Vanliga frågor om skrivare, bläck och papper

De vanligaste frågorna om utskrift besvaras av specialisten Suhaib Hussain på Canon Europe.
Bläcknivåerna visas i ett inställningsfält på en Canon-skrivare.

Det finns så många sätt att fästa bläck på papper, och så många typer av bläck och papper, att utskrift ger upphov till många frågor för såväl fritidsanvändare som professionella fotografer. Här svarar Canon Europes utskriftsspecialist Suhaib Hussain på några av de vanligaste frågorna om utskrift, bläck och papper.

Välja skrivare, bläck och papper:



Förstå skrivarfunktioner:

Förstå och hantera bläck:

Vilka är skillnaderna mellan bläckstråle, laser och andra skrivartyper?

Laserutskrift baseras på fysisk kontakt mellan papperet och en fotoelektrisk trumma. Den här trumman tar upp torrt tonerpulver som sedan fixeras på papperet med värme. Processen ger utskrifter med god beständighet mot kladd och är väl lämpad för kontorsanvändning där huvudkravet är dokumentutskrift på vanligt papper.

Vid bläckstråleutskrift matas vätskedroppar ut på papperet utan fysisk kontakt. Det gör att du kan använda ett mycket bredare utbud av medietyper och papperstjocklekar, och ger mycket bättre återgivning och mer livfulla färger för fotoutskrifter.

Canons bärbara SELPHY-fotoskrivare använder en färgsublimeringsprocess som ger varaktiga utskrifter av labbkvalitet med jämna, enhetliga färger. Den kräver specialbehandlat papper och är perfekt för snabba utskrifter av hög kvalitet.

Canon Zoemini-serien med fotoskrivare i litet format använder ZINK1-teknik (namnet kommer från ”Zero Ink”), som använder specialpapper med inbäddade mikrokristaller som reagerar när de värms upp. Det ger en kladdfri, vattenbeständig bild utan att du behöver något bläck, vilket är perfekt för mycket kompakta skrivare.

En kvinna som använder sin smartphone för att skriva ut via en Canon SELPHY CP1300 och en bunt kuvert i närheten.

Canons kompakta SELPHY-fotoskrivare, som Canon SELPHY CP1300, är baserade på färgsublimeringsteknik, där tre olika bläckfärger från ett filmband fixeras på papperet i tur och ordning, följt av en skyddande beläggning under den fjärde och sista genomgången i skrivaren.

Vilken är den bästa skrivaren för hemmabruk?

Om du letar efter en enda skrivare som kan producera både dokument och fotoutskrifter är bläckstråletekniken den bästa lösningen. Canons PIXMA-serie med skrivare omfattar modeller med separata bläckpatroner och till och med påfyllningsbara bläckbehållare, vilket kan vara mer kostnadseffektivt för högre utskriftsvolymer – se Vad är skillnaden mellan separata bläckpatroner och FINE-kassetter nedan.

Utskriftshastigheten kan vara en annan viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt om du ska skriva ut mycket – se Vad betyder IPM nedan. Funktionen automatisk dubbelsidig utskrift är bland annat praktisk för effektiv dubbelsidig utskrift, vilket dessutom kan minska papperskostnaderna. Multifunktionsskrivare med inbyggd scanner är bra om du behöver scanna eller kopiera dokument eller foton. Alternativ för trådlös anslutning kan även göra utskriften enklare.

För att underlätta valet omfattar Canons huvudsakliga skrivarkategorier PIXMA för utskrifter hemma och MAXIFY för hemmet eller det lilla kontoret.

Sanjay Jogia som håller i en utskrift från en Canon imagePROGRAF PRO-300.

Som en professionell fotoskrivare för A3+-format har Canon imagePROGRAF PRO-300 tio pigmentbaserade bläck, däribland grått, mattsvart, fotosvart och Chroma Optimiser, för att maximera kvaliteten på utskrifter både i färg och svartvitt. Den är lämplig för en mängd olika fotomaterial och konstpapper. © Sanjay Jogia

Ett sortiment av Canons fotopapper

Canon har ett brett utbud av konstpapper för bästa bildkvalitet, bland annat en mängd olika nivåer av pappersvitt (motsvarande maximal ljusstyrka) och ett imponerande utbud av ytbehandlingar, från slät yta till yta med mycket struktur. Fotoskrivarna Canon PIXMA PRO och Canon imagePROGRAF har även direkt stöd för konstpapper och andra media från specialiserade pappersföretag som Canson och Hahnemühle.

Vilket är det bästa bläcket för utskrift av foton och dokument?

