Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

Följ de här tipsen för att ta fantastiska bilder i alla väder och miljöer, oavsett om det är varmt eller kallt, regn eller solsken.
En fotograf i vinterkläder och med en ryggsäck står på en snötäckt bergssida med en Canon-kamera i handen. © Richard Walch

Det är vanligtvis svårare att fotografera i extrema temperaturer. Snö, frost och is skapar spektakulära vintermotiv, men de flesta kameror är utformade för att endast fungera över 0 °C. På samma sätt kan extremt varma miljöer orsaka att kamerorna överhettas, medan sandiga platser ökar risken för att utrustning utan tätning skadas.

Många Canon-kameror har vädertätad konstruktion och kan fungera i förvånansvärt svåra väderförhållanden, men du måste även tänka på den mänskliga aspekten. Att fotografera i extrema miljöer kan vara lika tufft för dig som för utrustningen.

Du måste naturligtvis vara försiktig när du fotograferar i extrema temperaturer och se till att du kontrollerar väderprognoserna innan du ger dig ut och att du packar lämpliga kläder och utrustning för utomhusfotografering. Men det lönar sig också att ha några praktiska fotograferingstips till hands för att saker och ting ska gå så smidigt som möjligt. Här är våra bästa tips för fotografering i mycket kalla och varma väderförhållanden.

Fotografera i kalla temperaturer

1. Håll händerna varma

En fotograf med vinterjacka, hatt och handskar med Canon EOS R5 i händerna.

Du måste hålla händerna varma när du fotograferar i extrema väderförhållanden. Överväg att investera i ett par tunna innervantar som du har under dina vanliga handskar. De hjälper till att hålla kvar den varma luften i handsken.

Darrande händer kan orsaka kameraskakningar och ge oskarpa bilder. Se till att du packar ett par tjocka, vattentäta handskar och handvärmare för att värma upp händerna när du har varit ute i kylan en stund.

Även om handskar är viktiga för fotografering i kallt väder kan de göra det svårare att trycka på kameraknapparna. Ett Canon-objektiv med en tilldelningsbar kontrollring, till exempel RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller RF 85mm F2 MACRO IS STM, är ofta enklare att använda med handskar. Canon-kameror med en joystick, till exempel Canon EOS R10, kan också underlätta om handskar gör det svårt att använda touchskärmen för att flytta AF-punkten.

Om du är en entusiastisk vinterfotograf rekommenderar sportfotografen och Canon-ambassadören Richard Walch att du investerar i klätterhandskar, vilket gör att du kan ta fram fingertopparna för fotografering, men skydda händerna mellan tagningarna.

2. Skydda utrustningen

En handskbeklädd hand som håller i en Canon-kamera med motljusskydd monterat för att skydda den mot vinterförhållanden.

Vid vinterförhållanden kan ett motljusskydd hjälpa till att förhindra att vattendroppar hamnar på linsen. ”Ett motljusskydd blir oerhört viktig i yrsnö”, förklarar Richard. ”Du kan kommer undan med en hel del om du använder ett bra motljusskydd.” © Richard Walch

En fotograf filmar sig själv på en vindpinad pir med en Canon-kamera med en mikrofon och vindskydd monterade.

När du spelar in film kan vindbrus förstöra ljudet. För att få rent ljud kan du aktivera vindreduceringslägena på Canon-kameran eller använda en extern mikrofon med ett fäste för vindskydd.

Kameror i Canon EOS R-systemet, till exempel EOS R6, EOS R6 Mark II och EOS R7, har en vädertätad konstruktion och kan användas för att fotografera i regn, men kolla innan du åker ut i ösregn. Om du får droppar på linsen torkar du av dem med en ren mikrofiberduk eller linsduk. Du kan även köpa skyddande filter till dina objektiv, som är mycket användbara i extrema väderförhållanden. Vi rekommenderar att du inte byter objektiv vid kraftigt regn eller snöstormar, eftersom du då kan skada utrustningen.

