KREATIV UTSKRIFT

Upptäck en värld av papperspyssel med Canon Creative Park

Läs om hur en begåvad konstnär använder sin Canon PIXMA-skrivare för att ta en Canon Creative Park-mall till nästa nivå.
En färgglad papperskungsfiskare sitter på en persons hand, och växter och tavlor syns i bakgrunden.

Det finns tusentals idéer och mallar för papperspyssel att välja mellan på Canon Creative Park, allt från arkitektur till säsongsinredning. Du behöver bara välja en mall och följa instruktionerna. Men du kanske vill ta det hela till en ny nivå? Då kan konstnären och illustratören Zack McLaughlin, från Paper & Wood, ge dig tips.

Zack har länge älskar naturen och är särskilt intresserad av fåglar – både fågelskådning och fotografering med sin Canon EOS 90D. Han har skapat installationer till kända varuhus, museer och till och med sir David Attenborough. Zacks känsla för detaljer skiljer honom från mängden, och hans kärlek till naturen syns i allt han skapar.

Därför känns det givet att Zack, som är fågelentusiast, antar den här 3D-pysselutmaningen och väljer att göra en kungsfiskare.

Komma igång

En Canon PIXMA-skrivare står på en arbetsyta bredvid en öppen bärbar dator och skriver ut en Canon Creative Park-mall som visas på den bärbara datorns skärm.

3D-papperspyssel för vuxna kan vara lika utmanande som givande, och på Canon Creative Park finns det mängder av pysselidéer att uppslukas av.

En man sitter lutad över ett skrivbord och använder en skalpell för att skära ut mallar från pappersark på en skärmatta.

Papperspyssel är en bra aktivitet när du vill försjunka i en kreativ process, från att skriva ut mallar till att klippa ut och sätta ihop dem. ”Jag är ganska bra på att uppslukas av arbetet och inse flera timmar senare att jag är hungrig eller törstig – man förlorar sig i det”, säger Zack. ”Jag har alltid radion på eller lyssnar på en fantasyljudbok. Jag är en riktig nörd.”

Det första steget i en kreativ process bör vara observation och förberedelse. Zack hade upptäckt och fotograferat några kungsfiskare i de lokala träsken. ”Jag gillar att gå ut och fotografera naturen, särskilt under tysta tidiga morgnar, och bara ha den där lugna stunden”, säger Zack. ”Jag vill ta med den känslan inomhus.”

Utöver sina egna bilder studerar Zack ofta böcker och ritningar online för att förbereda sig inför en skapelse. Efter att ha valt sin kungsfiskarmall på Canon Creative Park – som är tillgänglig som en app till smartphone och webbplats – skrev han ut den och andra bilder för inspiration med hjälp av skrivaren i Canon PIXMA TS5350a-serien.

Zack följde en snabb och enkel underhållsprocess för skrivaren i Inställningar och har utfört alla nödvändiga munstyckskontroller för att säkerställa att han får en perfekt utskrift med exakta färger och konturer. Han bytte även läge till Bästa kvalitet, istället för utkast- eller standardläget. När det var klart var det dags för honom att bli kreativ.

”Jag gillar utmaningen i att använda material som papper för att återskapa något vackert som finns i naturen”, säger Zack. ”Det finns så mycket du kan göra med papper, som prägling, och Canons matta fotopapper är det perfekta materialet för det. Allt papper är lite kladdigt, så om du applicerar tryck på det skapas märken. Det är häftigt att använda papper på ett annat sätt än vad folk betraktar det som, som ganska platt, för det har så mycket potential!

Planering och process

Alla olika delar av mallen till papperskungsfiskaren, några ihopsatta och några ofärdiga, ligger bredvid en sax på bordet.

Zack studerade illustration och tillbringade flera år med att illustrera barnböcker innan han insåg att han var intresserad av 3D-verk. ”Det är roligt eftersom jag knappt gör några illustrationer längre. Allt är 3D-grejer”, säger han. ”Det hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle göra när jag var liten. Jag trodde inte ens att det var en möjlighet.”

Ett par händer använder en sax för att klippa av en pappersfjäder.

”Jag gör en stor hög med fjädrar, men det är alltid lite av en gissningslek,” säger Zack. ”När jag kommer till slutet inser jag att jag behöver några till. Jag börjar ganska väl förberedd, men ibland kan det bli lite kaotiskt.”

