När varningarna för högdagrar och skuggor är aktiverade i DPP får ljusa områden som riskerar att klippas av ett rött överlägg. Områden som kan vara för mörka och därför riskerar att skuggor klipps av får ett blått överlägg.
Som fotoentusiast är du säkert van vid att använda kamerans inställningar och alternativ för att förfina fokus, exponering och kompositionen i dina bilder. Du kanske har för vana att granska bilderna på kamerans LCD-skärm och sedan ta nya bilder med lite justerade inställningar för att få dem precis som du vill ha dem. När du gör allt detta under fotograferingen kan en bild ofta användas direkt från kameran för att dokumentera dina upplevelser, men vissa speciella tillfällen är värda ännu mer uppmärksamhet. Bröllop, årsdagar, födelsedagsfester, examen, ditt barns första steg … ögonblick som bara sker en gång i livet är värda att bli ihågkomna i bästa möjliga ljus och det är därför är det viktigt att kunna redigera bilder. Det innebär att du kan korrigera många misstag, förbättra kompositionen och ljusstyrkan och andra tekniska aspekter, ge alla bilder från ett och samma tillfälle olika stilar och mycket mer.
Det är värt att fotografera i RAW eftersom det ger dig mer frihet när du redigerar bilderna. Du ställer alltså in kameran på att spara bilderna som RAW-filer istället för JPEG-filer när du tar dem. En RAW-fil är praktiskt taget ett digitalt negativ som innehåller de råa, obearbetade data från kamerans sensor och kan användas för att skapa flera olika tolkningar av bilden. JPEG-filer är redan bearbetade av kameran och är enkla att dela direkt från kameran, men du får väldigt lite spelrum när du redigerar eller korrigerar bilderna. Ett praktiskt sätt att få det bästa av de två världarna är att ställa in kameran på att spara både RAW- och JPEG-filer. På så sätt får du en bild som enkelt kan dela och en RAW-fil som du kan förbättra och experimentera med senare. Tänk bara på att du behöver mer utrymme på minneskortet om kameran ska spara båda versionerna av varje bild.
För att skapa en bild av en RAW-fil måste du bearbeta den. Du kan göra det i kameran och till och med göra vissa justeringar under tiden, som att ändra ljusstyrkan, korrigera objektivaberration, tillämpa förinställda effekter som Kraftigare färger och Mjuk ton och mycket mer. Det är ändå bättre att bearbeta bilderna på en (mycket större) datorskärm med en särskild programvara för RAW-redigering, till exempel Canons kostnadsfria Digital Photo Professional (DPP) eller Adobe® Lightroom®. Det är enkelt och ger dig möjlighet att tillämpa en annan bildstil, vitbalans, brusreduceringsinställning och mycket mer. All redigering du gör i en RAW-fil (oavsett om du gör det i kameran eller på datorn) kan återställas, vilket innebär att den ursprungliga filen inte påverkas och att alla justeringar kan ångras, ändras eller tas bort när som helst, även om du stänger filen och öppnar den vid ett senare tillfälle.