Om du använder kameran utomhus och inte har vridit fokusringen manuellt eller inte använder autofokus på ett tag kan objektivets fokus- och zoomringar ”frysa”. Förhindra detta genom att förvara kameran inlindad i en bra väska när du inte använder den. Täck kameran med något om du fotograferar när det snöar. Du kan även vrida fokus- och zoomringen via AF-motorn eller manuellt.

Batterierna laddas ur snabbare än normalt i kallt väder, så ha kameran och batterierna i väskan för att skydda dem mot väder och vind eller i en innerficka där kroppsvärmen håller dem varma. Kom även ihåg att packa dubbelt så många batterier som vanligt.

Om du flyttar kameran från en kall till en varm miljö bildas kondens, som kan skada utrustningen. ”När du ska äta lunch bör antingen du eller ryggsäcken stanna utomhus”, rekommenderar Richard. ”Om du går från en kall till en varm plats och försöker gå igenom dina bilder är det kört. Kameran immar igen, objektivet immar igen och du riskerar att skada kameran. Du måste ha kameran i en temperaturzon.” Lägg din utrustningsväska där det är något svalare, till exempel en veranda, så att din utrustning blir gradvis varmare.

Om du måste gå direkt från en miljö till en annan kan du försöka att linda en plastpåse runt utrustningen i några minuter så att temperaturförändringen inte blir lika drastisk.

3. Använd ett stativ och fotografera med fjärrstyrning

En fotograf i vinterkläder hukar sig bakom en Canon EOS R6 monterad på ett stativ placerat på stenar vid en flod.

Om du monterar kameran på ett stativ och fotograferar med fjärrstyrning med Canon Camera Connect-appen minskar risken för kameraskakning om du darrar av kyla. Du kan kontrollera kompositionen och justera exponeringen med hjälp av appens Live View och sedan ta och överföra bilder direkt till din smartphone.

Det är inte lätt att ta en stadig bild om du skakar av kyla. Ett lätt och bärbart stativ hjälper till att stabilisera kameran. Kom bara ihåg att inte vidröra stativet med händerna om det är minusgrader – du ”bränner" huden. Trampa på snötäckt underlag för att skapa en jämn, kompakt yta innan du ställer i ordning allt.

Du kan även använda Canon Camera Connect-appen på din smartphone för att utlösa slutaren med fjärrstyrning och trådlöst, vilket innebär att du inte behöver röra kameran alls. Du kan justera fokus via appen och även använda den för att geotagga dina bilder, så att du aldrig glömmer var du var när du tog den speciella bilden.

Fotografera i varma eller sandiga förhållanden

1. Skydda dig mot solen

En kvinna sitter i skuggan av ett skydd medan hon riktar sin Canon-kamera, monterad på ett stativ, mot fönstret.

Ta skydd när du kan. Att vara ute i solen för länge kan inte bara leda till uttorkning, utan även göra att din utrustning överhettas. Kom ihåg att ta med dig mycket vatten, beroende på vart du är på väg.

Undvik direkt solljus och håll dig i skuggan när det är möjligt. Använd solskydd med lämplig UV-skyddsfaktor och hatt som skuggar ansiktet om du måste vara ute i solen. Håll om möjligt utrustningen i skuggan, särskilt batterierna. Om du är på väg till en extrem miljö bör du tala om för någon var och när du är på väg, och när du planerar att komma tillbaka, så att de kan larma om det skulle behövas.

2. Välj rätt utrustning

En fotograf i solhatt håller i en Canon-kamera med ett vitbelagt Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-objektiv monterat.

Svart utrustning absorberar mer ljus och överhettas snabbare än med en vit beläggning, som objektivet Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (som visas på bild).

En kvinna hukar sig på en sandstrand för att lägga en Canon-kamera i sin utrustningsväska.

Genom att investera i en utrustningsväska av god kvalitet kan du transportera utrustningen säkert och skydda den när du inte använder den.

