Bokeh har blivit ett trendigt ord i kreativa cirklar. Det kommer från det japanska ordet för ”oskärpa” och beskriver kvaliteten på de områden i bilder som inte är i fokus. Bra bokeh är en viktig faktor i tekniken att isolera huvudpunkten av intresse i en scen genom att göra omgivningen suddig, så det är särskilt effektivt vid fotografering av porträtt och stillbilder. Mer information finns i vår nybörjarguide om bokeh.
Vacker bokeh är en central del av Rosie Luggs fotograferingsstil. Rosie är en skicklig fotograf och en passionerad TikTok-kreatör som lägger upp användbara instruktionsvideor som tar blivande fotografer genom nya tips och trick, steg för steg. Här förklarar hon hur man kan bli kreativ med bokeh och förstärka det från att endast vara en oskärpeeffekt till att bli riktigt konstnärligt.
Kreativa tips för konstnärliga bokeh-effekter
1. Välj utrustning
Möjligheten att placera för- eller bakgrundsområden utanför fokus i en scen är avgörande för bokeh-effekten. Du behöver ett kort skärpedjup, men det kan vara svårt att uppnå om du fotograferar med en smartphone. Det är enkelt att skapa bokeh med hjälp av en kamera med en stor bildsensor, som hos många systemkameror från Canon, eller genom att använda objektiv med stora bländare eller till och med teleobjektiv.
Alla Canon-kameror kan producera bilder med bra bokeh och Rosie förlitar sig på sin Canon EOS 200D (nu efterföljd av Canon EOS 250D) när det gäller att göra just det, men en fullformatskamera som Canon EOS RP eller EOS R6 fungerar också. Snabba objektiv med fast brännvidd är idealiska och det finns några utmärkta alternativ, som Canon EF 50mm F1.8 STM.
Bland alternativen för EOS R-systemet finns Canon RF 50mm F1.8 STM, som ger ett mycket naturligt perspektiv. Om du vill ha ett bredare synfält är Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ett bra val, och när det gäller porträttfotografering passar Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM perfekt. Dess korta brännvidd med telefoto ger ett bekvämt fotograferingsavstånd utan att komma för nära motivet och den har ett smickrande, något tillplattat perspektiv. Båda dessa makroobjektiv har ett mycket kort minsta närgräns, vilket även bidrar till att ge ett riktigt snävt skärpedjup.
Utseendet på bokeh påverkas även av antalet bländarblad i objektivet – fler är ofta bättre för attraktiv cirkulär bokeh. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har nio bländarblad, medan Canon RF 50mm F1.8 STM har sju stycken.
2. Skär och fäst
”Jag älskar att tillföra lite magi i mina bilder med specialformade bokeh-element”, fortsätter Rosie. ”De är dessutom enkla att skapa. Ta bara fram ett pappersark eller ett kort och lägg det på ett bord. Placera sedan objektivet på det, med den främre änden nedåt, och rita en kontur runt omkretsen. Skär sedan runt konturen och lämna flikar som du kan vika över objektivets kant. Du kan använda dessa för att hålla mallen på plats med ett gummiband.”
”Jag har använt två olika urklipp för det här projektet”, säger Rosie. ”För bilden av en ångande mugg med hjärtan (nedan) gjorde jag ett hjärtformat urklipp och för mitt självporträtt bestämde jag mig för en stjärna.” Hjärtformad bokeh kan ge dina bröllopsbilder eller alla hjärtans dag-bilder en romantisk känsla, medan stjärnorna kan vara ett roligt tillskott i bilder av födelsedagar eller högtidsfiranden.
”Du kan behöva prova dig fram för att ta reda på rätt storlek på urklippen för att uppnå bästa effekt, beroende på vilken kamera och vilket objektiv du använder, men det är värt det i slutändan”, tillägger Rosie. ”För objektiv med en kortare brännvidd, till exempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan du prova att använda mindre urklipp.”
3. Tänd
”Om du vill skapa bokeh-former i bilden behöver du ljus. Ljus utanför fokus antar formen av urklippet, så en ljusslinga i bakgrunden är perfekt. Häng upp den på en linje eller samla ihop lamporna – vad som än fungerar bäst för den bild du vill skapa. För att ljussätta huvudmotivet i förgrunden behöver du ett starkare ljus. Oroa dig inte om du inte har ett fotografiskt ljus. En bordslampa eller rumsbelysning fungerar bra, eller så kan du använda dagsljuset som kommer in genom ett fönster.”
Rosie gillar även att lägga till lite färg. ”Ett av mina favorittrick är att använda en gammal CD-skiva för att reflektera huvudljuset, så att det återspeglar olika färger på motivet. Du kan ändra skivans position och vinkel för att justera effekten.”
4. Välj inställningar
”För att maximera oskärpan i bakgrunden använder du den bredaste bländaren på objektivet”, säger Rosie. ”Jag fotograferar ofta i manuellt läge (M). Ställ först in det minsta f-talet och välj sedan en tillräckligt snabb slutartid för att undvika rörelseoskärpa. Det är bäst att placera kameran på ett stativ och använda en slutartid på minst 1/125 sekunder för porträtt, men långsammare slutartider fungerar för stillbilder utan rörelse. Förhandsgranska bilden i den elektroniska sökaren eller på den bakre skärmen på en systemkamera, eller på den bakre skärmen på en spegelreflexkamera i Live View-läge, och öka ISO-inställningen om bilden ser för mörk ut. Jag försöker att inte gå över ISO 400 med min Canon EOS 200D, så att bilderna ser så detaljerade och brusfria ut som möjligt, men du kan gå mycket högre med nyare systemkameror i Canon EOS R-serien.”
5. Placera dig själv i bilden
”För självporträttet kunde jag ha använt den vinklingsbara skärmen som finns på många Canon-kameror, men jag föredrar att använda appen Canon Camera Connect på min telefon”, säger Rosie. ”Den gör allt så enkelt. Du kan förhandsgranska bilden på telefonen i realtid och trycka på skärmen för att välja den punkt där du vill autofokusera. För porträtt är det i allmänhet det öga som är närmast kameran. Det är även användbart att använda kamerans självutlösare med en fördröjning på två sekunder. Det ger dig tillräckligt med tid för att lägga ned telefonen och ställa dig i rätt position innan bilden tas.”
6. Dags för lek
När du bemästrar grunderna kan du använda samma tekniker för att ge dina porträtt av vänner och familj ett distinkt utseende. Rosie säger att det lönar sig att experimentera med inställningarna. ”Du kan ändra utseendet och känslan på bilder dramatiskt genom att ändra motivets och kamerans position en aning eller fotografera från olika vinklar. Att ändra avståndet mellan förgrundsmotivet och ljusslingan i bakgrunden kan ha en ännu större inverkan. Jag älskar att lägga till extra rekvisita och olika färgade lampor för att skapa stämning. Låt bara fantasin flöda.”
Inspirerad av de här kreativa teknikerna? Titta på Rosies tips för att använda bokeh-former för att skapa vackra ljuseffekter på TikTok och prova sedan att lägga till roliga effekter i dina egna bilder. Dela resultaten med hashtaggen #FreeYourStory och tagga @canonemea.
Skrivet av Matthew Richards
Relaterade produkter
-
EOS RP
En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering. -
EOS R6
Med EOS R6 kan du vara kreativ på sätt du inte trodde var möjliga, oavsett vad du fotograferar och hur du fotograferar det. -
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS. -
RF 50mm F1.8 STM
Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision. -
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet.