NATTFOTOGRAFERING

Astrofotografering: Tips för fotografering av natthimlen och stjärnfotografering

En guide till att fotografera stjärnbilder på natthimlen, från det bästa tillfället att fotografera Vintergatan till rekommenderade inställningar, kameror och objektiv.
En landskapsbild med tallar, en sjö och snötäckta berg under en stjärnhimmel.

Att på natten blicka upp mot stjärnorna är verkligen en magisk upplevelse. Nu är det enklare än någonsin att ta sig ut och fånga stjärnhimlen tack vare modern kamerateknik.

Här utforskar vi hur astrofotografering fungerar, vilken utrustning som behövs för nattfotografering, bland annat genom timelapse och bilder med stjärnspår, samt de bästa teknikerna för nattfotografering och kamerainställningar.

1. Kolla väderprognosen

Kom ihåg att kontrollera väderprognosen innan du går ut för att fotografera, eftersom du behöver en klar natthimmel för att ta tydliga bilder av stjärnor. Med det sagt kan lite moln faktiskt skapa stämningsfulla bilder av natthimlen, så var kreativ och utnyttja vädret. Håll koll på vinden: om molnen är relativt stilla ser de inte för suddiga ut i bilder där du använder en lång exponering.

Packa reservbatterier och minneskort, en pannlampa och varma kläder. Kom ihåg att förvara batterier i fickan eftersom de laddas ur snabbare när de utsätts för kyla.

2. Hitta rätt plats och välj rätt tid

En stjärnhimmel, en orange horisont och en gran som syns i förgrunden till vänster.

Astrofotografering kräver tålamod och lite efterforskning. För att uppnå bästa resultat vill du få till den perfekta kombinationen av tidpunkt, plats och väderlek. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 22 mm, 8 sek, f/3,5 och ISO 1250. © Ulla Lohmann

Vintergatan på natthimlen med en silhuett av ett dött träd i förgrunden.

Stjärnor och den vackra Vintergatan är särskilt svåra att se på platser med ljusföroreningar. Att åka till landsbygden eller ut i naturen ger dig en enorma fördelar när du fotograferar natthimlen. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 28 mm, 30 sek, f/2 och ISO 3200.

För att ta de bästa bilderna måste du ge dig ut i naturen, långt bort från alla ljusföroreningar. Leta efter en lugn plats utan artificiell belysning. Stadsljus konkurrerar ut stjärnorna, och det gör även en fullmåne eller till och med en halvmåne, så titta i månkalendern när du planerar din stjärnfotografering.

Det bästa tillfället att fotografera Vintergatan på norra halvklotet är mellan mars och september, när den är högst uppe på himlen. Eftersträva att fotografera mellan midnatt och kl. 05.00, helst på nätter med nymåne. Säsongen för Vintergatan varar längre på södra halvklotet, från februari till slutet av oktober.

3. Prova med andra kamerainställningar

Orange bergformationer med silhuett mot en stjärnhimmel.

Du måste lära dig att hantera kamerans inställningar för att lyckas med att fånga stjärnor på natthimlen. Var inte rädd för att experimentera och prova olika inställningskombinationer för att se vilka effekter de har för nattfotografering av stjärnhimlen. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon EF 14mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 15 sek, f/2,8 och ISO 3200.

Om du vill fotografera stjärnhimlen måste du ha full kontroll över kameran, så ställ in den på manuellt läge (M) och prova några av de olika inställningar som beskrivs nedan:

  • Slutartid: Stjärnorna rör sig när jorden snurrar, så om du vill fånga exakt tindrande ljus ställer du in slutarhastigheten på högst 20 sekunder. Om du utökar den ytterligare skapas stjärnspår.
  • Bländare: Du måste även använda en större bländarinställning. Detta låter dig släppa in så mycket ljus som möjligt i kameran medan exponeringstiden hålls relativt kort. Kom ihåg att en större bländare ger kortare skärpedjup, vilket innebär att allt i den omedelbara förgrunden blir oskarpt.
  • ISO: Den tredje faktorn som påverkar exponeringen är ISO-talet. Ju högre ISO-tal, desto känsligare blir sensorn för ljuset som kommer in i bländaren. Men om du går för långt börjar dina bilder se korniga ut. Se till att du är nöjd med bländaren och slutartiden innan du experimenterar med ISO-talet. Prova först ett ISO-tal på 1600 och justera därifrån för att se hur det påverkar dina resultat.

Stjärnhimmel med en orange bergformation i förgrunden.

Genom att uppgradera till en fullformatssensor kan du ta utmärkta bilder i svagt ljus. Tack vare de höga ISO-talen hos Canon EOS RP och EOS R6 kan du fånga detaljer och färger med minimalt brus. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 28 mm, 15 sek, f/2 och ISO 3200.

4. Behåll fokus när du tar bilder av stjärnor på natten

Fotografering av natthimlen kan utmana autofokus hos alla typer av kameror. Överväg att växla till manuell fokusering genom att vrida AF-/MF-reglaget på ditt Canon-objektiv. Systemkameror som Canon EOS R6 och EOS RP ger en förstorad förhandsvisning av motivet både i den elektroniska sökaren och på den bakre skärmen, vilket möjliggör mycket exakt manuell fokusering. En annan fördel är att sökarbildens ljusstyrka automatiskt förstärks. Du kan dra nytta av samma fördelar med spegelreflexkameror, som Canon EOS 90D, genom att komponera bilderna i Live View-läget tack vare den bakre LCD-skärmen.

Kameror med högt antal megapixlar, som Canon EOS R5, kan ha en enorm inverkan på fotografering av natthimlen, vilket gör att du kan behålla ultrafina detaljer när du fotograferar stjärnorna. Det kan innebära skillnaden mellan att de minsta och svagaste stjärnorna är tydligt synliga eller saknas helt och hållet. Den här detaljnivån är särskilt viktig om du vill skriva ut dina bilder av stjärnhimlen*.

5. Välj det bästa objektivet för astrofotografering

Silhuett av träd mot en stjärnhimmel.

Canon RF 28-70 mm F2L USM är ett magiskt objektiv för astrofotografering tack vare den överlägset ljusstarka bländaren i hela zoomintervallet som konkurrerar med många ljusstarka objektiv med fast brännvidd. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 28 mm, 75 sek, f/2 och ISO 1600.

Silhuetter av höga palmer framför Vintergatan på natthimlen.

En ultravidvinkel och en ljusstark bländare krävs för att fånga Vintergatan med kameran. I vanliga fall innebär det att du behöver ett stort, tungt och mycket dyrt objektiv, men Canon RF 16mm F2.8 STM är relativt lätt, kompakt och prisvärt, vilket gör det perfekt för kostnadseffektiv astrofotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 25 sek, f/2,8 och ISO 6400.

Objektiv med ljusstark bländare är alltid att föredra för fotografering av stjärnhimmel, och de behöver inte kosta en förmögenhet. Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM är till exempel ett utmärkt objektiv för astrofotografering. Det här objektivets mellanbreda synfält tar in en stor del av natthimlen, medan den ljusstarka bländaren släpper in mycket ljus och den optiska bildstabiliseringen möjliggör nattbilder tagna utan stativ. Canon RF 16mm F2.8 STM är perfekt för att ta ännu mer expansiva bilder av Vintergatan och kombinerar ett ultrabrett synfält och ljusstark bländare med en kompakt konstruktion.

Om du föredrar den extra mångsidigheten hos ett zoomobjektiv, sträcker sigCanon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM från ett generöst brett synfält till ett teleobjektivets brännvidd, vilket innebär att objektivet kan fungera som ett objektiv för porträtt och natur. Den har även bildstabilisering, vilket gör att du kan ställa in en lång slutartid när du fotograferar utan stativ. För fotografer som vill ha ännu högre kvalitet med den här brännvidden erbjuder Canon RF 24-105mm F4L IS USM professionell optik från L-serien och fullständig vädertätning.

Canon RF 28-70mm F2L USM är ett spektakulärt standardzoomobjektiv för astrofotografering, med en otroligt ljusstark maximal bländare på f/2. För extra bredd i den bredare änden, där några millimeter räcker långt, prova Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Med Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, ett zoomobjektiv med ultravidvinkel, kan du fånga stora del av stjärnhimlen samtidigt som du får en ljusstark bländare och flexibelt zoomintervall. Det mer kompakta Canon RF 14-35mm F4L IS USM är ett bra alternativ – endast ett f-steg långsammare och det ger ett ännu större maximalt synfält. Ta reda på mer om varför RF-objektiv kan ge dig det du behöver när du fotograferar på natten i vår guide till den bästa Canon-utrustningen för fotografering i svagt ljus*.

Om du letar efter ett budgetvänligt zoomobjektiv som passar din spegelreflexkamera i APS-C-format ger Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM oklanderlig bildkvalitet och en konstant ljusstark bländare på f/2,8, vilket är ovanligt i den här klassen.

6. Förbättra kompositioner av natthimlen

Vintergatan på himlen ovanför stenstranden vid en sjö.

En stjärnhimmel kan ofta förbättras genom att låta det omgivande landskapet synas i bilden. Det här lägger till en unik detalj i dina bilder och gör att ditt arbete står ut från annan nattfotografering av himlen. Tagen med en Canon EOS 6D (nu efterföljd av Canon EOS 6D Mark II) inställd på 20 mm, 30 sek, f/2,8 och ISO 5000.

En spetsig silhuett av träd mot en stjärnhimmel.

Prova att komponera bilden så att kameran pekar framåt, och ett högt förgrundsobjekt, till exempel en bergformation eller ett träd, hamnar i bilden. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 28 mm, 30 sek, f/2 och ISO 3200.

Förbättra din fotografering av natthimlen genom att inkludera andra element som ger mer visuellt intresse - byggnader, träd, berg eller reflekterande sjöar är alla bra alternativ. Ibland kan stjärnor som fotograferas enskilt resultera i bilder som saknar perspektiv eller känsla, så leta alltid efter något unikt som du kan lägga till i bilden.