Bläckstråleskrivare använder i allmänhet färgämnesbaserat bläck, men Canon har länge specialiserat sig på hybridbläcksystem som kombinerar ett pigmentbaserat svart bläck med färgämnesbaserade bläckfärger. Pigmentbaserat svart bläck ger skarp, fyllig svart text för dokument som är kladdfri och säkerställer utmärkt beständighet även på vanligt papper och kuvert, medan det färgämnesbaserade bläcket ger levande färgåtergivning för fotoutskrifter, särskilt på glättat och glansigt papper.

Canons hybridbläckstråleskrivare på ingångsnivå använder en pigmentbaserad svart bläckpatron och en färgämnesbaserad trefärgspatron. Mer avancerade modeller har fyra eller till och med fem separata färgämnesbaserade bläck utöver pigmentbaserat svart, bland annat fotosvart och ibland fotoblått eller fotogrått. De gör att skrivarna Canon PIXMA TS705a och Canon PIXMA G650 kan ge ett bredare färgomfång för fotoutskrifter, tillsammans med större tonomfång och kontrast.

Den pigmentbaserade LUCIA PRO-bläcktekniken som används i Canons imagePROGRAF PRO-skrivare ger dig möjlighet att uttryck dig fritt i fotoutskrifter, både i färg och svartvitt. Skrivaren Canon imagePROGRAF PRO-300 i A3+-format använder till exempel tio pigmentbaserade bläck, vilket ger oslagbar kvalitet på matt fotopapper och konstpapper. Den här skrivaren använder även en Chroma Optimiser-patron för jämnare utskrift med bättre kvalitet på glättat material.

Vilka papperstyper passar bäst för foto- och dokumentutskrift?

Vanligt papper eller kort av god kvalitet är perfekt för dokumentutskrift, men för fotoutskrift finns det mycket mer variation. Canon erbjuder glättat, glansigt och matt fotopapper. Det finns dubbelsidigt matt fotopapper, som är perfekt för scrapbooking, och till och med en version med ett veck i mitten och kuvert, vilket är perfekt för att skapa gratulationskort. Glättat och glansigt fotopapper har ett skyddande övre lager som fungerar särskilt bra med färgämnesbaserat bläck. De relativt små färgmolekylerna absorberas helt under det yttre lagret och förseglas inuti.

En MAXIFY GX6050 MegaTank-skrivare som visar bläcknivåfönster på framsidan med utskrifter fästa på en anslagstavla bakom den.

Canons PIXMA G- och MAXIFY GX-serie med MegaTank-skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare istället för konventionella patroner, vilket ger upp till 6 0002 utskrifter mellan påfyllningarna. Det är enkelt att kontrollera bläcknivåerna visuellt tack vare de inbyggda fönstren på skrivarens framsida.

En Canon PIXMA TS705-skrivare på ett träbord med bilder på frukt och blommor som skrivs ut.

Precis som andra hybridbläckstråleskrivare från Canon använder Canon PIXMA TS705a pigmentbaserat svart bläck och färgämnesbaserad cyan, magenta, gul och fotosvart. De svarta och färgbaserade bläckpatronerna finns i standardkapacitet, XL och XXL3 för att passa olika utskriftsvolymer.

Vad betyder IPM och varför är det viktigt?

Utskriftshastigheten anges ofta i PPM (sidor per minut), men det kan vara vilseledande eftersom värdet varierar beroende på sidinnehåll och upplösningsinställning. Canon använder IPM (bilder per minut) istället. Det är mer exakt eftersom det baseras på utdata från ISO-standardtestsidor som inkluderar text, diagram och bilder som skrivs ut med en fast upplösning. IPM ger en mycket tydligare indikation på hur snabb en skrivare är i verkligheten.

Vad är utskrift utan kant?

Alternativet för utskrift utan kant används ofta för fotoutskrifter i olika storlekar och gör att du kan skriva ut ända till papperets kanter så att det inte blir någon vit kant. Många skrivare för hemmabruk, till exempel Canon PIXMA TS5350a-serien, har utskrift utan kant i storlekar från 3,5 x 3,5 tum upp till A4. På de senaste imagePROGRAF PRO-skrivarna, bland annat Canon imagePROGRAF PRO-300 och Canon imagePROGRAF PRO-1000, finns alternativet utan kant för matt fotopapper och konstpapper samt för glättat och glansigt fotopapper.

Den här allt populärare funktionen gör det möjligt att skriva ut via trådlös anslutning var som helst i hemmet eller på kontoret – med en Wi-Fi-ansluten smartphone, surfplatta, bärbar dator eller stationär dator – utan att behöva ansluta enheten fysiskt till skrivaren. Med Canon-appar som appen Canon PRINT, Creative Park och Easy-PhotoPrint Editor kan du styra skrivaren och utföra en mängd olika funktioner från en smart enhet. Wireless Direct är en annan populär funktion som möjliggör en direkt trådlös anslutning mellan en skrivare och smart enhet utan att en router behövs, medan molnbaserad scanning och utskrift blir allt mer tillgängligt för verklig fjärranvändning. Funktionerna varierar mellan olika skrivarmodeller.

