PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Kreativ porträttfotografering

Fotografen Nina Collins har fått imponerande många följare på TikTok med sina roliga självporträtt. Här delar hon med sig av sina tips för att förbereda en fotografering och få ut mesta möjliga av en enkel uppsättning.
En kvinna med långt blont hår och rosa solglasögon poserar mot en rosa gardin och trådar med pärlor. Hennes bild visas på baksidan av kameran på bordet framför henne.

TikTok-användaren och den självlärda fotografen Nina Collins trodde att en karriär inom fotografering inte skulle gå att uppnå, men hon var fast besluten att lyckas. ”Jag var en fattig student, men trots att jag studerade något helt orelaterat visste jag att jag ville arbeta med fotografering och därför behövde jag skapa en portfölj”, förklarar hon. ”Jag lärde mig själv genom massor av efterforskning och genom att prova mig fram.”

Nina bestämde sig för att börja från början på TikTok istället för att publicera inlägg på de plattformar hon normalt använde där hon redan var aktiv. ”Jag var rädd för dålig feedback”, förklarar hon. ”Jag tänkte att människor skulle vara alltför kritiska och lägga märke till brister i mina redigeringsfärdigheter eller kamerainställningar.”

Gensvaret på hennes inspirerande TikTok-filmer var dock rungande positivt och hon fick snabbt följare. ”Jag var uppe i 20 000 under de första fyra månaderna. Människors kommentarer var så upplyftande och de hade ingen aning om vem jag var. De behövde inte säga fina saker – de kommenterade för att de faktiskt gillade det de såg och det gav mig det självförtroende jag behövde.”

Ninas fotograferingar av serien ”Decades”, där hon visar upp kläder, frisyrer och fotograferingsstilar genom åren, har visat sig vara särskilt populära. Hon ger dessutom tittaren tillgång till förberedelserna bakom kulisserna och visar hur vem som helst kan återskapa olika stilar. Hennes mål är nu att inspirera andra att ta fram en kamera och prova. ”Jag skapar mina TikTok-filmer för att dela idéer, metoder och lösningar i hopp om att det kan vara till nytta för andra människor som brinner för fotografering”, säger hon.

Här berättar Nina om enkelheten bakom sin uppsättning, hur hon förbereder sina bilder och delar med sig av några tips för att stärka självförtroendet när du poserar för dina egna kreativa självporträtt.

1. Finslipa dina idéer

En kvinna med långt blont vågigt hår, klädd i en vit t-shirt, vita träningsskor och khaki-jeans, håller i en Canon-kamera och ler mot kameran.

Nina har fler än 60 000 följare på TikTok och hennes fotograferingslektioner, med tips och tekniker för allt från att förbereda en bild på alla hjärtans dag till att återskapa kändisbilder, får ofta mer än 20 000 visningar.

En kvinna med långt blont hår och rosa solglasögon tittar uppåt och ler. Hon håller händerna vid sidorna av ansiktet som om hon dansar och lyfter armarna.

Hår och smink är viktigt för att återskapa den stil du vill ha. Genom att sätta samman stämningscollage kan du komma på idéer och även få inspiration till rekvisita som passar eran. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/2,8 och ISO 1250. © Nina Collins

”Jag är intresserad av mode, redaktionell fotografering och porträttfotografering, så att se hur det har utvecklats är något jag tycker är riktigt fascinerande”, förklarar Nina. ”Det finns uppenbara förändringar i kläder, hår och smink, men även hur bilderna ser ut på grund av den utrustning och de resurser som är tillgängliga just då. ’Decades’ uppkom från att jag ville skapa en serie bilder som visualiserade den här utvecklingen.

”Jag lärde mig mycket, särskilt vad jag gillade och inte gillade med varje porträtt, till exempel olika redigeringsstilar och poser, och det är något jag kommer att ta med i framtida selfies.”

Om du vill göra en egen konceptfotografering rekommenderar Nina att du skapar ett stämningscollage av idéer. ”Jag skapade en anslagstavla på Pinterest för varje årtionde med kläder, poser och redigeringsstilar”, förklarar hon. ”Det hjälpte mig att tänka på vad jag behövde göra för att återskapa varje stil.”

2. Bakgrunder, rekvisita och fotograferingsplatser

En kvinna står på knä på golvet och placerar en rosa trasa och långa trådar med rosa pärlor över en fristående klädstång. Bakom henne står ett kamerastativ.

Bakgrunder behöver inte vara dyra eller professionella för att vara effektiva. Använd sådant som du redan har hemma för att skapa intressanta effekter, som tygbitar eller trådar med pärlor.