En traditionell teknik för att behålla skärpan i ett motiv från förgrunden till bakgrunden är att ställa in objektivet på dess hyperfokala avstånd, men det är opraktiskt med många moderna objektiv som saknar avståndsskala för fokus. Om du kontrollerar olika områden på kamerans bakre skärm med en förstorad förhandsvisning kan du få exakt manuell fokusering, men med tanke på det korta skärpedjupet vid stora bländare kan det vara omöjligt att fokusera hela motivet. Ett alternativ är att ta två eller flera bilder med olika fokus- och exponeringsinställningar, som är särskilt anpassade till förgrundsområden och den avlägsna stjärnhimlen, och sedan sammanfoga dem till en enda bild med ett redigeringsprogram som har lagermasker, till exempel Adobe Photoshop.

Om du hellre vill fånga allt i en enda bild, men förgrundsområdena är mycket mörka, kan du prova att ljusa upp dem med en blixt som Canon Speedlite 430EX III-RT och avfyra en eller flera ljuspulser under en lång exponering. Du kan även vara kreativ genom att svepa ljus över specifika förgrundsföremål och intressanta områden under en lång exponering med en ficklampa, eller använda strålkastarna på en bil.

7. Ta bilder med stjärnspår

Det är en utmaning att fånga fantastiska ljuslinjer som visar stjärnornas rörelse, men att bemästra tekniken är möjligt genom att följa några enkla steg. Börja med att hitta Nordpolen, som du enkelt kan se i en stjärnkartsapp på din smartphone. Om du placerar dig själv så att Nordpolen (eller Sydpolen om du befinner dig på södra halvklotet) är fokuspunkten i bilden och om du använder en lång exponering bildas ett cirkulärt mönstret runt en central plats. Kom ihåg att det är viktigt att använda ett stativ för att undvika rörelseoskärpa vid lång exponering.

Stjärnor avger inte så mycket ljus, så använd ett högt ISO-tal (800, 1600 eller högre) för att skapa tydliga stjärnspår. Experimentera innan du provar lång exponering, eftersom ju högre ISO-tal du har, desto mer sannolikt är det att du får "brus" i bilden.

Även om det tar 24 timmar för stjärnorna att slutföra en fullständig rörelse över himlen, kan utseendet på ett fullcirkelformat stjärnspår uppnås med en lång exponering på cirka 60 till 90 minuter. Om du fotograferar på norra halvklotet kan du använda Polstjärnan som referenspunkt runt vilken stjärnorna verkar rotera.

Den längsta slutartid som finns på många kameror är 30 sekunder, så använd exponeringsinställningen Bulb i manuellt läge (M) för att få längre exponeringstid. Detta låter dig hålla slutaren öppen så länge du vill. Ställ in fokus på oändligt, och när du är redo kan du prova en exponering på cirka 30 minuter. Granska sedan bilden igen. Det kan ta några försök - och lite tålamod - men så småningom får du resultat som du är nöjd med.

Ett annat alternativ är att skapa en timelapse-film av natthimlen. Många Canon-kameror, bland annat Canon EOS R6, EOS R5 och EOS 90D, har en filminspelningsmetod med timelapse och använder en inbyggd intervallmätare. Montera kameran på ett stativ och ställ in slutartiden på cirka 20 sekunder eller kortare och bländaren och ISO-inställningarna i enlighet med det (f/4 och ISO 640 fungerar bra). Ta en testbild och granska resultaten och gör nödvändiga ändringar i exponeringsinställningarna. Ställ sedan in intervallmätaren så att den tar flera bilder i följd varje minut eller så.

Den totala inspelningstiden för sekvensen beror på hur länge du vill att timelapse-filmen ska vara, samt med vilken bildfrekvens. Till exempel resulterar en sekvens med totalt 60 bilder med en bildfrekvens på 30 b/s i en film på två sekunder.

En välgjord timelapse av stjärnor kan bli häpnadsväckande, och himlen ser ut att gradvis snurra framför dig. Om du har tur, eller har planerat din fotografering till ett meteorregn, kommer stjärnorna att röra sig över bilden och förstärka det galaktiska fenomenet ytterligare. Ta reda på hur proffsen fångar de här fantastiska himlafenomenen i vår guide för att fotografera meteorregn*.


Skrivet av Matthew Richards


* Tillgängligt på vissa språk.
Adobe och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R6 Mark II

    Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet
  • Kompakta systemkameror

    EOS R8

    Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Canons vidaste RF-objektiv har detaljer med L-seriens precision, från 14–35 mm, och är enkelt att fotografera med utan stativ med bildstabilisering i 5,5 steg.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare.
  • Relaterade artiklar

  • NATTFOTOGRAFERING

    Fotografera månen

    En steg-för-steg-guide för kreativ månfotografering.

  • LJUSTEKNIKER

    7 tips för fotografering i svagt ljus

    Upptäck viktiga tekniker för att ta skarpa foton i svagt ljus och den bästa Canon-utrustningen för fotografering i svagt ljus.

  • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

    Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

    Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.

  • NATTFOTOGRAFERING

    Den bästa utrustningen på ingångsnivå för nattfotografering

    Kameror och objektiv för strålande nattfotografering.