Att undvika direkt solljus förhindrar även att utrustningen överhettas, särskilt när du spelar in film. Kameror fungerar inte när de blir för varma, så du kan inte fortsätta om din blir överhettad och du riskerar att gå miste om bilder medan du väntar på att den svalnar.

Om du fotograferar i sandiga miljöer, till exempel på stranden eller i öknen, måste du skydda utrustningen mot sand. Lösningen är att investera i en kamera med vädertätad konstruktion, till exempel Canon EOS R7, som är fukt- och dammtålig. EOS R7 har även slutarskydd, vilket hjälper till att förhindra att damm tränger in i sensorn. Objektiv är också sårbara. Använd din kamera med vädertätad konstruktion tillsammans med ett objektiv med liknande skydd, till exempel Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, som har gummitätningar som förhindrar att intern optik skadas av sand.

Även om utrustningen inte är brännande varm kan den fortfarande påverkas av fukt som kan tränga in och skada utrustningen. Återigen förhindrar fukttålig utrustning med vädertätad konstruktion detta, men det finns andra åtgärder du kan vidta. Använd en vattentät utrustningsväska och lägg några kiselgelspåsar inuti för att absorbera eventuell fukt som tränger in. Se till att du förvarar utrustningsväskan i en torr miljö – kanske i ett rum med en avfuktare om möjligt.

Om du har att göra med extrem värme kan du lägga en kylklamp i väskan för att hålla sakerna svala. Se dock till att den är ordentligt inlindad för att förhindra att fukt skadar utrustningen eftersom kylklampen tinar.

Färgen på din utrustning påverkar också. Vissa Canon-objektiv, till exempel RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, har en vit beläggning som håller objektivets insida sval vid höga temperaturer. Även Canon EOS R50 finns i vitt, vilket ska bidra till att hålla den svalare längre än en svart kamera i solljus. Dessutom har RF-objektiv i L-serien, till exempel Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, en värmeskyddande beläggning som förhindrar att objektivets framkant överhettas i den intensiva solen.

3. Ljussättning och överexponering

En figur som står vid ingången till en grotta och håller i en kamera, i silhuett mot en ljus, solig himmel.

Canons systemkameror kan fotografera med RAW-filer. Om du fotograferar i utmanande ljus, till exempel starkt solljus, registrerar en RAW-fil mer data och ett bredare dynamiskt omfång, vilket gör det enklare att korrigera exponeringen vid bildbearbetning.

Starkt solljus kan enkelt leda till överexponerade bilder. Var försiktig när du fotograferar så att du inte förstör högdagrarna. Om det händer går data förlorade och går inte att återställa, vilket innebär att du inte kan justera överexponering under redigeringen.

Använd kamerans histogram eller zebramönster för att övervaka om högdagrarna blir för höga på skärmen eller via den elektroniska sökaren och underexponera bilden om det behövs. Så länge du inte förstör högdagrarna bör du kunna återställa en bild som är något för ljus genom att minska högdagrar och vita områden i ett redigeringsprogram, till exempel Canons Digital Photo Professional.

Fler tips och tekniker för att fotografera i utmanande väderförhållanden finns i vår artikel om hur du fotograferar i extrema landskap*.



Skrivet av Peter Wolinski



* Endast tillgängligt på vissa språk.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Så fotograferar du norrsken

Fotografen Menna Hossam delar med sig av sina erfarenheter och råd om den bästa utrustningen, kamerainställningarna och tips för att fotografera norrsken.

Slående landskapsfotografering

Så tar du den perfekta natursköna selfien med landskapsfotografen och influencern Ása Steinars.

Tips och råd för vinterfotografering

Richard Walch, professionell vintersportfotograf, delar med sig av sina experttips för bättre vinterfotografering, från att välja kamera till de bästa inställningarna.

De bästa kamerorna och objektiven för resor

Oavsett om du utforskar stadsgator eller ojämn landsbygd, eller till och med drar iväg till andra sidan världen, lönar det sig att resa lätt. Här är den idealiska Canon-utrustningen för att fånga upplevelsen utan att budgeten spräcks.