Tips för unga naturfotografer: en dags fotografering med proffset Dani Connor

Naturfotografen och YouTube-stjärnan Dani Connor delar med sig av sina tips för att lyckas i branschen när hon samarbetar med fotografstudenten Jonty Clark för att ta fantastiska bilder av rovfåglar.
En ung tornfalk sitter på en trästolpe och skriar högljutt med vingarna utfällda.

Den unga brittiska fotografen Dani Connor gjorde professionell karriär under covid-19-pandemin efter att ha fastnat i svenska Lappland. Dani var volontärarbetare vid ett naturreservat i regionen när en stor del av världen stängde ner och hon använde tiden till sin fördel genom att skapa en nära anknytning till den lokala naturen – särskilt en liten grupp röda ekorrar.

”Jag såg det som en mycket bra möjlighet att starta min karriär”, säger hon. ”Jag intalade mig själv att jag skulle ge det sex månader och om jag inte kommit någonstans då skulle jag gå tillbaka till mitt jobb på Natural History Museum i London.” Efter endast ett halvår av hängivet arbete hade Dani skaffat sig 60 000 följare på Instagram, YouTube och Twitter, och hon fick ekonomiskt bidrag från prenumeranter på Patreon som investerade i hennes arbete.

Vi bad Dani att avslöja några av sina bästa tips för fotografstudenten Jonty Clark, som ville lära sig mer om att fotografera djur i det vilda. Vi försåg Jonty med en Canon EOS R7, som Dani hade använt under en naturfotografering i Spanien, och sammanförde dem i ett fotogömsle där de garanterat skulle få se snabbt flygande rovfåglar.

Här är tipsen som Dani avslöjade den dagen, tillsammans med ett urval av hennes och Jontys bästa bilder.

Tips 1: Låt dig uppslukas av motivets miljö

I en fågelgömma studerar två unga människor en bild av en tornfalk som sitter på en trästolpe på en touchskärm.

Genom att fotografera i ett fågelgömsle kunde Dani och Jonty sitta bredvid varandra, med fokus på samma rörelser. Dani, som fotograferade med sin Canon EOS R5, gav feedback på Jontys bilder i realtid, vilket innebar att han kunde justera sin strategi innan nästa tornfalk flög in i bild.

Två tornfalkar bråkar om mat. Den ena sitter på en trästolpe och den andra svävar i luften med klorna upplyfta.

Från gömslet kunde Dani och Jonty fånga den här familjen av tornfalkar som bråkade med varandra. Här kräver en ung fågel mat från sin mamma. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 150 mm, 1/6 400 sek, f/6,3 och ISO 2500. © Jonty Clark

När du fotograferar i ett gömsle kan du kontrollera miljön. Mat placeras på föremål framför gömslet för att locka in fåglar i fotograferingsräckvidden. Det går nästan att garantera aktivitet, vilket gjorde den här typen av plats till det självklara valet för en enda dags fotografering.

Dani tillbringade mycket tid i gömslen i början av sin karriär, medan hon bodde i Sverige, och ser fortfarande fördelarna med att använda dem idag. ”Om du fotograferar från gömslen måste du vara kreativ och hitta sätt att få dina bilder att sticka ut bland de bilder som alla andra har tagit på samma plats. Det är ett bra sätt att öva på din teknik och det passar perfekt för fotografering sida vid sida”, säger hon.

Jonty har hittills huvudsakligen arbetat i studior och fotograferat exotiska husdjur som en del av sin universitetsutbildning. När han reflekterar över dagen säger han: ”Jag lärde mig mycket om tornfalkens beteende från Dani, men också genom att ägna några timmar åt att observera fåglarna från gömslet. I slutet av fotograferingen kunde jag förutse när de skulle flyga ner från närliggande träd, vilket gav mig mer tid att förbereda mig. Studiobilder är väldigt bearbetade, men det var fantastiskt att bevittna beteenden hos vilda djur. De unga tornfalkarna som bråkade med de äldre framför oss gav oss fantastiska möjligheter att ta spännande bilder.”

Tips 2: Investera i en kamera som klarar allt

I en skogsmiljö tar en man en bild av något ovanför honom med en Canon-kamera och ett Canon-objektiv medan en kvinna också tittar uppåt.

Canon EOS R7 i kombination med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet är den perfekta allroundenheten, med tillräckligt med räckvidd för att komma nära händelsernas centrum. Det mångsidiga och kompakta Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM är ett annat utmärkt alternativ om du vill komma närmare och ta din naturfotografering till nästa nivå.

En Canon-kamera och ett Canon- objektiv underifrån, med två leende unga människor som tittar på touchskärmen och är lite suddiga i bakgrunden.

Med några få tips från Dani kunde Jonty, som vanligtvis fotograferar med en Canon EOS 90D, komma igång med att använda EOS R7. ”Det tog inte lång tid alls att vänja mig vid den”, säger han.

Dani är fotograf i första hand, men får potentiella kunders uppmärksamhet genom de videor hon laddar upp på YouTube. När du är ny i branschen är det en bra idé att även lära dig grundläggandevideokunskaper, även om det bara är avsett för sociala medier. För att göra detta måste du välja rätt utrustning.

Canon EOS R7 är en utmärkt allroundkamera för dem som börjar som innehållsskapare”, föreslår Dani. ”Något som skiljer den från mängden är dess inbyggda bildstabilisering (IBIS), som inte bara är användbar när du fotograferar rörliga motiv, utan även när du går runt och skapar vloggar av dig själv i naturen.”

Jonty valde att använda Canon EOS R7 tillsammans med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv, som har en inbyggd optisk bildstabilisator som komplement till IBIS i kameran. ”Bildstabiliseringen var märkbart bättre än på min Canon EOS 90D”, säger Jonty, ”och kameran kändes som en stor förbättring på alla områden. Snabbare serietagning, större ISO-intervall, automatisk nivåreglering – det var en fantastisk kamera att fotografera med och den skulle definitivt ge mig allt jag behöver för att göra det här till en karriär på heltid.”

Läs vår guide till de bästa objektiven för naturfotografering för att ta reda på mer om objektivalternativ för att ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar.

Tips 3: Fokusera på motivets ögon

En tornfalk sitter med ryggen mot kameran på en trästolpe. Huvudet är vridet nästan 180 grader så att ögon och näbb syns.

Genom att använda EOS R5:s ögonavkännings-AF för djur säkerställer du att ditt fokus är precis där du vill att det ska vara, precis när du behöver det. Den här tornfalken vände sig om och tittade rakt ned mot Danis objektiv under en bråkdels sekund innan den flög iväg, men det var allt hon behövde för att ta den här vackra bilden. Tagen med en Canon EOS R5 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R, Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektivet och Canon-extendern EF 1.4X III inställd på 420 mm, 1/8 000 sek, f/4 och ISO 1000. © Dani Connor

Två unga människor sitter och justerar inställningarna på en Canon-kamera på den här bilden som tagits ovanifrån.

Canon EOS R7 kan skilja mellan människor, djur och fordon med en otroligt noggrann motivigenkänning. Om du vet att du ska fotografera djur hela dagen väljer du Djur på menyn innan du ger dig ut.

Ögonavkännings-AF för djur är en funktion som Canon EOS R7 ärver från andra professionella kameror, till exempel Canon EOS R5 och EOS R6, vilket gör att du slipper gissa när du fokuserar på snabbrörliga motiv. ”Jag älskar ögonavkänningsläget för djur på min EOS R5 eftersom det inte bara spårar mina motiv kontinuerligt när de rör sig, utan även fokuserar automatiskt på ögat, vilket gör mitt jobb så mycket enklare. EOS R7 har även avkänning av djurögon, vilket verkligen hjälper dem som är nya inom fotografering av fåglar och naturen”, säger Dani.

Appen Canon Photo Companion är ett användbart verktyg för att lära sig om kamerans funktioner, med specifika övningar, lektioner och tips för din kameramodell och kunskapsnivå. ”Jag har anpassat mina egna knappar på EOS R7”, säger Jonty, som tyckte att det var enkelt att lära sig den nya kameran. ”Jag ställer in knappen för låst exponering för att välja djurfokus och trycker sedan ned slutarknappen till hälften, för att fokusera på ögat. Nu när jag har upplevt de här funktionerna känns de nödvändiga för naturfotografering framöver.”

Utöver dessa fördelar finns det fördelar med att fotografera med en kamera med beskärningssensor (APS-C), t.ex. Canon EOS R7. ”Med kameror som har APS-C-sensorer kan du komma närmare motivet”, säger Dani. ”Jag fotograferade med ett Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM-objektiv och Canon-extendern EF 1.4X III på min Canon EOS R5, vilket gav mig en motsvarande brännvidd på 420 mm, men Jontys maximala räckvidd på 150 mm utökades till 240 mm tack vare beskärningsfaktorn 1,6x. Det var tillräckligt nära för att skapa fantastiska resultat från gömslet och det skulle passa utmärkt för att gå runt i en stad eller en lokal park där du vill komma närmare motivet.”

Tips 4: Missa aldrig en bild med RAW Burst-läget

En tornfalk med vingarna helt utsträckta förbereder sig för att landa på en trästolpe på ett fält.

Genom att använda RAW Burst-läget kunde Dani och Jonty fånga hela sekvensen av tornfalkar som flög in från ett närliggande träd och landade på stolparna framför dem. När de återvände till basen kunde de välja sina favoriter, som den här, där tornfalken sitter på den perfekta platsen och morgonljuset lyser upp vingarna. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 150 mm, 1/6 400 sek, f/6,3 och ISO 2500. © Jonty Clark

Två unga människor i en mörk fågelgömma tittar på en bild av en flygande tornfalk på en touchskärm.

Jonty tog några otroliga bilder den dagen och vann Danis respekt.

Dani och Jonty experimenterade med RAW Burst-läget medan de fotograferade tornfalkar från gömslet. Canon EOS R7 möjliggör fotografering av 15 bilder per sekund (b/s) vid användning av den mekaniska slutaren, eller 30 b/s med den elektroniska slutaren, vilket är samma antal bilder per sekund som en film. ”Den är otroligt snabb och särskilt bra för flygande fåglar, så att du kan välja den bästa bilden ur en sekvens”, säger Dani.

Förfotografering kan även aktiveras i det här läget, vilket fångar bilden en halv sekund innan slutaren trycks ned och sparar bilderna som enskilda RAW-filer. ”Den här funktionen är så bra eftersom den gjorde att jag liksom kunde gå tillbaka i tiden. Tornfalkarna var oförutsägbara, men den här funktionen gav mig ett mycket större fönster för att kunna reagera och få till bilden”, säger Jonty.

Tips 5: Skapa dina egna möjligheter

En ung kvinna och man går efter varandra genom ett fält med högt gräs. I bakgrunden syns en liten fågelgömma.

Dani rekommenderar att alla unga fotografer ber om möjligheter att få följa med dem som har mer erfarenhet. Det är ett av de snabbaste sätten att lära sig på och ett bra sätt att göra sig känd i branschen.

En ung kvinna och en man sitter på en trästock i en skog och studerar leende en kameras touchskärm.

Dani och Jonty lärde sig av varandra den dagen och fick till fantastiska resultat genom att få ut mesta möjliga av funktionerna för naturfotografering på Canon EOS R7.

”Mitt främsta tips till Jonty och alla som vill lyckas som naturfotograf är att skapa möjligheter. Det är en väldigt mättad marknad, men det är fortfarande möjligt att sticka ut”, säger Dani. Hon rekommenderade Jonty att följa med andra proffsfotografer för att se hur de arbetar genom att helt enkelt fråga om han får följa med dem under en dag för att se hur de gör – och att komma ihåg vikten av att sätta en personlig prägel på sitt innehåll online.

”Folk följer mig inte på grund av min fotografering eller för att de vill se vilda djur”, fortsätter Dani. ”Naturfotografer förväntas ta bra bilder, men jag fick många följare eftersom människor ville höra vad jag hade att säga. Jag presenterar mig alltid i YouTube-videor för jag vet att när människor ser personlighet blir de mer intresserade av mitt innehåll.”

”Det var så nyttigt att lära sig mer om marknadsföringssidan av fotograferingen från Dani”, säger Jonty. ”Det är ganska skrämmande att se portföljer från erfarna fotografer som har haft årtionden på sig att finslipa sin konst, men att se vad Dani har åstadkommit på kort tid genom att fokusera på röda ekorrar och dra nytta av kraften i sociala medier är verkligen inspirerande.”

Jonty reflekterar över dagen och säger: ”Med Danis hjälp, och eftersom kameran hjälpte mig att isolera motiv så enkelt, lärde jag mig att snabbt anpassa mig till en snabbare miljö.”

Jonty avslutade dagen med en mängd imponerande bilder att lägga till i sin portfölj, medan Dani också lärde sig mycket av deras tid tillsammans, särskilt att få ut mesta möjliga av den utrustning du har: ”Jag kände att jag även lärde mig från Jonty idag”, avslutar hon. ”Oavsett om jag lär mig eller undervisar någon annan finns det alltid information att dela.”

Skrivet av Matthew Bowen

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

De bästa objektiven för natur

Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

Fågelfotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Ett fotograferingsproffs och en hobbyfotograf testar RF 200-800mm F6.3-9 IS USM på fältet.

Tips för naturfotografering

Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.

Så här fotograferar du fåglar

Tips för att välja den bästa nybörjarutrustningen för fågelfotografering.