Det är nog föga förvånande att det var ganska enkelt för Zack att följa standardmallen för kungsfiskareCanon Creative Park, men han la till några personliga detaljer för att uppnå sitt mål – att ge pappersfågeln liv.

”Jag strävar alltid efter att göra mina modeller realistiska”, förklarar han. ”Magin sitter i detaljerna. Det är först när man tittar riktigt noga som man börjar förstå hur de är gjorda.”

När Zack hade skrivit ut alla platta element och skurit ut dem med en skalpell la han till pappersfjädrarna innan han satte ihop alla delar. Zack använde ett strukturerat, färgat papper på 160 g/m² som han skar i en enkel bladform och höll mellan fingret och tummen. Med saxen lutad mot ett annat finger klippte han sedan i kanten och skapade fransar på varje blad. Han utövar stor fingerfärdighet i alla projekt. ”Jag har aldrig skurit mig”, säger han. ”Jag håller ett skyddande finger bakom bladet hela tiden så att jag känner var det är.”

Zack tror att han använde cirka 400 pappersfjädrar till kungsfiskaren, och hans rekommendation är att alltid börja vid stjärtfjädrarna och bygga lagren nerifrån och upp. Zack insåg att näbben och klorna skulle behöva vara ungefär 10 % större för att inte få fel proportioner, eftersom han la till alla extra fjädrar.

Känsla för detaljer

En hand håller i en papperskungsfiskare medan den andra handen målar kungsfiskarens huvud med en smal pensel.

”Jag använder akrylfärg som jag spär ut med vatten och sedan använder jag tjockare färgklickar för att få starkare färgområden”, säger Zack. ”Jag tycker om att använda skimrande färger och de passar bra till texturen på fåglar.”

När fågeln fått sina fjädrar och limmet torkat la Zack till detaljer med akrylfärg. ”Creative Park-mallarna är lyckligtvis mycket detaljerade, och det hjälpte mig att måla fågelns färger”, säger han.

När han hade målat näbben lackade han den för att ge den ett blankt, realistiskt utseende, och sedan gav han kungsfiskaren mer livfulla ögon genom att använda akrylkulor som han målade. Sedan skapade han ett andra ögonlock som han hämtade från en annan mall så att ögonen såg ut att sitta lite längre in i huvudet.

Pyssel och skapande är meditativt för Zack. ”Du glömmer allt annat i världen, till och med när det du skapar inte blir som du tänkt”, säger han. ”Det går helt enkelt inte att tänka på sina problem. Det finns inga skärmar som stjäl uppmärksamhet eftersom du jobbar med händerna. Det är så taktilt och gör att du inte kan tänka på något annat.”

Resultatet

En färdig papperskungsfiskare sitter på en gren i en glaskupa som står bredvid en krukväxt på ett bord.

Projektet tog fyra dagar och kungsfiskaren blev ett kärt arbete för Zack, precis som alla hans projekt. ”Det enda jag tänker på är slutresultatet, och jag vill alltid att det ska bli perfekt”, säger han.

När fågeln nästan var färdig gjorde Zack några små ändringar till, som att vinkla huvudet lätt nedåt så att det såg ut som om fågeln var redo att dyka ned och fånga en intet ont anande fisk. Slutligen valde han att visa upp den sittande på en gren i en glaskupa. ”Jag fäste en ståltråd i basen och formade den med modellera, och sedan skapade jag struktur med en tandpetare innan jag målade den”, berättar han.

För många som ser Zacks verk är detta det enda sättet att komma nära och studera vissa av fåglarna. ”Jag vill hjälpa människor att lära sig mer om naturen och uppskatta den. Dessutom vill jag ta in naturen inomhus och samtidigt lämna den orörd där ute i världen. Folk har jämfört mitt hantverk med vegansk uppstoppning”, skämtar han.

Varför inte prova en av mallarna på Canon Creative Park om du blivit inspirerad av Zacks fantastiska pappersverk? Glöm inte att dela med dig av din papperskonst på sociala medier med hashtaggen #MadeWithPIXMA.

Skrivet av Natalya Paul

Relaterade produkter

Relaterade artiklar