Du behöver inte alltid ha ett särskilt studioutrymme eller en uppsättning dyra blixtar för att skapa snygga, proffsiga studiobilder. Med några enkla prylar och ett utrymme att fotografera i kan vem som helst skapa en enkel studio i sitt eget hem. Här förklarar vi hur du gör just det, med minsta möjliga antal prylar och till lägsta möjliga kostnad. Längs vägen utforskar vi även några av grunderna inom studiofotografering, som att använda ljusmodifierare och ställa in blixtexponeringen. Med enkla färdigheter och rätt utrustning kan du skapa fantastiska bilder, från avancerade porträtt till snygga produktbilder, levande konst och mycket mer.
Så skapar du en egen studio hemma
1. Lista över grundläggande utrustning
En enkel studioinstallation som den här kostar inte skjortan och den kan packas ned för att spara utrymme. Förutom din kamera behöver du en eller två Speedlite-blixtar som du kan placera och trycka av externt. Ett ljusstativ är perfekt, men du kan även använda ett extra stativ (det plaststativ som medföljer de flesta Speedlite-blixtarna kan skruvas fast på en stativgänga) för att hålla blixten stilla. Ett enkelt vitt paraply är ännu ett billigt men effektivt tillbehör för att få ett smickrande ljus. Du behöver kunna fästa paraplyet på stativet, till exempel med hjälp av en paraplyhållare. Slutligen måste du kunna trycka av den externa blixten med hjälp av trådlösa utlösare. Om du har två kompatibla Speedlite-blixtar kan du även fästa en på kamerans blixtsko och använda den för att trycka av den andra. Det här medför en extra fördel som innebär att du kan fjärrstyra den externa blixten. Om din Canon-kamera har en kompatibel uppfällbar blixt kan du även använda den för att utlösa och styra externa Canon Speedlite-blixtar.
2. Val av plats
Ett rum med en tom och vit eller krämfärgad vägg är perfekt för att skapa en studio i hemmet. Om väggarna inte är tomma kan du alltid hänga upp ett vitt lakan eller ännu bättre, investera i en uppfällbar bakgrund som den här. När du väljer ett rum att fotografera i kan det vara bra att ha högt i tak, eftersom det gör att du kan höja ljuset vid ljussättning ovanifrån mot motivets ansikte – vilket tenderar att vara behagligare för ögat. Tänk på att ljuset antar en del av färgen på varje yta det studsar emot, så om väggarna har en stark färg kan de färga ljuset som faller på motivet.
Men begränsa dig inte till en typ av rum. Om du har en bildskön trappa kan den fungera som en perfekt plats för gruppbilder och om du fotograferar nedåt mot motivet kan du få riktigt bra och avslappnade porträttbilder.
3. Välj ett porträttobjektiv
Objektiv med olika brännvidd kan ha en tydlig effekt på motivets utseende. Ett vidvinkelobjektiv kan överdriva en persons ansiktsdrag genom att förlänga näsan och pannan på ett onaturligt sätt – särskilt om det används vid närbilder. Överdrivna perspektiv kan ibland ge en bra effekt, men i allmänhet tenderar en längre brännvidd att vara mer smickrande. Så om du använder ett zoomobjektiv kan du backa och zooma till objektivets längre ände. Om du planerar att ta många porträtt bör du överväga att använda ett särskilt porträttobjektiv. En brännvidd på 85 mm (eller ett objektiv på 50 mm på en kamera med beskärningssensor) anses vara det perfekta objektivet för porträtt eftersom det fångar ett ansikte med de mest smickrande proportionerna.
4. Förstora ljuskällan
Precis som en glödlampa är Speedlite-blixten en relativt liten ljuskälla. Ljuset den producerar får därför en hård kant, vilket resulterar i hårda skuggor och en stark kontrast. När du tar porträtt vill du ofta sprida ljuset så att det faller mjukare över ansiktet – en modifierare hjälper dig att uppnå det. På samma sätt som ett stort fönster kan en enkel modifierare, till exempel ett paraply eller en softbox, förstora ljuskällan och få den att rama in motivet och försiktigt fylla ut skuggorna.
Du kan antingen vinkla paraplyet mot motivet eller rikta det bort så att ljuset studsar tillbaka mot motivet. För porträtt är det ofta bäst att placera ljuset ganska nära ansiktet, eftersom det förstorar ljuskällan i jämförelse med motivet.
5. Ställa in exponering och blixtstyrka
Genom att använda blixt får du en enorm frihet när det gäller exponeringen. Du kan ställa in blixten så att den blir starkare än ljusförhållandena eller så att de två fungerar i harmoni. Här är en enkel inställning för blixtexponeringen: ställ in blixten på Manuell (M) och välj en effekt – ¼ är en bra utgångspunkt. När det gäller exponeringsinställningar växlar du kameran till manuell exponeringsmetod och ställer in slutartiden på 1/160 sek. eller den maximala blixtsynkroniseringstiden.
Ställ in ISO på 100 och bländaren på f/8. Ta en testbild och justera sedan blixtstyrkan tills ljuset över ansiktet ser bra ut. Du kan ändra blixtens styrka antingen genom att justera blixtstyrkan eller genom att flytta ljuset närmare eller längre bort från motivet.
6. Placera blixten
En av de bästa sakerna med att använda en extern blixt vid porträttfotografering är kontrollen du får. Var du placerar den har en dramatisk effekt på ansiktets utseende.
7. Experimentera med förhållanden
Om du vill ta din blixtfotografering till nästa nivå kan du använda en andra blixt och experimentera med förhållanden. Prova att rikta en blixt mot bakgrunden och den andra mot motivet. Ställ in den bakre blixten på låg blixtstyrka för att skapa en diskret spotlight i bakgrunden. Om du å andra sidan ställer in bakgrundsljuset på en hög blixtstyrka skapas en high-key-effekt. Du kan förstås även använda den andra blixten för att framhäva delar av motivet. Om du till exempel vinklar den mot dem bakom dig kan du skapa en snygg kantbelysning längs motivets konturer.
8. Använd geler
Om du vill ha djärva färger kan du prova att använda geler på blixten. De här prisvärda sakerna av färgad acetat kan fästas framför blixten och användas antingen för att färga ljuset som träffar motivet eller för att skapa djärva bakgrunder för studiobilder. När du experimenterar med färger kan du fundera över hur du kan använda rekvisita och kläder för att komplettera färgschemat och använda ett färghjul för att avgöra vad som passar bäst. Här tillför en djärvt blå basker ytterligare en färgklick i bilden. Du kan hitta massor av rekvisita och tillbehör i hela huset som kan användas för att göra dina egna porträtt intressanta och karaktärsfulla, samtidigt som du även kan utforma dina egna ljusmodifierare. I vår artikel med tips för att skapa egna fotograferingstillbehör visar vi hur du skapar en softbox och ett spotlightrör av en kartong och ett folieklätt chipsrör. Du kan även göra din egen reflektor av en bit kartong och aluminiumfolie, som du kan använda för att studsa bort ljuset från Speedlite-blixten och framhäva motivets skuggor.
Skrivet av James Paterson
Relaterade produkter
-
EOS R8
Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner. -
RF 50mm F1.8 STM
Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision. -
Speedlite 470EX-AI
Framhäv dina EOS-bilder med kraftfull ljussättning och precision. -
EOS RP
En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering.