NATTFOTOGRAFERING

Tips för månfotografering: så här fotograferar du överjordiska bilder på natthimlen

Följ den här steg-för-steg-guiden för kreativ månfotografering och snart kommer du att ta tidlösa bilder på jordens överjordiska följeslagare.
En närbild på månen, med bara en fjärdedel synlig, tagen med en Canon EOS R8 av astrofotografen Mara Leite.

Månen har alltid varit ett fängslande motiv för fotografer världen runt, särskilt vid de sällsynta tillfällen när den visar sig som en supermåne eller till och med en blodmåne. Men det kan vara svårt att göra den rättvisa. Det kan vara en utmaning att fotografera ett ljusstarkt motiv som ligger mycket långt borta i svagt ljus, och att komponera och fokusera vid lång brännvidd. Men med rätt fotograferingsutrustning och exponeringsinställningar, samt noggrann planering innan du ger dig iväg, kan du ta otroligt detaljrika månbilder och bilder av stämningsfulla månlandskap. Här delar vi med oss av all information du behöver för att fotografera månen med expertråd om inställningar och utrustning samt tips om hur du tar de bästa månbilderna från astrofotografen Mara Leite.

1. Förstå månen

En smal månskära syns mellan två pelare i en kyrka, tagen med en Canon EOS R10.

”Appar eller webbplatser kan användas för att spåra månens olika stadier”, säger Mara, en prisbelönt landskaps- och astrofotograf. ”De har månuppgångs- och månnedgångstider för platser över hela världen.” Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 100 mm, 1/5 sek, f/6,3 och ISO 1250. © Mara Leite

Blad på en gren står i silhuett mot en suddig fullmåne, tagen på en Canon EOS R10.

”Vissa appar kan till och med spåra månens rörelse i himlen och beräkna hur stor månen kommer att se ut jämfört med ditt motiv”, säger Mara. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/320 sek, f/9 och ISO 1250. © Mara Leite

Månens omloppsbana runt jorden tar 27 dagar, 7 timmar och 43 minuter. Denna cykel är indelad i faser: nymåne, tilltagande halvmåne, halvmåne, tilltagande måne, fullmåne, avtagande måne, halvmåne, avtagande halvmåne och nymåne igen. Varje fas ger dig inte bara ett nytt perspektiv av månen, den påverkar även ljusförhållandena – från en lysande fullmåne till en nymåne som knappt syns.

Vissa faser i månkalendern är verkligen speciella. När månen är närmre jorden och detta sammanfaller med en fullmåne – den tid i månaden när solen, månen och jorden ligger i linje – bjuds vi på en större fullmåne eller supermåne. En blodmåne – när en vanlig supermåne sammanfaller med en total månförmörkelse – är ännu mer sällsynt. Det innebär att jorden helt blockerar direkt solljus från att nå månen och att bara spritt ljus från jordens atmosfär finns kvar, vilket gör att månen ser svagt blodröd ut.

2. Planera i förväg

Månskäran som syns på natthimlen bakom en fyr, tagen med en Canon EOS R8.

”Man behöver självklart kolla upp vädret i förväg”, säger Mara. ”Till skillnad från regn eller mulet väder är moln inte alltid dåliga nyheter. De kan göra dina månbilder mer dramatiska och mystiska. Jag rekommenderar att du kontrollerar procentandelen av molntäckningen och vindhastigheten på väderwebbplatser eller i den lokala vädercentralen.” Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 100 mm, 1,6 sek, f/5,6 och ISO 6400. © Mara Leite

En fullmåne ovanför ett portugisiskt kloster, tagen med en Canon EOS R8.

”Om det är möjligt åker jag själv till tagningsplatsen innan och kontrollerar att det inte finns några hinder i mitt synfält och att platsen är öppen efter arbetstid”, säger Mara. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 325 mm, 1/320 sek, f/8 och ISO 1600. © Mara Leite

Att fotografera månen är inte bara ett roligt test av din kameraskicklighet, det är även ett fascinerande sätt att lära känna jordens och dess satellits rörelser. Vi vet exakt var månen stiger upp, var den rör sig över himlen och var den går ned, varje kväll i flera år framöver. Det finns flera användbara telefonappar som kan hjälpa dig att planera dina vinklar med precision. Som en ungefärlig guide dyker en fullmåne upp mitt emot den nedgående solen.

Se till att du tar hänsyn till tiden på dagen. Månen är kanske mest imponerande när den först dyker upp vid horisonten – det här kallas ”månuppgång”. Om du fotograferar en supermåne kan det vara särskilt effektfullt att fotografera just månuppgången. Ljuset måste färdas i sidled genom jordens atmosfär mot dig, vilket gör att månen får en varm rödaktig ton. Det här är också det ögonblick när månen verkar som störst, även om det är en illusion – storleken är densamma under hela natten, men atmosfärens krökning fungerar som ett förstoringsglas.

Det är även viktigt att kontrollera väderprognosen innan du ger dig ut. Klart väder ger dig optimal sikt. Hitta platser som ger dig en bra utsikt över vad som händer och har något ytterligare element som ger visuellt intresse, men inte distraherar – som en stadssilhuett. Se till att din utrustning är förberedd. Det innebär att allt är fulladdat och nedpackat. Månen rör sig snabbt så du vill inte behöva springa hem för att hämta något du har glömt – du kan missa det!

3. Inställningar för månfotografering

En person som justerar den vinklingsbara skärmen på sin Canon EOS RP i samband med månfotografering.

Att fotografera ett så ljust motiv omgivet av mörker kan ge exponeringsproblem, så försök att ställa in exponeringen manuellt.

Skärmen på en Canon EOS RP med inställningar för peaking.

Om du har svårt att låsa fokus på månen kan du prova att fokusera manuellt. Använd Live View och aktivera fokuspeaking för att få skarpa detaljer.

Automatiska exponeringslägen kanske inte fungerar konsekvent när du fotograferar månen, därför är det bäst att använda manuell exponering. Intensiteten på solljuset som träffar månen är i princip detsamma, så det finns en enkel exponeringsregel som vi kan använda som guide – regeln ”looney 11”. Ställ in bländaren på f/11 och matcha slutartiden till inversen av ISO, dvs. vid ISO 100 använder vi 1/100 sek, vid ISO 200 blir slutartiden 1/200 sek och så vidare. Det här är dock inte hugget i sten, utan du kan variera slutartiden och bländaren runt dessa värden tills bilden ser rätt ut.

4. Den bästa utrustningen för månfotografering

En smal månskära tittar fram bakom en lyktstolpe, tagen med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv.

Canon EOS R10 är utrustad med -4 EV-fokusering i svagt ljus, vilket gör att du kan fokusera exakt i svagt ljus. Kombinera den med det prisvärda och kraftfulla RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektivet för att ta vackra bilder på månen. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 105 mm, 1/5 sek, f/7,1 och ISO 800. © Mara Leite

En halvmåne syns på himlen, tagen med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har en optisk bildstabilisator i 5,5 steg och är ett utmärkt objektiv för månfotografering eftersom den ger ökad stabilitet för fotografering utan stativ Detta är perfekt när du inte har tid att fixa med stativet. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/200 sek, f/8 och ISO 1000. © Mara Leite

Ett långt objektiv är ett måste för att ta närbilder på månen, men oroa dig inte när du precis har börjat. Ett ljusstarkt, dyrt objektiv är inte nödvändigt eftersom månen är så ljusstark att du inte behöver de största bländarna som finns på de bästa långa objektiven. Även standardzoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan fungera. Du kanske inte lyckas fylla bilden, men du kan alltid beskära området senare. Det är här de högupplösta kamerorna från EOS R-systemet visar sitt värde. Fullformatskameran Canon EOS R8 ger knivskarp klarhet även i svagt ljus och APS-C-sensorerna på kamerorna Canon EOS R10 och EOS R50 ger objektiv ett smalare synfält och ger extra räckvidd från vidare objektiv.

5. Gå nära

En närbild av månen som visar särdrag och detaljer av dess yta.

En tilltagande eller avtagande måne (när cirka tre fjärdedelar är upplyst) är ett utmärkt tillfälle att fånga detaljer på ytan. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x inställt på 1 600 mm, 1/50 sek, f/22 och ISO 100.

Även om fullmånen är fängslande är det faktiskt inte den bästa tiden att ta bilder om du är intresserad av att fånga särdrag på ytan, som kratrar. På ungefär samma sätt som en kameras uppfällbara blixt lyser upp ett ansikte tar det framåtriktade solljuset vid fullmåne bort mycket av skuggorna. Vid andra tidpunkter under månaden kommer solljuset mer från sidan, vilket skapar de högdagrar och skuggor som behövs för att visa upp konturerna och detaljerna i månlandskapet. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM kombinerar ett långt telezoomobjektiv med bildstabilisering och är ett fantastiskt objektiv för närbilder. Om du verkligen vill fylla bilden väljer du ett väldigt långt objektiv som RF 600mm F11 IS STM. Bländaren på f/11 är perfekt för månfotografering, eftersom den passar för exponeringsregeln ”looney 11”. Om du vill förlänga räckvidden för dina objektiv kan objektivextendrar som Extender RF 1.4x och Extender RF 2x vara användbara.

6. Vidga dina vyer

Månen lyser klart på den mörka himlen, ovanför en nattscen med en flod, bro och båtar med ett stadslandskap bakom.

För att hitta nya platser använder Mara kartor och sociala medier för att undersöka intressanta motiv och förgrunder i det område hon fotograferar. ”Att fråga lokalbefolkningen kan också vara till hjälp”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv inställt på 19 mm, 20 sek, f/22och ISO 640. © Mara Leite

Månen syns högt upp på himlen ovanför de ljusorange molnen och ett vattendrag, tagen vid soluppgången med en Canon EOS R8.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektivets bländare på f/4 är konstant över hela brännvidden. Det innebär att slutartiden och ISO inte ändras när du zoomar in på månen. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv inställt på 17 mm, 1/500 sek., f/6,3 och ISO 2500. © Mara Leite

Experimentera kreativt med ett bredare objektiv som Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Då kan du införliva månen i ett befintligt landskap. Även om månen ofta gör ett bestående intryck på egen hand kan du skapa intressanta kompositioner genom att få med välbekanta landmärken eller en särskild silhuett. Det gör även att du kan leka med skala och få mäktiga resultat.

Ta din månfotografering till nästa nivå med fler tips och inspiration från proffsfotografen Andrew Fusek Peters*.


Skrivet av James Paterson, Phil Hall och Rachel Segal Hamilton

* Endast tillgängligt på vissa språk.

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R8

    Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R10

    Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R50

    Skapa ditt bästa iögonfallande innehåll med den här EOS R-systemkameran, från skarpa stillbilder till 4K-filmer och livestreaming. Allt i en dedikerad enhet.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canons vidaste RF-objektiv har detaljer med L-seriens precision, från 14–35 mm, och är enkelt att fotografera med utan stativ med bildstabilisering i 5,5 steg.
  • RF-S-objektiv

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
  • RF-objektiv

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå.
  • Telezoomobjektiv

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Ett mångsidigt, kompakt och lätt RF 100-400mm-zoomobjektiv med bildstabilisering i 5,5 steg för att fånga vilda djur och rörelser.
  • RF-objektiv

    RF 600mm F11 IS STM

    Ett revolutionerande superteleobjektiv som är kompakt och lätt och passar utmärkt för natur-, rese- och safarifotografer.
  • Objektiv för spegelreflexkameror

    RF 2x

    Extender RF 2x ger skärpa och mångsidighet med 2x extra förstoring för att fördubbla räckvidden hos kompatibla RF-teleobjektiv och zoomar.
  • Relaterade artiklar

  • NATTFOTOGRAFERING

    Nattfotografering av stjärnhimmel

    De bästa teknikerna för att fotografera stjärnor på natten, bland annat bilder med timelapse och stjärnspår.

  • NATTFOTOGRAFERING

    Den bästa utrustningen på ingångsnivå för nattfotografering

    Kameror och objektiv för strålande nattfotografering.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så här styr du exponeringen

    Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.

  • KREATIV UTSKRIFT

    Skapa solsystemet

    Ta dig tid att återkoppla, lära dig och leka med Creative Parks kollektion av papperspyssel med rymdtema.