Ljus är den viktigaste komponenten i fotografering, men det roliga behöver inte ta slut när solen går ned. Med en ficklampa eller annan ljuskälla kan du gå ut efter mörkrets inbrott och måla egna bilder genom att flytta runt ljuset och skapa vilka former du vill. Du kan inte se formerna i realtid, men genom att använda en lång exponering kan du fånga dem med kameran och skapa unika bilder. Tekniken kallas ofta för ”ljusmålning” eller ”måla med ljus”.
LJUSTEKNIKER
En nybörjarguide till fotografering med ljusmålning
Vad är ljusmålning?
Det finns magi i rörelse. Du kanske har sett fotografier med ljusspår. De innehåller ofta bilar och andra fordon på natten med röda och vita ljusspår efter sig som flödar genom bilden när de kör längs vägen. Vid ljusmålning är konceptet detsamma, men det tar allt till en mer kreativ nivå eftersom du har kontrollen.
Precis som med ljusspår måste du använda lång exponering som ger tillräckligt med tid för att fånga alla rörelser från ljuskällan. Själva rörelsen är det du som bestämmer över, med vita eller färgade lampor för att måla bilden.
Vad behöver du för att lyckas med ljusmålning?
Även om ljusmålning främst handlar om rörelse vill du även att en svagt belyst bakgrund blir skarp på bild. Därför måste du montera kameran på ett stativ eller en annan stabil yta. Om objektivet har optisk bildstabilisering (IS) är det vanligtvis bäst att stänga av den för långa exponeringar. De nyaste kamerorna kan känna av när kameran har placerats på ett stativ och stänger av IS åt dig.
Precis som med alla fototekniker kan ljusmålning kräva lite övning. Det är bra att planera bilderna innan solen går ned så att du kan se vilka kompositioner som fungerar bäst. När det blir mörkt placerar du kameran på ett stativ och växlar till läget Live View för att förhandsgranska bilden på den bakre LCD-skärmen.
Olika miljöer kan ge dina ljusmålningar olika känslor och uttryck. Om du använder en relativt kort exponeringstid på cirka 10 sekunder med mörk bakgrund förblir den mörk i den sista bilden, vilket gör att all uppmärksamhet riktas mot formerna du skapar med lampan. En längre exponering med en stadsvy på kvällen eller en annan upplyst bakgrund kan ge kompositionen ett sammanhang och en känsla av plats och rum.
Det är bra att inte röra kameran när du använder långa exponeringar – även om den är monterad på ett stativ – för att undvika oskärpa i bilden som orsakas av vibrationer.
Hur ska du ställa in kameran?
För många kvällsbilder är en stor bländare med ett litet f/-tal och en hög ISO-inställning att föredra, så att du kan frysa rörelser med en kort slutartid. När du målar med ljus gäller det motsatta eftersom rörelse är den nyckelfaktor du vill fånga.
Välj manuellt läge (M) på kameran och använd ett lågt ISO-tal på cirka 100 till 200. Ställ in en liten bländare på runt f/11 och slutartiden på mellan 10 och 30 sekunder, beroende på hur mycket tid du behöver för att skapa din ljusmålning.
Du måste även ställa in fokusavståndet manuellt, så välj MF-läget. Fokusera på det område där du ska använda lampan för att skapa målningen. På många kameror kan du dessutom aktivera manuell fokuspeaking (MF-peaking), ett visuellt hjälpmedel för att visa vilka delar av bilden som har bäst skärpa.
Ett bra kreativt tips är att välja vitbalansinställning manuellt. Om du till exempel använder inställningarna Dagsljus, Molnigt, Skugga eller Glödlampa ändras ljusets färgtemperatur, vilket ger en progressivt varmare eller kallare effekt. Använd RAW-kvalitetsläget om kameran har det eftersom du då kan ändra vitbalansinställningen när du redigerar bilden i en redigeringsprogramvara, till exempel Canon Digital Photo Professional.
Börja enkelt med de kamerainställningar som vi har föreslagit och använd en ficklampa eller lampan på din smartphone för att skapa enkla former eller kanske till och med skriva ditt namn med ljuset. Du kanske måste använda en kortare eller längre exponering eller en större eller mindre bländare för att få den effekt du vill ha. Experimentera med inställningarna så får du snart en känsla för vad som fungerar bäst.
Vilket motiv och vilken ljuskälla ska jag välja?
Öva i trädgården och komponera en bild av blommor, träd eller andra fotogeniska växter. Om du vill vara kreativ kan du prova att tejpa fast färgade plastmuggar eller pappersnäsdukar på en ficklampa för att skapa ett trollspö med ljus som du kan vifta med under exponeringar och skapa färgglada ränder och former.
Lys på huvudmotivet med en ficklampa och autofokusera på det. När det är klart växlar du till MF-läget så att fokusavståndet låses fast. Om du vill att exponeringen ska vara i mer än 30 sekunder väljer du läget Bulbexponering om kameran har det.
Starta exponeringen och börja vifta med ficklampan eller någon annan ljuskälla runt motivet. Färgglada ljusslingor kan skapa en kreativ stämning. Det kan fungera bra att vifta dessa eller en annan ljuskälla bakom föremål så att de framträder som silhuetter. Om du vill ha extra ljus i en viss del av bilden riktar du bara ficklampan mot den i några sekunder innan du går vidare till blomsterrabatter och andra områden för att skapa en färgglad bakgrund.
Ibland är mindre mer. Det kan verka som en bra idé att använda en mycket ljus ficklampa, men mer subtila ljuskällor fungerar ofta bättre. Starka lampor som lyser rakt mot ett objektiv kan orsaka ljusslöjor, men med ficklampor med lägre intensitet undviker du risken. Även LED-värmeljus och flerfärgade LED-lampor kan fungera bra, och blinkande LED-lampor ger en alternativ effekt av streckade rader.
Det kan vara roligt att engagera vänner och familj genom att be dem använda ficklampor för att lysa extra ljus på intressanta områden. En enda ficklampa behöver inte täcka ett helt föremål eftersom du kan flytta runt den under exponeringen för att måla ljus i olika områden. Det är ett bra sätt för att belysa intressanta platser i landskap på kvällen.
Ytterligare ficklampor och andra ljuskällor kan vara bra om du vill ha med dig själv eller andra i bilden. Du kan även prova att skriva ord eller måla former som stjärnor och hjärtan. Ett annat alternativ är att kombinera lång exponering med en kort ljuspuls från en Canon Speedlite så att du kan få rätt exponering för ett porträtt eller annat förgrundsmotiv, samtidigt som du fryser dess rörelse, men ändå kan skapa ljusmålningar under resten av exponeringen.
När du tar stillbilder för skojs skull kan ljusmålning vara ett roligt sätt att uttrycka din kreativitet. Det kräver inte dyra kameror, objektiv eller tillbehör. Allt som behövs är lite tid för att lära sig grunderna. Snart skapar du mycket personliga bilder med en unik känsla.
Skrivet av Matthew Richards
Relaterade produkter
-
Kompakta systemkameror
EOS R6
Med EOS R6 kan du vara kreativ på sätt du inte trodde var möjliga, oavsett vad du fotograferar och hur du fotograferar det. -
Kompakta systemkameror
EOS R7
Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden. -
Kompakta systemkameror
EOS R10
Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek. -
Spegelreflexkameror
EOS 90D
En fullt utrustad spegelreflexkamera som tar dig närmare och gör att du kan fotografera snabbare och ta enastående bilder med 32,5 megapixels. -
RF-objektiv
RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå. -
Objektiv för spegelreflexkameror
EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Ett mångsidigt 18–135 mm-zoomobjektiv med STM-teknik. STM ger jämn och tyst autofokusering för filminspelning, och dynamisk bildstabilisator minskar filmernas vibrationer.
Relaterade artiklar
-
GRUNDERNA I FOTOGRAFERING
Så här styr du exponeringen
Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.
-
LJUSTEKNIKER
Fotografera i tillgängligt ljus
Lär dig hur du hittar och fångar det bästa ljuset för att förbättra dina bilder.
-
PORTRÄTTFOTOGRAFERING
High-key- och low-key-ljussättning för porträtt
Skapa klassiska belysningsinställningar för stämningsfulla porträtt av hög kvalitet.
-
LJUSTEKNIKER
7 tips för fotografering i svagt ljus
Upptäck viktiga tekniker för att ta skarpa foton i svagt ljus och den bästa Canon-utrustningen för fotografering i svagt ljus.