GRUNDERNA INOM REDIGERING
Så här redigerar du landskapsbilder för utskrift
Redigeringstekniker som förvandlar dina vackra fotografier till konstverk.
BILDREDIGERING/EFTERBEHANDLING
Övergången från att ta bilder som JPEG-filer för användning direkt från kameran till att ta RAW-bilder kan kännas som ett stort steg, men det är en viktig del i alla fotografers utveckling. Att redigera bilder behöver inte vara en komplicerad aktivitet – med några ändringar kan du förvandla en vanlig bild till ett konstverk. Den bästa nyheten av allt: Det är lättare än du tror.
När du ställer in kameran på att ta RAW-bilder sparas all bilddata som samlas in av sensorn utan att något behandlas i kameran – det är därför RAW-filer är så mycket större än JPEG-filer. På så sätt får du flexibiliteten att göra omfattande bildjusteringar under efterbehandlingen och få ut maximal kvalitet från dem. Digital Photo Professional (DPP) är Canons programvara för att redigera RAW-bilder från EOS-kameror och avancerade PowerShot-modeller som kan fotografera i RAW. Här visar vi dig några av de viktigaste redigeringsverktygen i DPP, med vilka du kan förfina och förbättra dina RAW-bilder.
DPP uppdateras regelbundet och den senaste versionen kan ha nya funktioner, så titta efter uppdateringar och hämta den senaste versionen innan du börjar.
När du startar DPP ser du huvudfönstret med förhandsgranskningar av dina bilder. Välj en eller flera bilder och klicka sedan på knappen Redigera bild högst upp till vänster eller gå till menyn Visa och välj fönstret Redigera bild. (I DPP finns det många tangentbordsgenvägar som påskyndar arbetet – du hittar dem i användarhandboken.)
Snö- och strandbilder blir ibland för mörka eftersom kameran har försökt kompensera för den extrema ljusstyrkan som är vanlig i dessa miljöer. Om du har en bild som är lite för mörk eller för ljus kan du justera ljusstyrkan i DPP. Reglaget för justering av ljusstyrka i verktygspanelen ändrar den allmänna ljusstyrkan.
Om du vill identifiera vilka delar av bilden som är för mörka eller ljusa klickar du på varningsknappen för skugga/högdagrar längst ner i fönstret. Områden med helt svarta skuggor visas som standard med ett blått överlägg och områden med helt vita högdagrar visas med ett rött överlägg, men du kan justera nivåerna på vilka överläggen visas.
Bläddra nedåt på verktygspanelen tills du hittar justeringskontrollerna för skugga och högdagrar i avsnittet Avancerat. Använd dessa för att ljusa upp skuggorna och dämpa högdagrarna utan att det påverkar andra nyanser i bilden.
Färgers utseende ändras beroende på omgivningsljuset, så ett neutralt vitt papper ser blåare ut (kallare) i tidigt morgonljus och mer orange (varmare) i solnedgången. Kamerans vitbalansinställning kan justeras i enlighet med detta, för att fånga de verkliga färgerna eller lägga till ett färgstick som ger en kreativ effekt. En mulen dag kanske du till exempel vill göra bilderna varmare, så att de ser mer tilltalande ut. En fördel med att fotografera RAW är att du kan ändra vitbalansen efter att bilden har tagits.
När du öppnar en RAW-bild i DPP används som standard vitbalansinställningen med vilken bilden togs, men du kan ändra det genom att helt enkelt välja någon annan förinställd vitbalans i listrutan. Välj Klicka på vitbalans så kan du klicka på en neutral ton i bilden för att återställa bildens allmänna vitbalans i förhållande till den. Experimentera med vitbalansen tills du hittar det som förbättrar varje bild på bästa sätt.
Bildstilar avgör bildernas övergripande utseende genom att förinställda uppsättningar av justeringar tillämpas. Vissa är utformade för att jämna ut hudtoner och ge mer smickrande porträtt, vissa för att skapa ett HDR-liknande utseende genom att göra bilder skarpare, med förbättrad kontrast och mättnad, och så vidare. När du öppnar en RAW-bild i DPP tillämpas den bildstil du använde när du tog bilden, men du kan ändra bildstil och bildens utseende. Om du vill göra en bild svartvit kan du till exempel använda den svartvita bildstilen.
Prova standardstilarna tills du hittar den som fungerar bäst. Du kan även använda bildstilsredigeraren för att skapa egna unika bildstilar och använda dem på dina bilder.
Ibland kanske du tar bilder som inte är perfekt inramade eller komponerade, men då kan du använda beskärningsverktyget i DPP för att rikta uppmärksamheten mot huvudmotivet. Klicka på verktyget Beskär så kan du via panelen ställa in ett fast sidförhållande eller välja att beskära fritt. Klicka på bilden och dra över den för att identifiera delarna av bilden du vill använda. Ändra markeringens position genom att klicka inuti den och dra. Flytta muspekaren utanför det markerade området om du vill rotera bilden för att justera en lutande horisont eller lägga till en dynamisk effekt i bilden.
Bildbrus uppstår när du tar bilder i väldigt svaga ljusförhållanden eller med höga ISO-inställningar – eller båda delarna. Det visar sig som ett fläckigt mönster av små prickar över mörka områden i bilden (luminansbrus) eller i enskilda färgkanaler (krominansbrus). DPP avläser ISO- och exponeringsinformationen som är lagrad i RAW-filen och optimerar automatiskt brusreduceringsinställningarna för att ge en effektiv balans av jämna, tydliga bilder med en utmärkt detaljrikedom. Du kan finjustera inställningarna på fliken Justera bilddetaljer och bestämma bildernas slutliga utseende – för mycket brusreducering gör att detaljerna ser suddiga ut. Det är alltid bäst att zooma in, så att du kan se brus och resultatet av eventuell brusreducering på bästa sätt.
