Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

VINTERFOTOGRAFERING

Frys utsnittet: så tar du bättre vinterfoton

En dramatisk himmel, svagt ljus från en lågt stående sol, de skarpa kanterna på ett tjockt lager av nysnö – möjligheterna att ta enastående, stämningsfulla bilder under den här tiden på året är oändliga.

Den tidigare Canon-ambassadören Vladimir Medvedev är en av Rysslands främsta natur- och landskapsfotografer, så han är ingen nybörjare när det gäller kalla förhållanden. Hans 14 år långa karriär är starkt inspirerad av äldre nordisk fotografering och har tagit honom till Island, Norge och genom norra Ryssland till Kolahalvön. Halvön ligger nästan helt och hållet i polcirkeln och är en av de allra nordligaste platserna i världen som fortfarande kan nås med bil.

”Det är så långt norrut att solen bara är uppe en kort stund och aldrig stiger särskilt högt, vilket skapar en mycket speciell, kuslig atmosfär”, säger Vladimir. ”Det är även lite fuktigt, så frost bildas på träden. Det är en fröjd att fotografera där, även om det är svåråtkomligt.”

Men du behöver inte genomgå en polarexpedition för att få ut mesta möjliga av denna magiska tid på året. Här delar Vladimir med sig av sina bästa tips för att fotografera vinterlandskap, var du än är.

1. Fotografera oavsett vilka förhållanden
årstiden medför

Den låga solen ger mjukare ljus vid den här tiden på året. ”Det ger bilder med en väldigt trevlig känsla”, säger Vladimir. ”Snön reflekterar faktiskt tillbaka lite av ljuset, så även när solen står högre än jag önskar är inte skuggorna lika hårda som de skulle ha varit på sommaren.”
© Vladimir Medvedev

”Med vinterfotografering – och särskilt snöfotografering – finns det inget som heter dåligt väder”, säger Vladimir. ”Alla förhållanden du kan stöta på är på något sätt optimala, så även om det är mycket snö och det känns som om solen aldrig kommer fram, kan du prova dig fram. Mirakel kan ske på det sättet.”

Modern utrustning är mer än redo att anta den frostiga utmaningen. ”Dagens kameror kan producera bra resultat i kallt väder – det enda kravet är att du behöver ta med dig extra batterier eftersom de förlorar sin laddning mycket snabbare i kylan. Kvaliteten som idag finns hos avancerade kompaktkameror, t.ex. Canon PowerShot G7 X Mark III, är helt fantastisk. Men det är inte bara utrustningen som gör bilden – det är fotografen också.”

2. Var noga med att få rätt exponering för ljus snö

”I vinterfoton är hela det dynamiska omfånget ganska komprimerat, jämfört med sommarfoton”, säger Vladimir, så han rekommenderar att överexponera en aning för att få en bild som ligger närmare vad det mänskliga ögat uppfattar. ”Min ISO-inställning beror på vilken typ av dag det är. Om jag fotograferar i skymningen behöver jag öka den, men om det finns gott om ljus runt mig kan jag ställa den på 100.”
© Vladimir Medvedev

Från lätt puder till djupa drivor – snö är ett centralt inslag i vinterfotografering. Det är viktigt att ha rätt exponering för de ljusa vita nyanserna i det annars svaga ljuset och mot den ofta grå himlen. ”Det viktigaste att vara uppmärksam på är bilder med mycket vitt i”, säger Vladimir. ”Du måste se till att inte tappa detaljer och höjdpunkter, men samtidigt bevara bilden så ljus som möjligt.”

Om du väljer att fotografera i bländarförval eller AV-läge (inställning av ett specifikt bländarvärde medan kameran väljer slutartid för att matcha det) är Vladimirs råd att ägna särskild uppmärksamhet åt exponering. ”Jag skulle överexponera lite, annars kan saker och ting bli mer gråa och tråkiga än de borde, särskilt i snö”, säger han, eftersom kameran kan luras av reflexer från snön och minskar exponeringen.

3. Använd snöiga motiv för att experimentera med kompositionen

Förutsatt att det finns tillräckligt med ljus gillar Vladimir att fotografera handhållet så mycket som möjligt, hellre än att använda ett stativ. ”Detta ger mig möjlighet att experimentera mer och flytta mig för att hitta nya, bättre vinklar”, förklarar han.
© Vladimir Medvedev

”Vintern är oftast den bästa tiden för att experimentera”, säger Vladimir. ”Jag rekommenderar att du leker med inställningar och olika exponeringar. Ibland när man tar vinterfoton för första gången kan det bli underexponerat och inte särskilt spännande. Överexponera och se hur onödiga detaljer går förlorade – kanske märker du hur vissa konturer visas mer framträdande, såsom träd eller berg.”

När ett landskap döljs under ett tungt snötäcke ”blir kompositionen mer minimal och tilltalande för ögat”, säger han. ”Om det är mycket snö kan det vara svårt att se var horisonten finns, vilket ger dig ännu större kreativ frihet att komponera din bild precis som du vill.”

Om det finns tillräckligt med ljus föredrar Vladimir att fotografera utan stativ. ”Det gör att jag kan röra mig för att hitta olika vinklar”, förklarar han. ”Jag är ofta villig att offra kvaliteten som en längre exponering med hjälp av ett kamerastativ skulle ge mig, för den kreativa frihetens skull.”

4. Använd vidvinkelobjektiv för att fånga vinterhimlen

Vintern skapar en dramatisk himmel som kan tillföra dynamik i snöiga bilder. ”Objektiv med vidvinkel eller ultravidvinkel betonar de dramatiska effekterna på vinterhimlen”, säger Vladimir.
© Vladimir Medvedev

För att fånga mer av årstidens himmel med dess levande färger använder Vladimir vidvinkelobjektiv. När han fotograferar med sin Canon EOS 5D Mark III eller Canon EOS R är hans favoriter Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM och Canon EF 11-24mm f/4L USM. Han rekommenderar även objektivet Canon EF 16-35mm f/4L IS USM.

”Jag gillar även att fotografera med fisheye-objektiv, Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM, – inte så mycket för fisheye-effektens skull, utan för perspektivet det ger”, tillägger Vladimir. ”Om du ställer in det så att horisonten är rak och precis i mitten kan du beskära bilden lite, så att du egentligen inte får fisheye-förvrängningen utan ett nytt perspektiv, som ser ganska imponerande ut.”

Zoomobjektivet Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM med ultravidvinkel är otroligt litet och lätt och passar utmärkt för landskap tillsammans med en lätt och bärbar kamera med APS-C-sensor, till exempel Canon EOS 250D.

En kompaktkamera erbjuder ännu mer bärbarhet och bekvämlighet. Canon PowerShot G7 X Mark III har ett 24mm 4.2x-zoomobjektiv med vidvinkel i ett kompakt kamerahus, som får plats i jackfickan och kan tas med överallt.

5. Vinterfotografering börjar nära hemmet

Du behöver inte leta efter spektakulära vinterlandskap. Du hittar slående årstidsmotiv nära hemmet.
© Vladimir Medvedev

Du behöver inte ta dig långt norrut för att ta vinterfoton. Du kanske inte hittar renar, hundar som drar slädar eller norrskenet i närheten, men årstidens bilder kan tas på hemmaplan. Om du tar dig ut om det snöar hemma eller när du är på semester är det en fantastisk möjlighet att öva, i trygg förvissning om att du kan gå in i värmen igen när det blir för kallt. ”Det är logiskt att försöka utforska din närmaste omgivning och då slipper du vara ute lika länge”, säger Vladimir. ”Du får kännedom om omgivningen innan du tar dig längre bort.”

Det är någonting Vladimir tillämpar i praktiken för Snow Storm – The Story of One Day, en serie där han ägnade en dag åt att fotografera i snön runt omkring sitt hem. ”Jag ville visa hur många olika landskap du ser under bara en dags fotograferande. Och när en tittare förstår utmaningen med att fotografera på bara en dag känner de att de är där med mig.”

Så oavsett om det gäller ett kraftigt snöfall utomhus eller bara en pittoresk lätt frost, oavsett vilken kamera du använder – ta på dig en varm jacka och gå ut och fånga vinterspektaklet nära dig!

Skrivet av Lucy Fulford

Relaterade artiklar
The inside of a bright blue ice cave.

VINTERFOTOGRAFERING

Så fotograferar du i kallt väder

Minusgrader kan ställa till det för din kamera, så följ de här tipsen för fotografering i snö och is.

Shooting the seasons

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Fotografera årstiderna

Framhäv den unika atmosfären hos varje årstid med de här tipsen från Benjamin Hegyi.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSKAPSFOTOGRAFERING

Slående landskapsfotografering

Så tar du den perfekta natursköna selfien med landskapsfotografen och influencern Ása Steinars.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker