Vlogging – åtta tips för att komma igång

Att starta en vlogg är roligt, givande och enklare än någonsin – särskilt om du följer våra experttips för att skapa effektivare vloggar av bättre kvalitet.
En kvinna håller en kamera på ett stativ på en armlängds avstånd, riktad mot sig själv, med en terrass med flerfärgade byggnader på flodbanken ur fokus i bakgrunden.

Du har hittat din nisch, en vacker plats och en intressant historia. Du kanske tror att det räcker för att skapa den perfekta vloggen, men vet du vilken utrustning du ska välja och hur du ska filma med en tillräckligt hög standard för att det ska gå hem hos tittarna?

I den här guiden för vlogging avslöjar vi åtta tips som kan hjälpa både nybörjare och erfarna vloggare att förbättra sina vloggar. Ta reda på hur du kan skapa vloggar av hög kvalitet som får tittarna att komma tillbaka för mer – hur du får stadig (skakfri) och skarp bild, hur viktigt det är med kreativ inramning och vad du behöver för att få klart och tydligt ljud. Oavsett om du använder en Canon PowerShot G7 X Mark III, en Canon EOS M50 Mark II, en Canon EOS R10 eller en Canon EOS R6 som vloggkamera bör du tänka på följande när du skapar dina första vloggar.

1. När du väljer utrustning, balansera kamera- och sensorstorlek

En delad bild som visar en Canon EOS R6 på en stor mossprydd sten och Canon EOS R7 som också ligger på en sten.

Canon-fullformatssensorer är 1,6x större än APS-C-sensorer. Det innebär att en APS-C-kamera, som EOS R7 (höger) ger en snävare vy än en fullformatskamera, som EOS R6 (vänster) utrustad med samma objektiv, med en beskärningsfaktor på 1,6x – så ett fullformatsobjektiv på 24 mm på en APS-C-kamera resulterar i ett 38,4 mm brett synfält.

En kamera med en större sensor ger dig bättre bildkvalitet, men när du vloggar är det viktigt att balansera sensorstorleken med kamerans totala storlek. Exempelvis är en kamera i PowerShot G-serien med ett inbyggt objektiv, som Canon PowerShot G7 X Mark III, en superkompakt och smidig vloggkamera. Men en systemkamera eller en spegelreflexkamera med utbytbara objektiv ger dig fler alternativ.

I kameror med utbytbart objektiv finns ett annat val du behöver göra: fullformat eller APS-C. Fullformatskameror (som Canon EOS RP och EOS R6) har stora sensorer med omfattande dynamiskt omfång och utmärkta prestanda i svagt ljus samt ett brett synfält, men själva kamerahuset är större och tyngre. APS-C-kameror (till exempel systemkamerorna Canon EOS R10 och EOS R7) har en mindre sensor som ger ett snävare synfält, men det gör att kameran blir mindre och lättare.

2. De bästa objektiven för vlogging

En kvinna i en sommarklänning håller i en kall dryck och står vid stranden och håller upp en kamera framför sig för att filma sig själv.

Det mångsidiga RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektivet ger ett brett synfält, vilket passar perfekt för vloggande.

Många vloggare föredrar vidvinkelobjektiv eftersom de kan användas i trånga utrymmen som ett sovrum eller kök för att visa så mycket av motivet som möjligt. Ett objektiv på 24 mm är bra för det ändamålet, men ett objektiv med ultravidvinkel – med en effektiv brännvidd på mindre än 24 mm – är ännu bättre.

Om du filmar med en APS-C-kamera, till exempel Canon EOS M50 Mark II, kan du använda den med ett zoomobjektiv med ultravidvinkel, till exempel Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, vilket innebär att mer ryms i bilden.

För fullformatskameror med EOS R-systemet, som EOS R6 eller EOS RP, är RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ett kompakt, tyst och lättanvänt objektiv som erbjuder ett liknande brett synfält. Användare av spegelreflexkameror kan välja Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, som även kan användas med EOS R-kameror med hjälp av en EF-EOS R-monteringsadapter.

Oavsett vilket objektiv du väljer att använda kan du enkelt vända upp kamerans skärm och placera dig i bilden så att du enkelt kan filma dig själv och filma i låga vinklar. Många kameror, som Canon PowerShot G7 X Mark III, kan även anslutas via Bluetooth till Canon Camera Connect-appen på din smarta enhet för att filma eller fotografera dig själv fjärrstyrt.

3. Objektiv med fast brännvidd eller zoomobjektiv?

En EOS R6-kamera, ett RF 16mm F2.8 STM-objektiv och en mikrofon på ett träbord utomhus.

Ett fantastiskt objektiv för nyblivna vloggare med EOS R-kameror är Canon RF 16mm F2.8 STM, som är extremt brett, snabbt, kompakt och prisvärt.

Ett annat objektivval som vloggare måste göra är fast brännvidd eller zoom. Objektiv med en fast brännvidd är begränsade till ett enda synfält och de tenderar att ha större bländare. Ju större bländare (dvs. ju lägre f-tal), desto mer ljus kommer in i objektivet, vilket innebär förbättrad bildkvalitet vid svagt ljus. Stora bländare gör det även enklare att uppnå ett snävt skärpedjup, så om du vill spela in video med motivet i skarpt fokus mot en suddig bakgrund kan ett objektiv med fast brännvidd vara det bästa valet.

Objektiv med fast brännvidd är ofta optiskt skarpare än zoomobjektiv och fysiskt mindre och lättare. Om du vanligtvis vloggar från en enda position och vill hålla bildkvaliteten på högsta nivå kan det vara bäst att använda ett objektiv med fast brännvidd. För EOS R-fullformatskameror är RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ett utmärkt val – det är litet och lätt, tillräckligt brett för vlogging inomhus och dess bländare på f/1,8 passar perfekt för att uppnå suddiga bakgrunder och för filmande i mörka miljöer.

Zoomobjektiv är ofta större på grund av de extra rörliga delarna som krävs, men deras mångsidighet kan vara användbar om du filmar från olika avstånd och på olika platser. Ett zoomobjektiv med ett stort antal brännvidder, som RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, gör att du kan filma med både vidvinkel och telefoto utan att behöva byta objektiv, så att du inte behöver bära med dig extra objektiv.

4. Bestäm upplösningen och bildhastigheten

En man filmar sig själv med Canon PowerShot G7 X Mark III medan han mediterar nära en klippkant. Havet syns bakgrunden.

Hur kreativt ditt innehåll än är, är det värt att förbättra kvaliteten om det inte håller måttet. Håll utkik efter kameror med Full HD- eller 4K-film – Full HD är en bra grundstandard, men 4K ger dig ännu fler detaljer så att du kan beskära och stabilisera dina filmer utan att kompromissa med kvaliteten. Att filma i 4k innebär inte att du måste publicera i 4k, men kom ihåg att det tar längre tid att redigera och överföra 4k-filmer.

Det viktigaste att tänka på är vilken bildhastighet som passar ditt motiv. 60 bilder per sekund (b/s) är bäst för actionfyllda vloggar och ger dig möjlighet att skapa slow-motion-effekter. 30 b/s eller 25 b/s fungerar bra för allt annat. EOS R7 och PowerShot G7 X Mark III ger ännu mer detaljerad slow motion och höga bildhastigheter på upp till 120 b/s vid inspelning i Full HD.

5. Håll filmen stadig och skarp

En Canon EOS M50 Mark II med mikrofon ovanpå och skärmen utfälld och vänd framåt är placerad på ett litet stativ på ett vitt bord.

Canon EOS M50 Mark II har utformats med vloggande i åtanke. Med autofokus med ansikts- och motivspårning och 143 autofokuspunkter är den fantastisk för att du ska kunna hålla dig fokuserad, och den kan till och med spela in vertikala videor som är redo att laddas upp direkt på TikTok eller Instagram Reels.

Canons vloggkameror, till exempel Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II och Canon EOS R10, är kompakta och lätta, vilket gör dem perfekta för att spela in rörelse. En fängslande vlogg bör ta med publiken på en resa – oavsett om det är genom stadens kullerstensgator eller genom att visa din reaktion på att packa upp ditt senaste köp – och rörelserna kan vara det som avgör. I stället för skakiga, distraherande bilder ser du till att dina bilder blir jämna så att tittarna kan fokusera på den spännande plats du är på eller din intressanta berättelse.

Skapa stadiga bilder genom att hålla kameran underifrån med handflatan och ta tag i sidan. Om du behöver extra stöd kan ett grepptillbehör, som fästs på kamerahuset och ger dig något att hålla i, vara ett användbart tillbehör.

Tekniken kan vara till stor hjälp: För skarpa och stadiga filmer kan du använda ett objektiv med bildstabilisering eller en kamera som har någon form av bildstabilisering. Den 5-axlade dynamiska bildstabiliseringen hos PowerShot G7 X Mark III har utformats för att motverka kameraskakningar även när du springer, panorerar eller fotograferar med full zoom. Vissa EOS R-kameror har sensorväxlad i inbyggd bildstabilisering (IBIS) som gör bilden stadig oavsett vilket objektiv som är anslutet. Men när du använder ett objektiv med optisk bildstabilisering på en kamera med IBIS fungerar de två bildstabiliseringssystemen tillsammans för att motverka ett bredare spektrum av vibrationer än vad ett enda system skulle kunna korrigera på egen hand.

Som vloggare är ditt ansikte det som människor kommer att titta på, så det är viktigt att hålla det i fokus. Canons teknik för ansikts- och ögonigenkänning kan automatiskt spåra ditt ansikte och hålla det i fokus.

6. Panorera målmedvetet

En kvinna i en trädgård filmar sig själv med en Canon PowerShot G7 X Mark III på ett Canon-stativhandtag.

Canon-stativhandtaget HG-100TBR är ett perfekt tillbehör för vloggare på språng. Det fungerar både som ett ministativ och ett handtag, komplett med löstagbara fjärrstyrda inspelningsreglage och justerbart huvud, vilket ger stabilitet och även utrymme för montering av en extern mikrofon.

Om du flyttar kameran horisontellt under inspelningen, eller ”panorerar”, kan publiken se det du ser och vara där med dig när du tittar ut över en stor bukt eller en silhuett full av iögonfallande byggnader. Överdriven panorering kan vara förvirrande, men när det görs med måtta kan det väcka intresse och driva berättelsen framåt.

Använd panorering sparsamt, utan att stressa och håll horisonterna på en jämn nivå. Vissa kameror, som PowerShot G7 X Mark III, är utrustade med en nivåindikator som hjälper dig att uppnå detta. IBIS i de senaste EOS R-kamerorna, som EOS R7, underlättar även automatisk nivåreglering. Om du inte har ett stativ placerar du kameran på något stabilt – exempelvis kanten på en bänk eller ett bord – och flyttar den stadigt, målmedvetet åt sidan.

7. Anslut en extern mikrofon för bättre ljudkvalitet

En Canon EOS R10 med en DM-E1D-mikrofon ovanpå står på ett stativ på ett bord i en park i starkt solsken.

Stereomikrofonen Canon DM-E1D är helt digital, sladdlös och drivs direkt från själva kameran, och den kan ställas in på tre riktningar (shotgun, 90 grader eller 120 grader). Det är ett effektivt sätt att förbättra ljudkvaliteten och den är kompatibel med alla kameror som har ett multifunktionellt tillbehörsfäste, som EOS R3, EOS R7 och EOS R10.

De flesta kameror som spelar in video ger acceptabel ljudkvalitet, särskilt de senaste modellerna, som EOS R7 och EOS R10, men om utmärkt ljud är viktigt för din vlogging kan du ansluta en extern mikrofon. En extern mikrofon är särskilt användbar när du arbetar utomhus, eftersom kamerans inbyggda mikrofon sannolikt spelar in störande bakgrundsljud, t.ex. vind. Externa mikrofoner kan du flytta för att undvika det. Vissa kameror har en inbyggd vindfilterfunktion som minskar vindbrus som fångas av den interna mikrofonen, men den minskar även basljud och ofta får du mindre naturligt ljud än en välplacerad extern mikrofon.

Om du vill använda en extern mikrofon tittar du efter en kamera med ett externt mikrofonuttag, till exempel Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III eller EOS R7.

8. Använd Wi-Fi för delning

Händer justerar LCD-skärmen på en Canon PowerShot G7 X Mark III på ett stativ så att personen kan se sig själv när han filmar.

Kameror med tydliga skärmar är perfekta för vloggande. Fäll bara ut skärmen så att den är vänd mot dig när du filmar dig själv – det är enkelt att hålla dig själv rätt placerad i bild.

Många kameror på marknaden idag, som Canon EOS M50 Mark II och Canon EOS R7, har inbyggd Wi-Fi och Bluetooth, så att du kan dela och säkerhetskopiera trådlöst var du än befinner dig i världen. För kompatibla Wi-Fi-aktiverade Canon-kameror som ansluts till internet erbjuder tjänsten image.canon smidig överföring av bilder och filmer till molnet, där de lagras säkert och automatiskt kan vidarebefordras till dina enheter och webbtjänster.

Canon PowerShot G7 X Mark III har Bluetooth och Wi-Fi för att alltid vara kopplad till din smarta enhet – och du kan ansluta via Wi-Fi till din smarta enhet eller ditt nätverk med internetanslutning och livestreama på din YouTube1-kanal.

Skrivet av Natalie Denton och Sam Kieldsen

  1. Livestreaming-tjänsten för den här produkten har endast stöd för livestreaming på YouTube. Användning av livestreaming-tjänsten kräver först registrering på image.canon.

    I enlighet med Youtubes ”Restriktioner för live streaming” måste användare ha minst 1 000 kanalprenumeranter för att kunna live streama från en mobil enhet. Denna begränsning gäller även för YouTube-live streaming tjänsten som är tillgänglig via Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Uppdaterad information om begränsningar finns på Google-supporten.

    Live streaming på YouTube kan ändras, stoppas eller upphöra utan föregående meddelande.

    Observera att Canon inte åtar sig något ansvar för tjänster som tillhandahålls av tredje part, till exempel live streaming på YouTube.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Välj din nisch för vloggande

Vill du börja vlogga? Så här väljer du din nisch, samt kamera och objektiv från Canon som passar just dig.

Innehållsskapande med EOS R50

Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

Tips för att förbättra dina filmer i sociala medier

Fyra innehållsskapare diskuterar vad som utgör bra innehåll och hur man skiljer sig från mängden online.

Canons bästa kameror och objektiv för vlogging

Canon tillverkar en rad kameror och objektiv som passar perfekt för innehållsskapare. Den här guiden hjälper dig att hitta den perfekta matchningen.