell fotograf och influencer inom matfotografering i Algeriet, känner till den här utmaningen väl. Det är heller inte de enda utmaningar hon ställts inför.

”Som kvinna, där jag bor, kan jag inte resa ensam eller gå runt i staden för att fotografera på gatan”, säger hon. ”Och när jag gick på universitetet sa mina vänner alltid till mig att jag inte kan livnära mig på fotografering, att det är bara är en hobby. Men jag sa att det kan jag visst. Jag fotograferar hemma.”

Det visade sig att Yasmin hade rätt. Hon är nu en professionell fotograf. Hennes dynamiska, färgglada och ofta surrealistiska bilder fångar din uppmärksamhet och kan få det att vattnas i munnen. Hennes unika stil och fängslande bilder har lett till många provisioner för kommersiell fotografering och hennes Instagram har 105 000 följare (så här långt).

En del av det som gör att Yasmins bilder sticker ut på Instagram är deras professionella glans. Det är en stor skillnad, säger hon, mellan att ta en bild på maten på en restaurang innan du äter den och arrangera mat för ett kommersiellt fotograferingsjobb med en ordentlig kamera.

”De flesta tar oftast bilder med sin telefon på sin mat på restauranger utan att behöva planera eller lägga till ytterligare utrustning”, säger hon. ”Det här är spontana bilder som de delar med sig av i sina stories på sociala medier, men när vi pratar om professionell eller kommersiell fotografering är det en annan grej.”

Vy uppifrån av våfflor som är toppade med blåbär och karamell och serveras tillsammans med en kopp kaffe, en kanna och kniv och gaffel. Allt står på en grå skifferyta.

När hon skapar sina kompositioner utforskar Yasmin ett brett utbud av bilder, vilket gör att hon kan visa upp olika strukturer och mönster. © Yasmin Albatoul

Från en kanna hälls tjock karamell över våfflor toppade med blåbär på en tallrik som står på en grå skifferyta.

Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/8 och ISO 125. © Yasmin Albatoul

Om du vill ta din matfotografering till nästa nivå är det viktigaste, enligt Yasmin, att ta sig an uppgiften med kreativitet. Yasmin lägger stort fokus på att komponera bilder efter färg och på att lägga till rörelse och hon gör det med en kombination av överraskande rekvisita – som snören och olja.

”Jag kan inte längre vara utan en flaska olja och en borste eftersom jag vill att maten ska vara väldigt glansig.”

Läs vidare för en genomgång av hennes tips och råd för att ta din matfotografering till nästa nivå.

1. Tänk på färgen på varje typ av mat när du arrangerar bilden.

När det gäller färgseende har människor ett försprång gentemot de flesta andra djur. Forskare håller mestadels med om att en av orsakerna till att vi kan se färg är att det var användbart för våra förfäder för att kunna upptäcka frukter och se hur mogna de är.

”Jag väljer färger efter restaurangens allmänna atmosfär eller maten och den miljö den kommer från. Jag föredrar till exempel blå som bakgrund för fisk och skaldjur, eftersom det subtilt antyder var de kommer från.”

Det är rimligt att färgen är en viktig faktor vid matfotografering. Färgerna fångar vår uppmärksamhet. Väljer du rätt färger kan du få hela kompositionen att sticka ut och väckas till liv.

”Blått ser till exempel fantastiskt ut mot räkornas orange färg. Valet av element i varje bild, bland annat bakgrundsfärgen, baseras på huvudmotivet.”

En vit vågkantad tallrik med en liten citronmarängpaj bredvid ett glas med cream tea mot en grön bakgrund med utspridda kaffebönor och ett färgdiagram i det övre högra hörnet.

Genom att förbättra din komposition med en harmonisk kombination av färger kan du förbättra bildens visuella effekt. Här presenterar Yasmin sitt färgdiagram med ett noggrant urval av varma färgtoner som framhäver den gula färgens livfullhet utan att överskugga den. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/10 och ISO 160. © Yasmin Albatoul

En tallrik med spagetti, skivad svamp och gröna löv på en mörkgrön tallrik med ett färgdiagram i det nedre högra hörnet.

För den här bilden har Yasmin valt kallare färgtoner och drar betraktarens öga till fokuspunkten med hjälp av en färgklick. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/9 och ISO 100. © Yasmin Albatoul

2. Arrangera hela bilden och inte bara maten.

Som matfotograf vill du fånga mer än bara maten. Köksredskap och bestick är två exempel på saker som ofta ackompanjerar mat. Men du vill vanligtvis inte att maten ska fotograferas i den skål du använder till vardags. Den måste komplettera resten av bilden. En annan bra tumregel är att hitta en skål som är något större än genomsnittet för att enkelt kunna visa upp massor av mat.

”När vi äter serverar vi mat på en tallrik som oftast är vit och enkel. Därför är det särskilt viktigt att välja lyxiga tallrikar och bestick så att maten ser mer tilltalande ut.”

När du funderar över vilken rekvisita du vill använda för dina matbilder vill du tänka på mer än färgen. Du borde även ta hänsyn till materialet och föremålets övergripande utseende. Träskedar ser till exempel mer naturliga ut än metallskedar och de reflekterar inte ljus, vilket gör dem bättre för många bilder.

Du kan naturligtvis presentera din mat på en tallrik, men det finns även andra alternativ. En marmorplatta kan tillföra en rejäl, storslagen och sofistikerad känsla. (De passar även perfekt för fotografering av frysta godsaker som glass för att de hålls svala.) Dessutom är tårtställ ett slående alternativ för att arrangera mat med ett tydligt fokus.

Andra rekvisita, till exempel färska örter, ger en känsla av fräschör och smak och tillför även en ny dimension av färg och struktur. Kryddor och strössel kan ge en känsla av ännu fler smaker. Glöm heller inte att dukar och andra köksartiklar kan tillföra färg i bilden.

Två tallrikar med kunafa med chokladsås och pistaschnötter.

Genom att utforska en mängd olika mönster och strukturer bortom själva maten kan du förbättra kompositionen. Yasmin har en känsla för detaljer i sina fotografier och ser till att varje ytterligare element bidrar till den övergripande bilden. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 1/150 sek, f/9 och ISO 200. © Yasmin Albatoul

En oval vit tallrik med olika typer av mat med chili- och limesås och gröna blad.

Yasmin visar att inramningen och kompositionen inte behöver vara alltför komplicerade för att komplettera maten och att en avskalad metod kan få fram färgernas livfullhet. Tagen med en Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

3. Hitta kreativa sätt att arrangera din mat – med hjälp av oväntade föremål.

I alla genrer inom fotografering finns det vissa knep du vanligen bara lär dig efter år av erfarenhet. I det här fallet har vi frågat Yasmin, så att vi kan avslöja några yrkeshemligheter om hur man kan arrangera mat.

”En av de viktigaste sakerna inom matfotografering är att ta till några knep för att få maten att se utsökt ut och hålla så länge som möjligt”, säger Yasmin.

Några av de här knepen för få maten att se extra god ut låter inte nödvändigtvis så gott – som till exempel att ringla motorolja över pannkakor.

”Vi kan använda flytande diskmedel för att få kaffet att skumma så länge som möjligt. Vi smörjer även kött med olja för att få det att glänsa och se saftigt ut. Vi ersätter även vispgrädde med badskum eftersom det varar längre och inte påverkas av värmen från belysningen.”

En hand som håller en hamburgare med två träpinnar över ett bröd med gröna blad och vit sås.

Yasmin använder träpinnar för att få sina motiv att se ut som att de flyger och ger dem en illusion av viktlöshet, vilket ger bilden ett unikt element. Tagen med en Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

En ostburgare som dekonstruerats i luften och visar lager av smält ost, hamburgare, lök och tomatskivor mellan de två bröden.

Här är slutresultatet. När träpinnarna har tagits bort digitalt i efterbearbetningen skapar den här strukturen en känsla av rörelse, som om bilden i sig väcks till liv. Tagen med en Canon EOS R5. © Yasmin Albatoul

4. Lägg till rörelse i bilden med smart rekvisita och redigering.

Mat rör generellt inte på sig. Därför komponeras ofta representationer av mat i målningar som stilleben. Men modern fotografering kan ge mer liv åt bilder än konstnärer som Monet någonsin kunnat föreställa sig.

”Rörelsen i bilden berättar en fängslande story. När du ser en bild med statisk komposition kan det kännas tråkigt. Ingenting händer. Du kanske inte kommer ihåg bilden senare. Men att lägga till rörelse i bilden gör den unik och oförglömlig.”

När du ser Yasmins bilder av mat – varav många ser ut att ha fångats mitt i en rörelse – märker du hur iögonfallande en dynamisk matbild kan vara. I många av hennes verk ser det ut som att maten håller på att läggas upp och en sista garnering fångas mitt i luften. Andra gånger skapar Yasmin bilder som ser ut att visa mat som plockas isär för att visa dess ingredienser, som i bilden ovan.

Yasmin berättar att hon använder tunna träpinnar och lim för att fästa små matbitar på plats för att skapa en illusion av rörelse i bilden. Hon tar sedan bort pinnarna med hjälp av ett redigeringsprogram. Du kan även använda snöre för att hänga något i luften.

”Elementen i bilden, till exempel kakor eller en tårta, kan fästas med tunna träpinnar”, säger Yasmin.

De här knepen är användbara för att fånga actionfyllda sekvenser, som när du steker mat i en wokpanna. Kom även ihåg att rörelse finns i många former, från ost som fastnar på tallriken när du lyfter upp en pizzabit till ånga som sakta virvlar upp från en kopp kaffe.

Garnering som läggs till i bilden som Yasmin Albatoul tar på en matkomposition i studion med en Canon-kamera.

Yasmin ger ofta en inblick bakom kulisserna och avslöjar processen bakom hennes frestande fotografier, ibland med en hjälpande hand.

En vy över matfotografen Yasmin Albatouls axel medan hon skriver ordet pasta med en träpinne.

Den kreativa processen fortsätter även efter att bilden tagits. Yasmin förfinar och förbättrar ofta sina kompositioner ytterligare genom att redigera och lägga till element på sin surfplatta.

5. Fånga din process bakom kulisserna och dela den på sociala medier.

En stor trend på sociala medier för proffsfotografer är att visa hur du komponerar bilden och själva resultatet sida vid sida. De här bildkarusellerna eller filmerna visar processen bakom fantastiska bilder och ger en smygtitt på lite av arbetet bakom varje komposition.

Avslöjandena är inspirerande för andra fotografer, eftersom de visar det ”trolleri” som utförs innan kamerans slutare klickar.

Kom ihåg att vi kan skapa kontakter genom att dela matbilder. Mat är något vi associerar med gemensamma upplevelser och det är en av anledningarna till att matfotografering har blivit så populärt. Genom att dela bilder av din mat kan en privat matupplevelse omvandlas till ömsesidig uppskattning.

En studie har visat att om du tar bilder på maten kan det ha en positiv inverkan på smaken. Forskare bad en grupp matgäster att ta en bild på sin mat innan de åt den. En annan grupp åt samma mat utan att ta en bild. Den första gruppen, som hade fotograferat sin mat, sa att den smakade bättre.

Matfotografering är något som ska hyllas eftersom det är något som förenar oss alla. Och kanske viktigast av allt – det gör att maten smakar bättre.

Om du vill veta mer om hur Yasmin tar fantastiska bilder på mat kan du ta en titt i hennes utrustningsväska för matfotografering.*


* Endast tillgängligt på vissa språk.

John Marshall

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • MATFOTOGRAFERING

    Bli en matinfluencer

    Tips för matfotografering från Instagram-influencern och Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul.

  • FILM

    Så här spelar du in matfilmer av hög kvalitet som ett proffs

    Jessie Bakes Cakes har fått fler än 100 000 följare med sina häpnadsväckande matfilmer. Här förklarar hon hur man bemästrar matfilmning.

  • MATFOTOGRAFERING

    Bästa objektiven för matfotografering

    Servera frestande matbilder med vårt urval av oumbärliga Canon-objektiv.

  • MATFOTOGRAFERING

    Bemästra matfotografering

    Fotografen Linda Lomelino delar med sig av de viktigaste ingredienserna hos matbilder som får det att vattnas i munnen.

  • Registrera dig för vårt nyhetsbrev

    Få alla de senaste nyheterna och produktinformationen