MAKROFOTOGRAFERING

Förlora dig i detaljerna: Fyra tekniker för makrofotografering hemma

Ditt hem är fullt av lättillgängliga möjligheter till kreativa närbilder. Hämta inspiration från detaljer i vardagsrummet, i köket eller på fönsterbrädan.
En svartvit närbild på en mamma som pussar ett sovande barn som hon håller mot axeln.

Närbildsfotografering är ett utmärkt sätt att vara kreativ med det du har hemma. Det kan vara de skrynkliga handflatorna på ett nyfött barn, intrikata detaljer på blad eller kronblad på krukväxter eller diskmedelsbubblor i diskhon – det är roligt att upptäcka småsaker som du kanske inte har märkt förut, och få inspiration och nya perspektiv för ditt foto.

Det roliga med närbilds- eller makrofotografering har inga gränser – du kan hitta bra motiv i alla rum i din bostad. Oavsett vilken typ av kamera du har hemma kan du komma nära och utforska de fascinerande detaljerna. Ett standardzoomobjektiv (eller kitobjektiv) eller till och med en kompaktkamera kan ge vackra bilder. Här delar sex fotografer med sig av några små men fängslande saker som de har fotograferat hemma och berättar vad som inspirerade dem att ta en närmare titt.

1. Zooma in på dina nära och kära

Närbild på huvudet på ett barn som ligger på rygg.

Här har fotografen Kate Gray lagt ett nyfött barn på en säng vid ett fönster för att använda den naturliga ljuskällan. "Det blir en bra utgångspunkt för både höga och låga fotograferingsvinklar, och för att barnet ska ha det bekvämt", förklarar hon. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/320 sek, f/2,8 och ISO 500. © Kate Gray Photography

"Det var de bilder jag tog av mina egna barn när de var små som inspirerade mig till att ta närbilder åt andra familjer", säger familjefotografen Kate Gray. "Jag vet att utan de bilderna hade jag inte kommit ihåg de perfekta små groparna på min dotters knubbiga fingrar eller hur huden veckade sig runt min sons ögon vid de första, tandlösa leendena."

Ett särskilt makroobjektiv är perfekt för närbilder, men du kan även få fantastiska resultat med standardzoomobjektiv eller till och med ett objektiv med fast brännvidd. Med kitobjektivet Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM kan du till exempel fokusera så nära som 25 cm, vilket innebär att du kan komponera de minsta detaljerna perfekt.

De flesta särskilda makroobjektiv har en telebrännvidd som är perfekt för att isolera varje element, och om du använder ett zoomobjektiv behöver du bara komma ihåg att zooma in. Ställ sedan in bländaren på f/5,6 eller ljusstarkare om det går, och använd bildstabilisering för att eliminera risken för kameraskakning. Slutligen komponerar du bilden och försöker komma så nära motivet du kan. Du förlorar fokus om du kommer närmare än objektivets minsta fokuseringsavstånd, så du kan prova med att röra dig lite framåt och bakåt för att få rätt positionering.

2. Fånga komplexiteten i naturen

En starkt förstorad bild av en snöflinga i intrikat detalj på svart luddigt material.

"När jag fotograferade med f/8 prioriterade jag bländaren eftersom den behövde vara smal, så att mer av snöflingan hamnade i fokus", säger fotografen Jamie Spensley. "Sedan balanserade jag inställningarna till en nästan svart bild i naturligt ljus genom att ställa in ISO på 200 och slutartiden på 1/100 sek. Därefter tog jag några referensbilder med olika blixtstyrka för att se vad som fungerade bäst för att exponera bilden snyggt." Tagen med en Canon EOS 80D med ett Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektiv. © Jamie Spensley

En närbild av vattenkrasse med en vattendroppe på.

"Jag har alltid lagt märke till de små sakerna, så det blev naturligt att hålla på med makrofotografering", säger fotografen Agi Wojcik. "Under våren 2020 började jag odla egna örter och grönsaker, och jag såg hur vackra de gröna bladen var när jag hade vattnat. Jag ville fånga solreflexen på vattendroppen eftersom jag visste att den inte skulle ligga kvar på bladet särskilt länge." Tagen med Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/250 sek., f/8 och ISO 800. © Agi Wojcik

Makro kan avslöja dolda skatter i naturen, som labyrintiska mönster på baksidan av ett löv eller den unika komplexiteten i en perfekt formad snöflinga. När du fotograferar på nära håll kan du fånga naturens skönhet överallt, även på fönsterbrädan en kall och regnig dag.

En svart jacka var den enda bakgrund Jamie Spensley behövde för att få fram de fascinerande detaljerna i en vit snöflinga. Den mjuka, distinkta belysningen fick han fram med en makrodiffusor. "Det är en kon av vitt material som passar runt objektivets front. Sedan är en tunnel av reflekterande material fäst vid blixten, vilket hjälper ljuset att nå konen. Slutresultatet är extremt mjukt ljus, perfekt för makro."

Det finns fler sätt att vara kreativ med ljuset vid närbildsfotografering. Objektiven EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM och EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM har ett inbyggt Macro Lite som gör att fotograferna kan komma nära utan att kasta skuggor.

Fotografen Agi Wojcik använde specialmotivet Närbild för att fotografera vattenkrasse i sin lägenhet. "På så sätt behövde jag inte tänka på inställningarna utan kunde koncentrera mig på att få rätt fokus. Jag använde även Spot-AF och ett väldigt praktiskt förstoringsalternativ i Live View-läge. När jag såg hur bra bilden blev inspirerade det mig att ta kameran och utforska andra motiv hemma."

3. Hitta det förunderliga i vardagen

Ett makrofoto av en penna som ritar en linje på papper.

"Jag ställde in ISO relativt lågt eftersom det fanns tillräckligt med ljus", säger fotografen Lucas Piltz. "Bländaren var inställd på f/7,1, så det fanns stora områden med skärpa, medan slutartiden var inställd på 1/100 sek." Tagen med en Canon EOS 250D inställd på 1/100 sek, f/7,1 och ISO 800. © Lucas Piltz

För många konstnärer börjar allt med den blygsamma blyertspennan, och genom att fotografera den nära upptäckte fotografen Lucas Piltz ett sätt att hylla sin kreativa sida.

Lucas valde att ta en bildsekvens för att få ett större skärpedjup än vad som normalt är möjligt. "Jag använde stativ för att undvika skakningar", säger han, "och fokuserade manuellt eftersom jag har mer kontroll och lär mig mer på det sättet. Jag började från det främre fokusområdet och staplade mig mot den bakre delen." När bilden hade komponerats tog Lucas 40 bildversioner av pennan, alla med olika fokuspunkter, innan de slogs ihop.

Den här tekniken kallas för fokusstapling, och du kan göra detta genom att sammanfoga en uppsättning bilder med olika fokuspunkter i Canons programvara Digital Photo Professional.

4. Hitta ett abstrakt perspektiv på vardagliga ting

Ett makrofoto av olja i vatten som skapar cirkelrunda, lilafärgade droppar.

Andrea Hunt använder enkla ingredienser som olja och vatten för att skapa en surrealistisk stil i sina abstrakta bilder. Genom att variera mängden olja och placera olika färgstarka föremål under formen med vatten får man oändliga, unika mönster och motiv. Tagen med en Canon EOS 7D Mark II med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/10 och ISO 1250. © Andrea Hunt

Närbild på gulfärgade diskmedelsbubblor.

Tibo Tuypens gillar att använda geometri för att väcka betraktarens fantasi. "Jag använde min Canon EOS 7D Mark II och mitt EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv, kombinerat med bara en Speedlite-blixt", säger han. "Jag kan tryggt stanna kvar på ISO 100 med en slutartid på 1/400 sek och en bländare på f/2,8 för att bakgrunden ska bli oskarp och snygg." © Tibo Tuypens

"Jag jobbar inom vården. Det är slitsamt, så jag använder min fotografering som ett mindfulness-verktyg när jag är ledig", förklarar makrofotografen Andrea Hunt. "Med makrofotografering visar man upp detaljer som sällan syns, och det finns många kreativa möjligheter i ditt hem och din trädgård."

För att återskapa Andreas surrealistiska bilder behöver du en glasform som lyfts upp från underlaget i hörnen och fylls med vatten. Tillsätt sedan oljan gradvis så att du kan experimentera med olika mängder. För att ge oljan en iögonfallande färg lägger Andrea en smartphone eller surfplatta med färgstark skärm under formen, men du kan också använda färgat papper eller tapet.

När du fotograferar den flytande oljan är det lättast att ställa in fokus manuellt och fotografera med bländarförval (Av). "När jag fotograferar med f/10 får jag tillräckligt skärpedjup för ett lager olja men utan att nå glasformens botten", säger Andrea.

Du kan använda samma knep för att göra hushållsarbetet roligare. Fotografen Tibo Tuypens upptäckte att det går att skapa vackra, geometriska former genom att bara hälla några droppar diskmedel i ett grunt vattenlager i en ugnsform.

Som bakgrund gillar Tibo att använda färgade pappersark. "Sedan använder jag blixt för att återge färgerna i vattnet", säger han. "Det fungerar väldigt bra för att kombinera färger och skapa färgövergångar."

Om du vill skapa bubblor tar du ett sugrör och blåser i i vattnet – och sedan är det bara att börja fotografera! "Vad du än ställer framför objektivet går det alltid att leka med former, strukturer och ljussättning", säger Tibo.

Skrivet av Phil Hall

Relaterade produkter

Relaterade artiklar