En Canon PIXMA TS6350-skrivare på en bordsskiva som skriver ut bilder för födelsedagsdekorationer.

Den mycket kostnadseffektiva Canon PIXMA TS6350a-serien med fem färger är lika bra på att skriva ut dokument som foton och har utmärkt utskriftshastighet. Som de flesta andra skrivare i det aktuella utbudet har den trådlös anslutning, vilket gör det enkelt att skapa utskrifter från en bärbar dator, smartphone, surfplatta och andra enheter var som helst i hemmet. Eftersom du inte behöver ansluta en enhet fysiskt till skrivaren med en kabel blir det mycket enklare att scanna och skriva ut.

Vad är skillnaden mellan separata bläckpatroner och FINE-kassetter?

De flesta Canon-bläckstråleskrivare använder en innovativ skrivhuvudteknik som kallas FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering), som är robust och hållbar och producerar utskrifter av hög kvalitet. Genom att värma upp bläcket istället för att bara spruta ut det gör FINE-skrivhuvudena att bläcket trycks ut i en enda utmatning, vilket förbättrar effektiviteten, och de har högre hastigheter för placering av bläckdroppar, vilket ger större exakthet.

Vissa Canon PIXMA-skrivare använder enkla bläckpatroner och vissa har Canons FINE-kassettsystem som bara använder två patroner, en svart och en med tre färger. Den stora fördelen med FINE-kassettsystemet är bekvämlighet och mindre tid för underhåll. I FINE-kassetter är skrivarhuvudena inbyggda i kassetterna och byts därför varje gång en kassett byts ut. I skrivare med separata bläckpatroner för varje färg sitter patronerna i ett fack som matar skrivarhuvudena. I teorin kan enskilda patroner spara pengar på lång sikt, eftersom du bara behöver byta ut patroner som faktiskt har tagit slut. Om du skriver ut många bilder med en dominerande färg under en tidsperiod tar en färg slut före de andra, vilket gör det enklare och mer kostnadseffektivt att byta ut en bläckpatron i taget.

Hur byter jag bläckpatroner?

Det är enkelt att byta bläckpatroner. Du får ett meddelande via skrivardrivrutinen på datorn, eller appen Canon PRINT på din smarta enhet om den är installerad, som visar att en bläckpatron håller på att ta slut eller är tom. Bläckinformation visas även direkt på Canon-skrivare som har en inbyggd skärm.

För att byta bläckpatron öppnar du helt enkelt luckan på skrivaren, tar bort den använda patronen och sätter dit en ny. Många separata Canon-bläckpatroner har lysdioder som blinkar rött när de börjar ta slut eller är tomma, så att du enkelt kan se vilka som behöver bytas.

Hur ofta behöver jag byta bläckpatroner?

Om du huvudsakligen skriver ut textdokument håller patronerna mycket längre än om du regelbundet skapar stora fotoutskrifter med relativt hög bläckförbrukning.

För många aktuella Canon-skrivare finns XL- och till och med XXL3-patroner tillgängliga tillsammans med standardstorlekar för att passa olika behov. För riktigt stora utskriftsvolymer är det bra med en Canon MegaTank-skrivare som använder påfyllningsbara bläckbehållare istället för konventionella patroner. De innehåller i allmänhet tillräckligt med bläck för cirka 6 0002 sidor eller mer, jämfört med 150 till 200 sidor för skrivare med patroner.

Oavsett vad du har för utskriftsbehov och oavsett om du skriver ut hemma, på kontoret eller för hantverksprojekt kan du hitta rätt skrivare för dig.


Skrivet av Matthew Richards

  1. ZINK, Zero Ink och ZINK-logotypen är varumärken som tillhör ZINK Holdings, LLC och är registrerade i USA och i andra länder.
  2. Sidkapacitet är det uppskattade värdet utifrån Canons individuella testmetod med diagrammet ISO/IEC 24712 och kontinuerlig utskriftssimulering med utbytta bläckbehållare efter installeringen.
  3. XXL-bläckpatroner är eventuellt inte tillgängliga i din region.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Förklaring av papperstyper

Utforska olika typer av Canon-papper med den här praktiska köpguiden.

Vilken skrivare passar dig bäst?

Hitta Canon-skrivaren som passar dina behov bäst, från familjer och studenter till hemmakontor.

Rätt Canon-utskriftsapp för dig

Bli kreativ och organiserad med Canons utskriftsappar – det finns en som passar alla projekt.

Bläckstråle eller laser: vad passar dig bäst?

Upptäck skillnaderna mellan Canons bläckstråle- och laserskrivare och ta reda på vilken som bäst passar dina behov.