Om du, liksom de flesta, inte har tillgång till en fotostudio kan du skapa en egen studio hemma. Nina skapar faktiskt alla sina stilar hemma och förlitar sig på rekvisita, styling och kvaliteten hos sin Canon-kamera för att få till den stil hon vill ha. ”Allt i min uppsättning är mycket enkelt”, säger hon.

Du behöver inte heller dyra tillbehör. ”Jag har använt allt som bakgrund – handdukar, lakan, filtar. Du behöver inte ens ett riktigt ställ. Jag har placerat dem över stolar, trappräcken och till och med hängt dem över skåpdörrar. Du kan även använda enkla vardagsprylar, till exempel växter, för att skapa en intressant bakgrund.”

För att se till att fotograferingarna är så hållbara som möjligt använder Nina ofta kläder från sin egen garderob. ”Jag försöker hitta bilder från min valda era med kläder som jag redan äger”, säger hon.

3. Välj de bästa verktygen

En kvinna med långt blont hår sitter framför en rosa trasa med hängande trådar med pärlor. Framför henne finns en Canon-kamera och ett Canon-objektiv, en stängd vikbar telefon täckt med självhäftande pärlor, rosa solglasögon och fjärilsklämmor.

En hybridkamera som Canon EOS R6 kombinerar hastighet, bildkvalitet och flexibilitet, vilket gör den till det perfekta verktyget för att skapa innehåll. Genom att använda den med ett objektiv med stor bländare, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM, får du porträttbilder en vackert oskarp bakgrund.

Nina rekommenderar en mångsidig kamera som Canon EOS R6 som hon använder med sitt favoritobjektiv Canon RF 50mm F1.8 STM. RF 50mm F1.8 STM är litet, lätt, prisvärt och perfekt i svagt ljus och Nina gillar dess korta skärpedjup som bidrar till att skapa vackert oskarpa bakgrunder – något som medför en oväntad fördel: ”Det är mycket praktiskt om du använder en bakgrund som behöver strykas eftersom det skrynkliga inte syns”, säger hon. Läs mer om att välja det perfekta objektivet för porträtt i vår utrustningsguide.

Nina gillar även bildkvaliteten hos EOS R6. ”Den är verkligen fantastisk och gör att mina bilder, som är tagna med mycket enkla material hemma, ser professionella ut”, säger hon. Hon tycker att den vinklingsbara skärmen är användbar för att ta bilder med en timer och gillar hur enkelt det är att ansluta till en smartphone med appen Canon Camera Connect.

Du behöver inte heller investera i dyr belysningsutrustning. ”Mina lektioner är utformade för att vara så lättillgängliga som möjligt, så att vem som helst kan prova hemma”, förklarar Nina. ”Det skulle motverka syftet om jag började använda ljuslådor och blixtar. Jag använder alltid väl upplysta områden med stora fönster. Ibland använder jag enkla lampor och ficklampor för att skapa skuggor, men i allmänhet använder jag ingenting.”

Om du vill experimentera med ljussättning kan du ta reda på mer om hur du skapar en hemgjord softbox för mer smickrande porträtt i vår guide om hur du skapar egna fototillbehör.

4. Experimentera med inställningarna

En hand håller i en kamera där olika inställningar visas på den bakre skärmen.

Experimentera med kamerainställningarna för att hitta den bästa bländaren, slutartiden och ISO-värdet för dina porträtt. Sedan kan du koncentrera dig på att få till stilen.

Ett enkelt tillvägagångssätt är bäst när det gäller att ta självporträtt, så att du kan koncentrera dig på poserna och kompositionen. ”Jag gillar inte att ändra mina inställningar för mycket när jag är framför kameran”, säger Nina. ”Jag använder alltid autofokus. För porträtt har EOS R6 så bra ansikts- och ögonigenkänning och -följning att det praktiskt taget inte kan bli fel. Jag fotograferar oftast med f/1,8 för ett fint kort skärpedjup, runt ISO 800 och normalt en slutartid på 1/125 sek.”

5. Använd appen Canon Camera Connect

En kvinna med långt blont hår sitter på golvet i ett vardagsrum och håller i ett par rosa solglasögon medan hon ler mot en kamera som står på ett träbord.

Nina tycker om att hålla det enkelt för att inspirera så många av sina följare som möjligt att testa. Om du ställer kameran på en stadig yta, till exempel ett soffbord, kan du ta selfien utan stativ.

Händer håller i en smartphone som visar appen Canon Camera Connect, med en Canon-kamera på ett bord bakom.

Nina säger att appen Canon Camera Connect är viktig för hennes process – den gör det möjligt att komponera bilden, justera inställningarna och ta bilden på avstånd.

Det är enkelt att placera dig själv i bild, ändra inställningar och ta bilder med appen Canon Camera Connect. Den gör att du kan fjärrstyra din Wi-Fi-aktiverade kamera från din smartphone utan ytterligare eller dyra tillbehör.

”Jag vet ärligt talat inte om jag skulle kunna ta något av mina självporträtt utan den”, säger Nina. ”Du får en så tydlig bild av hur du komponerar bilderna och du kan använda den till att justera inställningar och som en avtryckare. Det är så jag skapar allt mitt innehåll.”

6. Öva på poserna

En kvinna med långt blont hår uppsatt med flera små fjärilsklämmor håller i en vikbar telefon vid sidan av ansiktet och putar mot kameran.

Ett av Ninas bästa tips för att verkligen definiera årtiondet hon försöker visa upp är att införliva rekvisita, till exempel den här vikbara telefonen. Du kan köpa begagnade kläder och rekvisita från en välgörenhetsbutik eller ta en titt i föräldrarnas garderob för att göra fotograferingen prisvärd och hållbar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Nina Collins

En kvinna med långt blont hår stirrar lynnigt på kameran samtidigt som hon drar ut håret åt sidorna.

Experimentera med rörelser för att göra bilderna intressanta och undvika att de ser för lika ut. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Nina Collins

”Jag vet vad som fungerar för mig, men jag vet att det är vanligt att ställa sig framför kameran och känna sig lite obekväm. Du kanske har en vinkel som du tycker är bäst, men det kan innebära att alla dina bilder ser ganska likadan ut”, förklarar Nina.

”Med hjälp av rekvisita får du något att interagera med. Du kanske ser mig använda solglasögon eller läppstift, eller under det senaste årtiondet som jag gjorde, 2000-talet, en glittrig vikbar telefon. Du kan även tillföra rörelse – prova att röra på håret och på kläderna. Kom även ihåg att ingen annan ser bilderna som du inte använder, så prova allt!”

7. Experimentera med redigering

Om du vill få till en viss stil kan du fundera på hur du ska redigera bilderna, oavsett om du gör det i en programvara, till exempel Canons kostnadsfria Digital Photo Professional (DPP), eller Adobe Lightroom. ”För min serie med årtionden var jag särskilt noga med att redigera”, säger Nina. ”Jag tittade på mitt stämningscollage och valde olika saker från varje era, till exempel kornighet, belysning och färgton. Bilder från 60-talet och 70-talet hade till exempel många gröna eller gula färgtoner. Jag antecknar de här huvudvariablerna och provar mig fram med inställningarna i Lightroom tills jag är nöjd.”

8. Använd sociala medier

En kvinna med långt blont hår tar på läppglans framför en spegel.

Nina har upptäckt att hon har inspirerat tittarna att skapa egna självporträtt genom att dela med sig av sin process, från att sätta samman stämningscollage till att fixa sitt hår och smink.

Att visa hur en bild skapas går alltid hem på TikTok. ”På andra sociala kanaler kan du tänka ”åh, det var en snygg bild”, men du vet inte nödvändigtvis hur den har skapats”, förklarar Nina. ”Med TikTok får du se bakom kulisserna, hur jag skapar något av ingenting. Folk gillar det eftersom de tänker att de själva också skulle kunna göra det.”

Det är även värt att fundera på musiken. Var och en av Ninas bilder från de olika årtiondena matchas med ljud som passar eran och som noggrant väljs ut för maximal effekt. ”Förutom att vara relevant måste det vara tillräckligt känt för att tittarna ska känna igen det. Det måste även vara så populärt att andra också har använt ljudet – ju fler som använder ett ljud, desto bättre är det för TikTok-algoritmen, vilket leder till mer exponering.”

Se hur Nina får till den här fotograferingen på TikTok och, med hjälp av hennes tips, varför inte välja en era och prova själv? Dela dina skapelser på TikTok och tagga @canonemea.


Adobe och Lightroom är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.


Skrivet av Astrid Pitman

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • HEMMAPROJEKT

    Skapa en egen studio hemma

    Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.

  • PORTRÄTT

    Queera porträtt med känsla

    Den icke-binära fotografen Louis Painter berättar om att fotografera queera människor.

  • KREATIV FOTOGRAFERING

    Experimentera med sju olika stilar

    Ta din fotografering till nya nivåer och skapa enastående bilder genom att prova en ny stil varje dag.

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    Sagolika porträtt

    Tio experttips för att skapa minnesvärda mytiska bilder med Rosie Hardy.