HEMMAPROJEKT
Skapa en egen studio hemma
Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.
HEMMAPROJEKT
Vore det inte fantastiskt att ha en studiouppsättning med belysning som en softbox för mjukt ljus och en hotspot för fokuserat ljus precis där du vill ha det? Och visst vore det toppen att ha ett flexibelt stativ att kunna ställa kameran på oavsett yta när du fotograferar i trädgården? Istället för att lägga en massa pengar på sådana tillbehör kan du testa att göra egna!
I den här artikeln visar vi hur du kan använda vardagliga föremål för att göra tillbehör som du kan använda med din Canon-kamera och befintlig utrustning för att skapa kreativa effekter och ta ditt fotograferande till nya nivåer.
Du behöver:
Klipp ut en bit kraftig kartong så att den sitter tätt runt din Speedlite. Den ska vara ungefär dubbelt så lång som den böjbara delen av blixten. Tejpa fast den ordentligt. Ta bort din Speedlite och klipp längs de fyra hörnen till ungefär halva längden och böj dem sedan utåt.
Ta plaststället från din Speedlite och tejpa fast det på kartongröret (tejpa runt det några varv och gör sedan hål i tejpen till gängan så att du kan fästa plaststället på stativet senare). Sätt därefter två gummiband över två av de utåtvända kartongflikarna så att de kan användas för att fästa din Speedlite i kartongröret.
Placera rörets ände i mitten av den stora lådan av kartong (ju större låda du har desto mjukare blir ljuset) och gör en markering runt det. Klipp runt tre sidor av det markerade området och vik sedan upp den fjärde sidan så att du får en flik. Tryck Speedlite-röret genom hålet på insidan (se till att gummibanden också följer med). Tejpa fast de fyra utåtvända flikarna på Speedlite-röret på insidan av lådan och tejpa fast lådans enda flik på utsidan av röret.
Klä insidan av lådan med reflekterande folie. Sätt först fast folie överst och underst i lådan. Gör sedan två vinklade sidopaneler genom att tejpa fast ändarna av två folieark nära mitten av lådan på vardera sida. Dra ordentligt i folien där den sticker ut från lådan och fäst den, så att du får ett triangelformat hålrum mellan folien och lådan. Vinklarna hjälper till att rikta ljuset. Tejpa fast bakplåtspappret eller kalkerpappret över lådans framsida. Din softbox är nu klar att användas. Skruva fast den på ett ställ eller stativ via plaststället till din Speedlite och för in din Speedlite i röret genom att sätta gummibanden över änden för att hålla den på plats.
Placera din softbox på ena sidan av och lite ovanför motivets ansikte. Du kan utlösa Speedlite i softboxen, antingen genom att använda en andra Canon Speedlite på kamerans blixtsko eller med en trådlös utlösare (som Canon ST-E3-RT) eller genom att använda den uppfällbara blixten (på kompatibla Canon-kameror). Börja med att ställa in kameran i manuellt läge med en exponering på 1/200 sekunder, ISO 100 och bländare f/5.6. Ställ in blixten på manuell effekt till 1/8 och ta en testbild. Om den är för ljus eller för mörk justerar du blixteffekten eller bländaren tills ljuset blir rätt.
Du behöver:
Du behöver ett cylinderformat rör som är stort nog att sätta fast längst ut på din Speedlite, till exempel ett chipsrör eller, som i vårt fall, ett rör med brödpinnar. Den perfekta behållaren har ett metallfoder eftersom det hjälper ljuset att studsa längs röret. Använd en hantverkskniv eller sax för att skära eller klippa av änden på röret.
Sätt fast röret på din Speedlite. Om diametern inte är riktigt rätt och du inte kan sätta fast det ordentligt använder du maskeringstejp för att fästa det. Fäst sedan Speedlite på plastbasen och skruva på den på ett ljusställ eller en stativplatta.
Vi måste fjärrstyra Speedlite, antingen genom att använda en andra kameramonterad Speedlite som den här eller genom att använda en trådlös utlösare. Många kameramodeller från Canon ger dig även möjlighet att styra kompatibla Speedlite-blixtar med kamerans uppfällbara blixt – inte bara för att utlösa Speedlite, utan även för att ställa in effekten. Ta några testbilder för att försäkra dig om att blixten tänds.
Om du vill ha motljus placerar du din Speedlite på ena sidan bakom motivet, vinklad mot motivet och kameran. Eftersom ljusstrålen är ganska snäv är det viktigt att vinkeln blir rätt. Det kan underlätta att använda funktionen för inställningsljus på Speedlite-blixten (håll in testknappen) eller så kan du använda Canon Camera Connect-appen för att ta testbilder med fjärrstyrning från din smartphone medan du justerar blixtens placering. Fotografera motivet mot en jämn bakgrund – ett draperi eller skynke fungerar också – och använd en kontrasterande färg för att säkerställa att motivet står ut.
En bra början är att ställa in kameran på manuell exponeringsmetod och ställa in ISO-talet på 100, slutartiden på 1/200 sekunder och bländaren på f/8. Ställ sedan in blixten på manuellt läge och minska utmatningen till 1/32. Ta en testbild. Om den är för ljus eller för mörk minskar eller höjer du bara blixteffekten tills det ser bra ut. Placera motivet med sidan mot kameran för en dramatisk bild i profil och börja sedan fotografera.
Du behöver:
Ta ett par gamla byxor och klipp av ett av benen. Du behöver en bit som är ungefär 30 cm lång. Ta sedan nålen och tråden (eller symaskinen) och sy igen öppningen i ena änden. Sy igen den andra änden, men lämna en liten öppning på några centimeter.
Ta en påse linser eller liknande torkad mat som ris, och häll i öppningen (en tratt är praktisk att ha – du kan göra en av ett A4-papper). Fyll tills påsen känns nästan full. Ta sedan nålen och tråden igen och sy igen öppningen. Din hemmagjorda bönpåse är nu klar att användas.
Din bönpåse är perfekt för att stabilisera långa objektiv. Längre objektiv kan vara tunga att hålla i under en längre tid och ju längre brännvidden är desto smalare blir bildvinkeln, vilket gör att minsta rörelse blir överdriven. Din bönpåse hjälper till att förhindra kameraskakning när du fotograferar med längre brännvidder. Om ditt objektiv, precis som det här Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektivet, har bildstabilisering är det bästa alternativet att aktivera den också när du fotograferar utan stativ.
Du kan få ett annorlunda perspektiv när du placerar kameran nära marken, men det kan vara knepigt att fotografera från så låga vinklar. Din hemmagjorda bönpåse kan hjälpa till att stödja objektivet medan du komponerar bilden – du kan till och med forma den efter den önskade vinkeln. En kamera med en vikskärm som Canon EOS 250D här är också användbar eftersom det är svårt att komponera en bild med sökaren från en så låg vinkel. Du kan även använda Canon Camera Connect-appen för att fjärrstyra kameran från din telefon.
Det kan vara svårt att följa rörliga motiv med ett långt objektiv, särskilt små djur i trädgården som bin. Eftersom din bönpåse stödjer kameran, men inte låser fast den, hjälper den till att stabilisera kameran samtidigt som den gör att du kan följa rörelse. Det är även viktigt att ställa in autofokus för rörliga motiv. Motivföljningen i Live View på Canon EOS 250D gör det enkelt att fokusera på bina.
Skrivet av James Paterson
Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.
Tillbaka till alla tips och teknikerHEMMAPROJEKT
Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.
INOMHUSFOTOGRAFERING
Kom igång med kameran och lär dig att ta bioliknande porträtt, makrobilder och timelapsevideor.
PRODUKTFOTOGRAFERING
Upptäck hur den prisbelönta småföretagaren Sophie Sellu har använt produktfotografering till sin fördel.