KREATIV FOTOGRAFERING

Våga vara annorlunda: Kreativa tips för att ta bilder till sociala medier

TikTok-fotograferna Rosie Lugg och Eletrico delar med sig av sina favorittekniker för att skapa iögonfallande bilder.
Droppar av flytande spray i en båge från en glasbägare som hålls upp av en hand, med silhuett mot en orange himmel.

Nyckeln till att skapa bilder som står ut i det intensiva flödet i sociala medier är att tänka annorlunda och visa hur du ser på världen. TikTok innehållsskaparna Rosie Lugg (@rambosphotos) och Peter Jay (@Eletrico) gör precis det. Båda brinner för att producera unikt innehåll och dela med sig av sina metoder och idéer till tittarna.

Här avslöjar Rosie och Eletrico sina bästa tips och tricks för att skapa unika bilder som imponerar på dina följare med hjälp av fem olika fotograferingstekniker.

1. Ljusspår med lång exponering

Lång exponering av en man som står på en trottoar framför röda ljusspår från en buss som passerar.

”För bilder med ljusspår, som kräver lång exponering, är ett stativ nödvändigt för att undvika kamerarörelser”, förklarar Rosie. ”Om du vill att någon ska vara stillastående i bilden måste personen även vara helt stilla under exponeringen”. Tagen med en Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 2 sek, f/5,6 och ISO 100. © Rosie Lugg

En lång exponering av en silhuettfigur bredvid en gyllene ljuscirkel. Ljusspår strålar ut från ringens kant.

Vid lång exponering tycker Eletrico att en låg känslighetsinställning på ISO 100 bidrar till att möjliggöra långa slutartider och samtidigt ta bort eventuella spår av bildbrus. Tagen med en Canon EOS M50 Mark II med ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 13 sek, f/10 och ISO 100. © Peter Jay

Tekniker för att skapa iögonfallande bilder är ett måste för fotografer som vill lyckas på sociala medier, och både Rosie och Eletrico föreslår att man skapar snygga bilder med ljusspår.

Rosie experimenterade nyligen med ljusspår som skapats av bussar på Tower Bridge i London. "Du måste experimentera med kamerainställningarna för att få den effekt du vill ha. Jag fotograferar generellt i manuellt läge (M), vilket gör det enkelt att styra slutartid och bländare, tillsammans med ISO-inställningen. När jag fotograferade någon med en buss som skapade ett ljusspår i bakgrunden upptäckte jag att jag behövde en slutartid på cirka två sekunder, med en bländare på f/5,6 och ISO 100 för att få rätt övergripande exponering. Jag vill alltid hålla ISO-inställningen så låg som möjligt för att maximera kvaliteten och hålla bildbruset på ett minimum."

Eletrico skapade en lika iögonfallande bild med vardagsprylar. ”Jag lade lite rykande bomull i en metallvisp”, förklarar han. "När jag virvlade runt vispen på ett snöre uppstod gnistor, och en lång exponering på 13 sekunder var precis rätt för att skapa ljusmålningen. (Varning: Detta kan vara en brandrisk. Se till att du har en brandsläckare eller andra försiktighetsåtgärder till hands.) "Genom att placera kameran på ett stativ med en 10 sekunders självutlösare kunde jag ställa i ordning allt och komma på plats innan slutaren öppnades."

Du kan skapa liknande ljusspår med ficklampor, LED-lampor eller till och med tomtebloss.

2. Frysa rörelser med kort slutartid

Actionfyllda bilder tagna med korta slutartider sticker verkligen ut på sociala medier. Rörelsen fryses på en halv sekund och avslöjar detaljer som inte kan ses med blotta ögat.

För sin solnedgångsbild med vatten som virvlade ut ur ett glas (överst på sidan) använde Eletrico manuellt fokusläge. ”Med en självutlösare skulle autofokus inte nödvändigtvis ha låst sig på rätt del av motivet, så jag markerade en plats på marken och fokuserade i förväg. Den vinklingsbara touchskärmen på Canon EOS M50 Mark II var mycket användbar, då jag kunde komponera bilden när jag stod framför kameran.”

Rosie säger: ”Jag älskar att fotografera modeller med klänningar som snurrar och om man inte använder en riktigt kort slutartid försvinner alla detaljer och blir oskarpa. Jag föredrar även att fotografera utan stativ, eftersom jag kan röra mig och vara mycket mer spontan.”

När du fotograferar utan stativ kan du ta skarpa bilder med hjälp av objektiv med inbyggd bildstabilisering. Canon EOS R5 och EOS R6 har inbyggd bildstabilisering (IS), vilket fungerar tillsammans med IS-objektiv – och med objektiv utan IS.

3. Detaljerade närbilder

En röd rund form med tre ekrar som utgår från en central punkt reflekteras i vattendroppar ovanför.

”Jag är imponerad av att EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektivet ger så bra detaljer i närbild”, säger Eletrico. ”Med blotta ögat kunde jag inte ens se ljusmönstren i vattendropparna när jag tog bilden.” Tagen med en Canon EOS M50 Mark II med ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv vid 52 mm, 1/40 s, f/5,6 och ISO 400. © Peter Jay

Ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Eletrico använde ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv för sin närbild av färgade vattendroppar (vänster). Det perfekta "allt-i-ett"-objektivet ger fantastiska resultat med motiv både på nära och långt håll, och kan fokusera så nära som 25 cm (med brännvidder på 18–50 mm).

Makrobilder med otrolig detaljrikedom gör att användare av sociala medier slutar bläddra och stannar upp. ”Jag har alltid trott att man behövde ett stort specialistmakroobjektiv för extrema närbilder, men jag blev förvånad över hur nära jag kunde komma med Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektivet”, säger Eletrico. Vid brännvidder på 18–50 mm kan objektivet fokusera så nära som 25 cm.

”Jag satte lite genomskinlig tejp över en rulles omkrets och placerade den över en bild på telefonens skärm för att lysa upp den och sprejade sedan ut några vattendroppar så att ljuset lyser igenom.

”Jag behövde inte använda några särskilda kamerainställningar, och objektivet tog med de minsta detaljerna i dropparna. Kameraskakningar kan vara ett verkligt problem vid makrofotografering, men jag fotograferade utan stativ och objektivets bildstabilisator visade sig vara otroligt effektivt.

4. Reflektioner i vatten

En spegelbild, reflekterad i en vattenpöl, av en persons ben, tagen från knät, iklädd en gul kjol och vita stövlar.

Tanken med reflektioner i vatten gjorde att Rosie tänkte på lerpölar och gummistövlar. ”Trots det engelska vädret var jag tvungen att vänta mer än en vecka på regn”, säger hon. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark II (nu efterföljd av Canon PowerShot G7 X Mark III) vid 1/320 sek, f/2,8 och ISO 320. © Rosie Lugg

En spegelbild, reflekterad i en vattenpöl, av ett barn som sitter på en flytande madrass framför en stadssilhuett.

Eletrico siktade på något ovanligt för temat vattenreflektion, så han gjorde en vattenpöl på golvet och fotograferade en bild som visades i telefonen, samt dess reflektion, i ett mörkt rum. Resultatet blev denna otroliga optiska illusion. Tagen med en Canon EOS M50 Mark II med ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1,6 sek, f/14 och ISO 100. © Peter Jay

Att se dubbelt räcker för att fånga någons uppmärksamhet, och som hon demonstrerat i sin TikTok-film älskar Rosie att skapa spegelbilder med reflektioner och lägga till speciella symmetrieffekter i sitt innehåll. ”Jag väntade på en regnig dag, så det fanns massor av vattenpölar att testa med”, förklarar hon. ”Jag agerade själv modell och tyckte att Canon Camera Connect-appen var otroligt användbar. Det var fantastiskt att kunna sätta kameran på ett stativ och styra alla inställningar från telefonen i handen.

”För att få ut mesta möjliga av vattenreflektioner måste du oftast befinna dig ganska lågt ned. Kameravinkeln var mycket viktig, så att kunna förhandsgranska bilden på telefonen och justera inspelningsinställningarna gjorde allt riktigt enkelt”, tillägger Rosie.

Om du inte använder Camera Connect-appen för att fjärrstyra kameran är det troligt att du håller i den för att få en bild med lägre vinkel. I dessa fall", fortsätter Rosie, ”gör en vinklingsbar skärm livet enkelt och innebär att du inte behöver böja dig eller ligga och bli blöt”.

Eletrico gillar även att lägga till en kreativ stil i sina bilder med vattenreflektioner. ”Jag hällde lite vatten på golvet och släckte alla lampor, så det var riktigt mörkt. Vattnet reflekterade bilden på telefonens skärm och effekten ser verkligen cool ut. Jag använde en liten bländare på f/14 för ett större skärpedjup, så allt är skarpt från bildens förgrund till bakgrunden."

5. Oskarpa bakgrunder

En kvinna som tittar upp och åt höger, med handen mot kinden, med en oskarp, stjärnformad ljusslinga i bakgrunden.

