Varje år reser fotografer och entusiaster vitt och brett för att se det förtrollande norrskenet. Med den ökade solaktiviteten förväntas år 2024 och 2025 är nu det perfekta tillfället att planera en fotografering som fångar det här naturliga underverket när det är som mest levande.
Solen närmar sig en topp under sin 11-åriga solcykel, den maximala solenergin. Det innebär att det finns fler solstormar och koronamassutkastningar – vågor av laddade partiklar och plasma som explosionsartat slungas ut i rymden. De här utkastningarna kolliderar med jordens magnetfält, vilket skapar geomagnetiska stormar. Det här fenomenet resulterar i ljusare norrsken som lyser på lägre breddgrader än vanligt. Det fick Canon-ambassadören Menna Hossam, en konstfotograf född och uppvuxen i Egypten, att åka till nordligare breddgrader än vanligt.
Mennas fotografering kombinerar konst och mode, vilket skapar drömlika, sagoinspirerade bilder som hyllar hennes kreativa hjältar samtidigt som hon fångar globala landskap på unika sätt. Att fotografera norrsken har dock varit en av Mennas drömmar i flera år.
”Jag tycker att de är magiska”, säger hon. ”Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv.”
Menna blev inspirerad av en artikel i National Geographic och visste att det här var hennes ögonblick. Med sin Canon EOS R5 och sitt Canon RF 14-35mm F4L IS USM-objektiv dokumenterade Menna norrskenet över Islands legendariska berg Kirkjufell.
Här delar hon med sig av sina erfarenheter från första gången hon fotograferar norrsken och de bästa kamerainställningarna för detta.
Dansande ljus, sagolika bilder: fotografera norrsken med Menna Hossam
Hitta de bästa platserna för att fotografera norrsken
Enligt Menna är Island magiskt. Därför valde hon den här platsen bland de olika länderna i norra Europa, där fenomenet kan ses, för att fotografera norrsken.
Det är viktigt att förstå den bästa tiden och platsen för att fotografera norrsken för att öka dina chanser och din beredskap. Om du till exempel planerar att resa till ett område med mycket snö är det praktiskt att förstå hur du bäst fotograferar i extrema väderförhållanden.
Utöver rätt kamerautrustning (mer om detta senare) säger Menna att extra batterier, varma kläder och att hålla ett öga på väderförhållandena är ett måste. Du tillbringar timmar med att vänta på norrskenet och ännu fler timmar med att fotografera det, gå runt och leta efter den perfekta kompositionen och de perfekta vinklarna.
”Det blåste väldigt mycket. Det var mycket kallt. Du måste hålla dig varm för att kunna överleva natten”, säger Menna. Väderbeständig utrustning är en nödvändig del av processen. Hon tillägger: ”Du måste ha ett stadigt stativ och ett ordentligt vidvinkelobjektiv.”
Det finns flera appar tillgängliga som Menna säger är extremt värdefulla för fotografer. Vissa erbjuder uppdateringar i realtid om när och var man kan se norrskenet, vilket innebär att du kan planera fotograferingarna mycket mer effektivt. Appaviseringar och platstjänster för varifrån man ser skenet bäst är också praktiska verktyg för att underlätta fotograferingen.
När du kommer till platsen du har valt är det dags för en andra omgång av planering och förberedelser innan du kan börja fotografera och fånga det fantastiska fenomenet. När det gäller positionering och att ta reda på var du ska fotografera, oavsett hur populär platsen är, rekommenderar Menna att du hittar platser med mindre trängsel, ”så att du har tid att konfigurera och experimentera”.
Välja den bästa kameran och det bästa objektivet för norrskensfotografering
Innan Menna reste till Island gjorde hon en del efterforskningar för att välja rätt objektiv för norrskensfotografering. För henne var det viktigt att ha ett mycket lätt objektiv för att kunna hantera den utmanande miljön och arbeta enkelt. Det var även viktigt att ha ett vidvinkelobjektiv för att fånga norrskenet ordentligt.
