Bra porträttfotografering kräver en kombination av färdigheter. Det finns många variabler, bland annat att se till att ljuset är rätt, att komma nära och att vara tillräckligt snabb med kameran, samt att välja den bästa tekniken för uppgiften. Oavsett om du väljer en systemkamera i fullformat, till exempel Canon EOS R8 för dess kompromisslösa prestanda vad gäller hastighet och kvalitet, eller en APS-C-systemkamera, till exempel EOS R50 för dess mindre storlek och lättare vikt, har båda sina fördelar när det gäller att fotografera porträtt.
Vilken kamera du än använder hoppas vi att de här tipsen hjälper dig ta bättre porträtt – oavsett om det är av vänner, familj, intressanta personer du möter ute på gatan, modeporträtt eller till och med husdjur.
PORTRÄTTFOTOGRAFERING
De bästa tipsen för att skapa fantastiska porträtt
Välj rätt objektiv för att få motivet att framträda på rätt sätt
När du fotograferar med en Canon EOS-kamera som har utbytbara objektiv, oavsett om det är en APS-C-kamera som Canon EOS R50, EOS R10 eller EOS R100 eller en modell i fullformat som Canon EOS R8 eller EOS RP, kan ett objektiv med en stor maximal bländare, till exempel Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM eller RF 50mm F1.8 STM hjälpa dig att separera motivet från bakgrunden. Du får ut mesta möjliga av stora bländare genom att använda läget Bländarförval (Av) eller Manuellt (M) och försök att använda Auto ISO för att få till korrekt exponering.
Objektiv med en fast brännvidd på 50 mm till 100 mm är idealiska för porträttfotografering tack vare den låga distorsionen, vilket ger vackra porträtt. Om du använder ett standardobjektiv eller vidvinkelobjektiv med fast brännvidd, som Canon RF 28mm F2.8 STM eller RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, istället för ett zoom objektiv kommer du närmare och kan interagera med dina motiv, och då är ett mindre objektiv mindre skrämmande.
Du kan även använda zoomobjektiv, som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, och objektiv som Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM är otroligt mångsidiga eftersom de gör att du kan utforma dina porträtt med olika brännvidder – med ett och samma objektiv. När du har lärt dig grunderna kring objektiv med fast brännvidd är ett objektiv med ett brett zoomintervall, till exempel Canon RF 24-105 F4L IS USM med dess inbyggda bildstabilisering, perfekt för att ta bilder utan stativ, så att du kan röra dig runt motivet och ändra brännvidden för att uppnå olika effekter. Dess telefotobrännvidd skapar smickrande porträtt och den maximala längden på 105 mm är perfekt för närbilder.
Ett telezoomobjektiv, som Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM eller RF 70-200mm F4L IS USM, är perfekt för att fotografera porträtt med en brännvidd på 85 mm, som är smickrande för just porträtt, och sedan zooma in nära för kreativa bilder av ögon eller andra detaljer.
Om du behöver hjälp med att välja ett objektiv kan Canons praktiska sökverktyg för objektiv ge dig skräddarsydda rekommendationer baserat på vilken kamera du har, vilken fotograferingsgenre du vill syssla med och vilka funktioner du värdesätter mest.
Ta dig an utmanande ljusförhållanden
Det kan vara svårt att fotografera porträtt på kvällen, eftersom du kan behöva en blixt för att få tillräckligt med ljus. Men ljuset som omger personen kan ofta vara mycket stämningsfullt och något du vill ha med i porträttet. Canons systemkameror i fullformat, till exempel Canon EOS R6 Mark II, som har ett Dual Pixel CMOS AF II-fokuseringssystem, kan automatiskt fokusera ned till EV -6,5, vilket innebär att du ofta kan fotografera utan blixt även i svagt ljus.
Om du använder blixt underlättar läget Kvällsporträtt, som finns på de flesta Canon EOS-kameror, bland annat Canon EOS R100, EOS R8 och EOS RP, eftersom det ändrar kamerans funktion. Det använder antingen den inbyggda blixten eller så registrerar det din Speedlite på blixtskon för att lysa på huvudmotivet och låta det omgivande ljuset skapa stämningen i bilden. Det sker genom användning av längre slutartider och automatisk justering av inställningarna för blixttid. Placera motivet så att han/hon lyses upp av blixten, snarare än det omgivande ljuset, och använd ett stativ för bästa resultat utan allt för mycket kameraskakningar.
Ljusstarka förhållanden innebär att porträttbilderna kan få en för hög kontrast. En blixt kan vara till hjälp om motivet är bakgrundsbelyst av starkt solljus. Fäst antingen en Speedlite, som Canon Speedlite EL-100, på kamerans tillbehörsfäste eller ställ in den inbyggda blixten så att den utlöses vid varje bild. Kameran kommer att arbeta för att balansera blixten och dagsljuset för en mycket starkare bild där båda elementen – personen och bakgrunden – är optimalt upplysta.
När du fotograferar porträtt utomhus kan du även behöva hantera starkt eller utmanande ljus. Avancerade objektiv med fast brännvidd, som Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM och RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, ger en högre grad av optisk kvalitet, prestanda och flexibilitet för att hantera förhållanden med svagt ljus. Den större bländaren gör att mer ljus når kamerans sensor, så att du kan ta bilder i svagt ljus utan att kompromissa med bildkvaliteten, vilket är perfekt när du till exempel fotograferar miljöporträtt i till exempel en fabrik med svag belysning eller en konstnärsstudio. Dessutom ger den större bländaren ett kortare skärpedjup, vilket bidrar till att skapa en mjuk bakgrundsoskärpa och bokeh element som gör att motivet sticker ut i en rörig omgivning.
Många objektiv med RF-fattning har även mer avancerad inbyggd optik och externa beläggningar som bidrar till att minska aberration och reflektioner, vilket säkerställer att dina utomhusporträtt blir skarpa och tydliga och fångar alla detaljer hos motivet i sin omgivning.
När du använder automatiska eller halvautomatiska fotograferingslägen, som Bländarförval (Av), eller när du använder Auto ISO kan du även snabbt justera efter förändrat eller utmanande ljus med hjälp av exponeringskompensation. Exponeringskompensation låter kanske invecklat, men det är helt enkelt ett sätt att göra motiven ljusare eller mörkare. Det är en särskilt användbar funktion när du fotograferar personer med ljusa hudtoner om du vill undvika att de ser för bleka ut, eller när du fotograferar personer med mörka hudtoner som du vill ska se naturliga ut. Nästan alla Canon-kameror har en inställning för exponeringskompensation. Läs mer i handboken för att hitta din inställning.
Öva på spontan fotografering
Många av Canons kameror, till exempel Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 eller EOS R8, kan fjärrstyras med din smartphone via Wi-Fi tack vare appen Canon Camera Connect.
För vissa modeller visar den här fjärrstyrningen en direktbild av vad kameran ser, plus möjligheten att ta bilder genom att trycka på telefonens skärm. Ställ kameran på ett underlag och använd sedan din smartphone för att se bilden och trycka av i rätt ögonblick. Med den här tekniken slappnar motivet av, eftersom du inte tittar direkt på honom/henne.
För att få naturliga, spontana porträtt kan du ta några provbilder innan och efter motivet är redo och poserar framför kameran. Människor känner sig då mer avslappnade och chansen att du får ett naturligt leende eller ett barns busiga uppsyn är större när du trycker på avtryckaren när de inte förväntar sig det. Om du arbetar med en systemkamera, som Canon EOS R6 Mark II, kan du till och med använda elektroniskt slutarläge för att fotografera utan ljud. Prova funktionen för bildserier om din kamera har en sådan. Du kan även använda ett zoomobjektiv och fotografera på längre avstånd, så att dina motiv ser mindre forcerade och mer naturliga ut.
Be en familjemedlem eller vän att posera så att du kan öva lite. Om du vill ta porträtt av främlingar, be dem först om tillåtelse – de blir ofta smickrade om du frågar plus att det ger dig tid att komponera bilden.
Att experimentera med självporträtt är ett bra sätt att bekanta sig med inställningar och kompositionsstilar.
Berätta historier genom porträtt av personer i sitt rätta element
Ett porträtt av någon i sin vanliga miljö berättar ofta mer än en enkel bild av ansiktet. Du kan till exempel använda ett vidvinkelobjektiv, som Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM eller RF 28mm F2.8 STM, för att fotografera en kock som jobbar i köket eller en bonde på ett fält fullt av kor. Eller varför inte fotografera en musikervän med en oskarp musikaffär som bakgrund? Fundera på vad du vill ha i bakgrunden på ditt foto och varför. Syftet är att få en bild som är visuellt stark, att lägga till ett lager med mening och struktur och väcka ett intresse hos betraktaren.
Hitta din stil på sociala medier
När du skapar modeporträtt för sociala medier är det viktigt att du förstår målgruppen. Skräddarsy dina bilder så att de återspeglar den stil som dina följare engagerar sig i mest, till exempel vintage eller modernt. Naturligt ljus är din bästa vän i de här situationerna, eftersom det ger ett mjukt och smickrande sken åt motiven. Satsa på den gyllene timmen strax efter soluppgången eller strax före solnedgången och använd en position som känns naturlig. Det är viktigt att låta din personlighet glänsa, så låt din attityd berätta en historia om vem du är och vad din modekänsla representerar.
Med trender som ”dagens outfit” (#OOTD) är det de små detaljerna som är viktiga. Se till att dina kläder är rena, inte skrynkliga och att tillbehören är lämpliga. Och välj bakgrund på ett klokt sätt. Den ska komplettera din outfit och inte konkurrera med den.
Konsekvent redigering är också avgörande. Kom ihåg: Tänk bortom den här bilden och hur kanalens startsida kommer att se ut. Försök att upprätthålla ett sammanhängande visuellt flöde som kan få din profil att sticka ut. Slutligen handlar sociala medier inte bara om att lägga upp inlägg – det handlar om att engagera sig. Interagera med dina följare när du har lagt upp dina bilder och håll ett öga på influencers och modeikoner för att anpassa dig efter och utvecklas med snabba trender på sociala medier. Kom ihåg att dina modeporträtt inte bara visar upp en outfit – de visar upp en del av dig själv. Mer information om hur du skapar en tydlig stil med enhetlighet finns i vår guide om hur du tar estetiska bilder.
Experimentera och utmana konventionerna
Förutom att justera kamerans inställningar finns det några enkla sätt att väcka intresse och skapa effekter i dina porträttbilder. Istället för att titta på kameran kan du be motivet att titta bort, på något inom bilden eller längre bort. Eller varför inte prova att fotografera motivet ovanifrån med hjälp av en stege? Eller böja dig ned och fotografera från midjehöjd? Bryt mot kompositionsreglerna genom att låta dina motiv fylla bildens hela mitt. Eller prova med bakgrundsbelysning, skuggor och långa slutartider för att ge dina bilder en viss stämning.
Du kan till och med skapa en egen studio hemma och experimentera med olika tekniker eller ta reda på mer om hur du skapar egna kreativa inställningar för porträtt*. Målet är att experimentera, lära dig och få resultat du är nöjd med.
Skrivet av Peter Wolinski, Tamzin Wilks och Jeff Meyer