Rosie använder ofta rekvisita för att göra sina bilder mer intressanta, till exempel genom att sätta upp en ljusslinga eller till och med blåsa såpbubblor för att skapa intressanta bokeh-effekter. Hon skär även ut former som kan placeras över objektivet, vilket ger ett kreativt utseende för oskarpa ljuspunkter och ljusa områden. ”Jag använder ofta även ett kort skärpedjup för att göra bakgrunden oskarp”, tillägger hon. Tagen med en Canon EOS 200D med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/1,4 och ISO 200. © Rosie Lugg

En vit marmorstruktur med över ett dussin kupoler och fyra minareter som ses genom en gyllene ljusring.

”Jag hade bara tänkt använda min hand i förgrunden, men fick sedan idén att hålla ett neutralt densitetsfilter för att göra det mer kreativt”, säger Eletrico. Tagen med en Canon EOS M50 Mark II med ett Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/100 sek, f/3,5 och ISO 100. © Peter Jay

En av Rosies favorittekniker är att isolera huvudpersonen eller föremålet i ett motiv genom att göra bakgrunden oskarp. ”De flesta porträtt som du ser på sociala medier ser ganska lika ut, särskilt de som tagits med en mobiltelefon. Mitt Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv ger mig det lilla extra, eftersom dess största bländare ger ett snävt skärpedjup. Det fokuserar helt och hållet på personen som fotograferas. Om du använder ett EF-objektiv på en kamera med en APS-C-sensor är motivet du fotograferar större på sensorn än på en fullformatssensor, vilket i sin tur ökar objektivets brännvidd med en faktor på 1,6x. ”Den ’effektiva’ brännvidden på 35 mm-objektivet fungerar vid 56 mm på Canon EOS 200D, vilket jag tycker är perfekt för mina porträtt- och modebilder. Bilderna har en avancerad, inspirerande stil som drar ögat till sig och får människor att stanna upp på sociala medier.”

För att visa ett kort skärpedjup tog Eletrico en arkitektonisk bild av en byggnad i bakgrunden. Hans nya metod var att hålla ett neutralt densitetsfilter i handen på nära håll, så att det kom med på bilden. "Genom att fokusera på moskén i bakgrunden skapar filtret en drömlik, mjuk gloria med oskärpa runt byggnaden som en speciell effekt." Om du tänker fritt kan det ofta ge vackra resultat.

Låt kreativiteten flöda med din utrustningsväska

För att skapa det mest engagerande innehållet behöver du en utrustning som håller jämna steg med din kreativitet. Rosie och Eletrico reser med lätt packning och använder utrustning som inte tynger ned dem men ändå är intuitiv och responsiv, vilket gör att de kan skapa otroliga produktioner när inspirationen slår till.

Rosie använder den smidiga Canon PowerShot G7 X Mark II (nu efterföljd av Canon PowerShot G7 X Mark III), hennes kraftfulla, kompakta kompanjon som förverkligar hennes idéer när hon är på resande fot. Hon använder även Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D), en otroligt kompakt och lätt spegelreflexkamera som passar perfekt för användning i både hemmastudion och ute på fältet. ”Det kan vara en utmaning att hålla jämna steg med snabba motiv”, säger Rosie. ”Men min EOS 200D är underbart responsiv, särskilt när det gäller autofokusspårning.”

Objektiv som Rosie förlitar sig på ärCanon EF 35mm f/1.4L II USM för sitt otroligt snäva skärpedjup och Canon EF 24-70mm f/2.8L USM (nu efterföljt av Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM i EF-sortimentet) för mångsidigheten hos ett zoomobjektiv utan kompromisser med bildkvaliteten.

Eletrico föredrar den kompakta men kraftfulla Canon EOS M50 Mark II tillsammans med det mycket mångsidiga Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM-objektivet. Den kombinationen har överträffat hans krävande förväntningar vid nästan alla fotograferingstillfällen.

Inspirerad av de här kreativa teknikerna? Titta på Eletricos tips för bättre bilder på TikTok och prova sedan att lägga till roliga effekter i dina egna bilder. Dela resultaten med hashtaggen #FreeYourStory och tagga @canonemea.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Ta estetiska bilder

    Influencern på sociala medier Steffi Marla berättar om hur hon ser till att hennes bilder sticker ut från mängden online.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Fotografera årstiderna

    Framhäv den unika atmosfären hos varje årstid med de här tipsen från Benjamin Hegyi.

  • VLOGGANDE

    Innehållsskapande med EOS R50

    Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    Uppgradera din selfie

    TikTok-användaren Nina Collins förklarar hur du tar kreativa självporträtt hemma.