Alla digitala bilder blir bättre av mer skärpa, som förbättrar kontrasten vid detaljernas kanter och gör att de ser tydligare ut, men att förbättra skärpan åtgärdar inte bilder som inte är i fokus.
I DPP finns det två skärpeverktyg. Om du vill ha en snabb förbättring kan du använda det grundläggande skärpeverktyget, men om du vill ha mer kontroll kan du prova Oskarp mask, som gör att du kan justera styrkan, finhetsgraden och tröskeln separat. Med tre parametrar kan du definiera mängden skärpa samt justera vilka delar av bilden som det påverkar. Du behöver inte använda dem alla för att hitta rätt – experimentera för att se effekterna av att justera varje parameter. Om du överdriver skärpan skapas en ljuscirkel längs kontrasternas kanter. Återigen bör du zooma in för att bättre kunna utvärdera resultatet. Bilder behöver mindre skärpa vid visning på skärmen och mer skärpa vid tydliga, detaljrika utskrifter.
Inställningarna du har valt vid bearbetningen av RAW-bilden kan kopieras och sedan klistras in på andra bilder. Detta påskyndar arbetet med många liknande bilder. Gå till Redigera > Välj och kopiera receptinställningar, välj de inställningar du vill kopiera från bilden och klicka på OK. Från bildbläddringsfönstret kan du sedan välja en annan eller flera andra bilder och klistra in receptet på dem alla genom att välja Redigera > Klistra in recept.
Recept kan även sparas till en fil på datorn för framtida användning – gå bara till Redigera > Spara recept på fil och för att använda det sparade receptet på en ny bild går du sedan till Redigera > Läs och klistra in recept från fil.
Ändringarna du gör i dina bilder sparas automatiskt i RAW-filen när du avslutar DPP. Det innebär att du kan öppna filen på nytt vid ett senare tillfälle och fortfarande kopiera receptet. Det här gäller även om RAW-filer flyttas till en annan plats – receptet följer med RAW-filen.
När du har behandlat färdigt en RAW-fil måste du spara den slutligt redigerade bilden. Det finns två filformat du kan välja bland – JPEG och TIFF. JPEG-filer är mindre filer som är lätta att dela och som kan öppnas i alla program. TIFF-filer ger maximal kvalitet och är idealiska när du vill skapa större utskrifter. Om du vill ha en enstaka bild går du till Arkiv > Konvertera och spara. Om du vill ha flera bilder väljer du önskade bilder och går till Arkiv > Behandla satsvis. Välj filtyp – JPEG eller TIFF – och den plats där du vill att bilderna ska sparas. Med behandling satsvis kan du även ändra storlek och namn på bilderna. Du kan fortsätta att använda DPP medan satsbehandlingen pågår i bakgrunden.
Om du har hundratals eller kanske till och med tusentals bilder att gå igenom behöver du ett sätt att organisera dem. I DPP kan du använda bockmarkeringar, stjärnmärkningar eller båda delarna för att snabbt hitta de bästa i framtiden. Om du snabbt vill lägga till dem väljer du snabbmarkeringsverktyget, klickar på en miniatyrbild för att markera den och trycker sedan helt enkelt på tangenterna 1–5 på tangentbordet för att lägga till motsvarande stjärnmärkning eller bockmarkering. Om stjärnmärkningarna läggs till i kameran syns de även i DPP, men kan ändras senare. Bockmarkeringar syns endast i DPP. Du kan sortera, välja och filtrera bilder baserat på deras tilldelade märkning. Det hjälper dig att vara konsekvent i dina märkningar och identifiera de bästa bilderna, så att de bästa bilderna alltid är lätta att hitta.
Canons kostnadsfria molntjänst image.canon är den perfekta platsen för att lagra bilder direkt från kameran och sedan överföra dem till andra webbtjänster eller enheter – de senaste Wi-Fi-utrustade Canon-kamerorna kan även överföra bilder automatiskt.* RAW-bilder som överförs till image.canon från kompatibla kameror* kan automatiskt hämtas till datorn för redigering i DPP.
Liksom med alla nya saker ger övning färdighet. Experimentera med verktygen som beskrivs i denna artikel och överdriv justeringarna så att du får bättre koll på vad varje verktyg kan göra. När du har redigerat några bilder lär du dig snart att känna igen vad som behöver förbättras i bilderna du tar. Genom att lära dig hur du korrigerar brister i bilderna kan du även bli en bättre fotograf.
Skrivet av Brian Worley
*Alla Canon-kameror har inte stöd för automatisk bakgrundsöverföring och alla kan inte överföra RAW-bilder (CR2) direkt. För övriga kompatibla och Wi-Fi-aktiverade Canon-kameror tillhandahålls enkel manuell överföring direkt till image.canon. En fullständig lista över kompatibla kameror finns på http://image.canon. Kompatibla kameror måste vara anslutna till internet via Wi-Fi.
Smidig överföring av bilder och filmer från din Canon-kamera till dina enheter och webbtjänster.
Anslut din Canon-kamera till din Apple- eller Android-enhet för att använda fjärrfotografering och dela dina bilder.
Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.
Tillbaka till alla tips och teknikerGRUNDERNA INOM REDIGERING
Redigeringstekniker som förvandlar dina vackra fotografier till konstverk.
GRUNDERNA INOM REDIGERING
Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.
GRUNDERNA I FOTOGRAFERING
Gör bilderna mer intressanta genom att följa dessa bildkompositionsregler.