”Jag valde objektivet RF 14-35mm F4L IS USM med ultravidvinkel”, förklarar Menna. ”Den var mycket litet och lätt, så det var praktiskt.” Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, med nästan samma brännvidd, är ett prisvärt alternativ för den som vill ha ett zoomobjektiv med vidvinkel för att fotografera norrsken.
Objektiv med fast brännvidd erbjuder större bländare för bättre bildkvalitet i svagt ljus. Objektivet Canon RF 16mm F2.8 STM är ett lätt, prisvärt alternativ med f/2,8, medan RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ett utmärkt val för den som vill ha en större bländare för att ta bilder av norrsken.
Hinner du inte skaffa ett nytt objektiv? Med kitobjektivet för kameror i EOS R-systemet kan du ta fantastiska bilder under olika förhållanden, bland annat i svagt ljus om du använder rätt inställningar och ett stativ.
Menna kombinerade objektivet RF 14-35mm F4L IS USM med ultravidvinkel med Canon EOS R5. Kamerans fullformatssensor med 45 MP ger enastående detaljrikedom och skärpa, perfekt för att skapa utskrifter i stort format som bevarar norrskenets intrikata färger och mönster.
Canon EOS R8 är ett mer budgetvänligt alternativ, utan att kompromissa med bildkvaliteten. Den har en fullformatssensor med 24,2 MP som ger imponerande detaljrikedom och dynamiskt omfång, vilket gör den till ett bra val för att ta bilder av norrsken.
De bästa kamerainställningarna för fotografering av norrsken
Det är viktigt att förstå hur slutartid och ISO-inställningar påverkar norrskensfotograferingen. Här är Mennas bästa kamerainställningar för att fånga norrsken med bästa möjliga resultat:
- ISO: Börja med ISO 1600 eller 3200, men testa att gå så högt som behövs. Det ökar kamerans känslighet för ljus, vilket innebär att den kan fånga mer av det tillgängliga ljuset och skapa en ljusare bild även i mörker. Det bör ge dig tillräckligt med känslighet för att fotografera norrskenet utan att få för mycket bildbrus.
- Bländare: Håll den så stor (så lågt som f-nummer) som objektivet tillåter, helst f/4 eller lägre, beroende på objektivet, för att maximera ljusinsläppet. Ju större bländaren är, desto kortare blir skärpedjupet, vilket innebär att mindre av bilden är i skarp fokus, men oroa dig inte för det – se tipsen för fokusering nedan.
- Slutartid: Mellan 5 och 15 sekunder fungerar normalt bra, med kortare exponeringar för norrsken som rör sig snabbare. Vid längre exponeringar är det viktigt att ha ett stativ för att kameran ska vara stabil och förhindra oskärpa som orsakas av kameraskakningar.
- Fokus: Ställ in objektivet på manuell fokus och använd kamerans funktion för fokuspeaking för att kontrollera vad som blir skarpt i bilder med föremål eller personer i förgrunden. Använd LCD-skärmen på kamerans baksida för precision. På så sätt kan du även i mörker se till att fokus ligger på rätt motiv. Om du har problem med fokus kan du prova med att fokusera på en stjärna som lyser starkt.
- RAW-format: Fotografering i RAW säkerställer högsta bildkvalitet, redo för detaljerad efterbearbetning.
Övervinna vanliga utmaningar vid norrskensfotografering
Fotografering av norrsken medför i sig en del utmaningar. Här är några tips på hur du löser dem och får enastående resultat baserat på Mennas erfarenhet.
- Kameraskakning: Kameraskakning under långa exponeringar kan orsaka oskärpa i bilderna. Under blåsiga förhållanden kan du tynga ned stativet med stenar eller en sandsäck. Du kan fjärraktivera slutaren med hjälp av en kabelutlösare eller Canon Camera Connect-appen för att minimera vibrationerna.
- Fokusera i mörker: Använd manuell fokus och fokusera om möjligt på ett ljus i fjärran eller be någon lysa med en ficklampa för att underlätta fokuseringen.
- Balansera förgrundsmotiv med norrskenet: Överväg en extern ljuskälla med mjukt ljus vid norrskensfotografering där människor eller föremål ingår i bilden. Dubbla exponeringar kan också vara en kreativ lösning för att balansera både norrskenet och förgrundsmotivet.
Menna säger att en person i kompositionen ger tittarna en referenspunkt, vilket hjälper dem att förstå hur mycket norrskenet breder ut sig över himlen.
Om du gör det föreslår Menna att du använder en ljuskälla med mjukt ljus på motivet för att försiktigt lysa upp det, utan att avleda uppmärksamheten från norrskenet. ”Jag bad en vän hålla i en ficklampa för att fokusera på henne”, berättar Menna om sitt motiv. Hon tillägger att motiven bör inta en bekväm position, eftersom de ”måste stå mycket stilla för att förhindra rörelseoskärpa, så jag föreslår vanligtvis att de står med händerna i fickorna”.
Om det inte är möjligt att helt förhindra rörelseoskärpa kan du kanske skapa något mer abstrakt. Om en person till exempel rör händerna kan rörelsen bli avsiktlig och en del av den kreativa visionen. Om du använder de rekommenderade inställningarna och motiven rör händerna, fångar kameran svaga spår eller oskärpa från rörelsen och lägger till en egendomlig, nästan målad, effekt.
En annan sak med att fotografera norrsken: du måste vara snabb. Menna säger att ”det kan försvinna på ett ögonblick”.
Tips för att förbättra dina norrskensbilder under efterbearbetning
Menna gjorde minsta möjliga redigeringar under efterbearbetningen. Hon förstärkte högdagrar, minskade skuggor och justerade livfullheten för att framhäva färgerna i norrskenet och landskapet. Om du fotograferar i RAW-format får du större flexibilitet för justeringar av exponering, färg och kontrast, vilket bidrar till att fånga hela effekten av norrskenet och andra extrema naturliga fenomen, till exempel vulkaner.
Alla Canons systemkameror i EOS R-systemet har stöd för fotografering i RAW-format, vilket är avgörande för flexibilitet under efterbearbetningen. RAW-filer behåller alla bilddata som registreras av sensorn, vilket ger dig mer utrymme för justeringar av exponering, färgbalans och brusreducering – viktiga faktorer när du hanterar de krävande ljusförhållandena vid norrskensfotografering.
Canons programvara Digital Photo Professional(DPP) erbjuder robusta verktyg som är anpassade för RAW-redigering, bland annat avancerad brusreducering, återställning av högdagrar och finjustering av färg för att förfina bilderna. Se våra tips och vägledning för redigering av RAW-bilder för att få ut det bästa av dina bilder.
Ge liv åt dina bilder av natthimlen genom att skriva ut dem. Bilderna med 45 MP från Canon EOS R5 möjliggör detaljrika utskrifter av hög kvalitet med verklighetstrogna färger och utmärkt kontrast – perfekt för utskrifter i stort format där tittarna uppslukas av motivet. Bilderna med 24,2 MP från Canon EOS R8 passar bra för utskrifter i upp till A2-format, med skärpa och djup för att dela norrskenets skönhet med häpnadsväckande realistisk kvalitet.
För bästa resultat kan du använda fotopapper av hög kvalitet, till exempel Canons Pro Platinum eller Pro Luster, som förbättrar färgdjupet och luminansen, vilket ger lit åt norrskenets egendomliga glöd på papper. Det ser inte bara till att du fångar norrskenets skönhet utan ger även varaktig kvalitet, oavsett om det gäller konstutskrifter eller stora bilder.
Genom att följa de här tipsen och inställningarna är du väl förberedd på att fånga norrsken och skapa fantastiska norrskensbilder som är redo att delas och skrivas ut.
Relaterade produkter
-
EOS R8
Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner. -
EOS R6 Mark II
Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet -
EOS R7
Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot. -
RF 16mm F2.8 STM
Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare.