Modernt och tidlöst – låt kreativiteten flöda med svartvit fotografering

Från landskap och porträtt till bröllop och natur – upptäck hur du tar fantastiska svartvita bilder i alla scenarier med våra experttips, tekniker och förslag på utrustning.
En svartvit bild av en balettdansare som rör sig i ett stort, lyxigt rum. Solljus strömmar in genom en öppen dörr.

Bra svartvit fotografering har en tidlös kvalitet som helt enkelt inte kan framföras i färgbilder, samtidigt som den ger dramatik, känsla och passion. Därför är det alltid populärt inom porträtt- och bröllopsfotografering. Men svartvita bilder (bilder som består av endast en färg) kan även vara magiska för att framhäva form, struktur, ton och detaljer, vilket gör att svartvitt passar lika bra vid landskapsfotografering och arkitektonisk fotografering, action- och sportfotografering och mycket mer.

Men att skapa snygga svartvita bilder kan ibland kännas som en utmaning, eftersom vi är så vana vid att se världen i färg. Nedan hittar du en samling experttips som hjälper dig att bemästra den här fotograferingsstilen.

Vad är svartvit fotografering?

En närbild av en stor orange och vit snäcka med en detaljerad spira.

Två exempel på en snäckbild, en i färg och en i svartvitt. I den svartvita versionen lockas din uppmärksamhet till hela snäckan, snarare än bara spirans spets. Tagen med en Canon EOS 250D med ett Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/5 och ISO 200.

En svartvit närbild av en stor snäcka med en detaljerad spira.

Vilken bild tycker du är bäst: i färg eller svartvitt? När det gäller fotografering ligger skönheten i betraktarens öga. Det finns inget rätt eller fel svar och att experimentera är halva nöjet.

Det finns två alternativ för att skapa svartvita bilder: Du kan fotografera i färg och konvertera bilden till svartvitt under efterbehandlingen eller välja alternativet Svartvitt på menyn Bildstil på kameran, vilket gör att du kan se hur bilden ser ut på kamerans LCD-skärm eller via den elektroniska sökaren.

Tänk på att ett motiv som passar i färg kanske inte fungerar lika bra i svartvitt – och tvärtom. Röda blommor framträder till exempel tydligt mot en grön bakgrund när du fotograferar i färg. Men om du fotograferar samma motiv i svartvitt så ser du kanske att det röda och gröna ändras till liknande nyanser av grått.

Du lär dig att "se" i svartvitt genom att öva, men du kan snabba på din inlärning. Oftast kommer du att märka att motivet behöver mer kontrast i svartvita bilder än i färgbilder. Fotografera samma motiv två gånger, först i färg och sedan i svartvitt, och jämför bilderna.

Vi rekommenderar att man fotograferar i RAW för svartvita bilder, eftersom det formatet tillåter mer justering av bilden med Canons programvara Digital Photo Professional (DPP) än vad som tillåts för JPEG-filer. Om du ställer in kameran på att spara RAW-filer kan du även behålla all färginformation i bilden, även om du fotograferar i svartvitt.

Fem tips för svartvit fotografering

  • Använd en liten bländare och så lågt ISO-värde som möjligt
  • Kontrollera kamerans histogram
  • Experimentera med filter
  • Fotografera i RAW och titta på kamerans alternativ
  • Framhäv kontrasten i svartvita bilder

En svartvit bild av en brud på en trappa som överraskat tittar uppåt. Skuggor på väggen bredvid henne visar en grupp kvinnor som försöker fånga en kastad bukett.

Färg kan distrahera naturliga former i vackra porträtt och bröllopsbilder, medan svartvita bilder ger motivet en mer estetisk känsla. Det möjliggör även smart experimentering med ljuset, som i den här bilden. Tagen med en Canon EOS 6D (nu efterföljd av Canon EOS 6D Mark II) med ett Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objektiv, Canon Speedlite 600EX-RT (nu efterföljd av Canon Speedlite 600EX II-RT) och Canon Speedlite-sändare ST-E3-RT inställd på 1/100 sek, f/1,8 och ISO 3200. © Fabio Mirulla

En svartvit närbild av en bebis ansikte. Särskild fokusering på barnets ögonfransar.

Svartvita bilder fungerar ofta bra för porträtt. Den allmänt kända orsaken är att frånvaron av färg minskar distraktionen och fokuserar uppmärksamheten på motivet. Enkelheten i den här bilden är även det som gör den så effektfull. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/2,8 och ISO 200. © Helen Bartlett

Svartvita bilder är populära inom bröllopsfotografering eftersom de kan framhäva känsla och dramatik. Svartvitt kan även ha effekten att fokusera intresset på ansiktsuttryck samt att framhäva detaljer och former hos viktiga element, från små saker som bröllopsringar och skor till brudens klänning och till och med omgivningen.

Svartvit fotografering lämpar sig ofta mycket väl för porträtt. Det här kan bero på att många berömda porträtt som tagits under de senaste hundra åren är svartvita och vi känner igen stilen. Att lägga till sidobelysning är särskilt effektivt eftersom det ger kraftfull kontrast mellan högdagrar och skuggor.

Svartvit fotografering av natur och vilda djur

En struts tittar frågande mot kameran i den här svartvita närbilden.

Om du konverterar den här bilden till svartvitt förstärks fjädrarna i ansiktet på strutsen så mycket att det ser mer ut som päls än fjädrar. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/5 000 sek, f/11 och ISO 1600. © John Dickins

En svartvit bild av en skog i ett vinterlandskap, inramad av rader med snötäckta träd.

Med svartvitt kan du skapa en kraftfull bild av ett motiv som kan framstå som svagare i färg, som med denna skog i ett vinterlandskap. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/500 sek, f/2,8 och ISO 400. © Helen Bartlett

Många landskapsbilder är beroende av den kraftigt blå färgen på himlen eller de varma röda tonerna i en solnedgång. På samma sätt beror många naturbilder på djurens rika naturliga nyanser. Svartvita landskap förmedlar en annan känsla, ofta präglad av stämning och drama, medan svartvita naturbilder även kan användas för att framhäva de vackra detaljer som vi ser hos djur, insekter och växter.

Att lära sig vilka bilder som ska konverteras till svartvitt är en färdighet i sig. Du kan sträva efter att ”lägga till” något genom att ta bort färgen, så fråga dig själv hur bilden kan förbättras genom att presentera den i svartvitt.

Leta efter bilder som inte är beroende av färgen för att skapa intresse eller där färgen är distraherande för motivet. Landskapsmotiv som har en viss stämning eller intensitet som genereras av ljus och skugga är perfekta, eftersom detta framhävs av den dramatiska kontrasten i en svartvit bild. Naturfotografer bör leta efter mönster och detaljer som kan framhävas om färgen tas bort, till exempel gammal trädbark eller den vackra strukturen hos en fågels fjädrar.

Svartvit fotografering av landskap och arkitektur

En svartvit bild av träd utan löv i ett skogslandskap.

Landskapsbilder med en illavarslande himmel och stämningsfull belysning kan se mycket mer dramatiska ut i svartvitt, där färgen skalats bort. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 105 mm, 1/320 sek, f/6,3 och ISO 100.

En svartvit bild av en betongbyggnad, tagen underifrån för att skapa geometriska former av skuggorna.

Svartvitt kan framhäva det levande sambandet mellan former och strukturer i arkitektoniska bilder genom att eliminera färgdistraktionen. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 31 mm, 1/250 sek., f/8 och ISO100.

Landskap lämpar sig väl för svartvit fotografering, särskilt när det finns väldigt lite färg i ett motiv – inga starka gröna färger och få röda eller gula blommor. Du kan koncentrera dig på formerna av träd utan löv, stenmurar och byggnader. Komposition och kontrast blir bildens nyckelelement.

Tredjedelsregeln för stödlinjer visas i den elektroniska sökaren (EVF) på Canon-systemkameror, som Canon EOS RP och Canon EOS R6, och kan användas på den bakre skärmen på EOS-spegelreflexkameror i Live View. Den är särskilt användbar vid svartvit fotografering, med lite färg som distraherar ögat. Om du placerar huvudmotivet på en plats där en av de horisontella och vertikala linjerna möts förstärks kompositionen.

Fotografier av arkitektur tas ofta i svartvitt för att förstärka byggnadernas form. Den ökade kontrasten som du kan få om du byter från färg till svartvitt passar motivet väl. De här fotografierna tas ofta tidigt på morgonen, delvis för att undvika distraherande trafik och människor, men också för att dra nytta av ljuset från solen när den står lågt på himlen. Det här ljuset kastar långa skuggor och kan skapa en fin estetik när det faller över grov sten eller betong. Precis som med stämningen förbättras strukturer ofta avsevärt av enkelheten hos svartvita bilder.

Fotografering på kvällen är värt att testai både svartvitt och färg. Det gula ljuset från gatlyktor eller skenet från en fullmåne väcker ofta en plats till liv. Eller så kan du framhäva strukturen och mönstren bättre i ett motiv i svartvitt. När du vill förmedla en känsla av starka former, skuggor och ljus undviker du med hjälp av svartvita bilder problem som orsakas av att flera ljuskällor har olika färgtemperatur.

Svartvit sport- och actionfotografering

En svartvit bild av två tonåringar som hoppar runt i en trädgård.

Den här actionbilden med hög kontrast fungerar bra i svartvitt. När distraherande bakgrundsfärger minimeras fokuseras betraktarens uppmärksamhet på motivets ansikte. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/2 000 sek, f/2,2 och ISO 400. © Ilvy Njikoktjien

Sport- och actionmotiv är i sig ofta fulla av färg – så mycket att huvudpersonen eller huvudmotivet som du försöker fotografera försvinner i omgivningen. Genom att konvertera till svartvitt slipper du alla distraktioner och förstärker uttrycken i människors ansikten.

Motiv med hög kontrast fungerar bra i svartvitt, bilder tagna i miljöer med starkt solljus ger djupa skuggor och ljusa högdagrar. Svartvita bilder utnyttjar dessa på ett bra sätt och effekterna kan förstärkas under efterbehandlingen för att skapa dramatiska bilder.

Använda filter vid svartvit fotografering

En svartvit närbild av ett stort löv, tagen med en grön filtereffekt.

Två exempel på ett stort löv visas, ett med ett grönt filter och ett utan filtret. Gröna filter är användbara för att separera gröna toner, vilket gör dem perfekta för bilder av träd och lövverk. © Marcus Hawkins

En svartvit närbild av ett stort löv.

Många kameror har filtereffekter i inställningen för svartvitt. Kontrollera om din kameran har det. © Marcus Hawkins

Vid svartvit filmfotografering används ofta objektivfilter för att ändra tonerna på bilden. Gula och röda filter absorberar till exempel blått ljus och får en blå himmel att bli mörkare.

Det här gör inte bara motivet mer dramatiskt, utan ökar även kontrasten mellan vita moln och himlen. Filtereffekter är ofta även tillgängliga i inställningarna för bildstil på Canon EOS-digitalkameror. Du kan välja gult, rött, orange eller grönt för att ändra de svartvita tonerna och simulera filtereffekten och framhäva specifika färger genom att göra dem ljusare eller mörkare.

Förslag på utrustning för svartvit fotografering

Dramatiska svartvita bilder har ofta en hög kontrast. Det innebär att det är viktigt att en kamera har ett bra dynamiskt omfång, så att den kan behålla detaljer i både ljusa högdagrar och mörka skuggor. Oavsett antalet megapixlar har en fullformatskamera normalt ett bättre dynamiskt omfång än en APS-C-modell, så kameror som Canon EOS RP, EOS R6 och EOS 6D Mark II fungerar väldigt bra. Dessutom kan kameror med beskärningssensor, som Canon EOS M50 Mark II och PowerShot G7 X Mark III, ge fantastiska svartvita bilder trots att de har fysiskt mindre bildsensorer.

Alla dessa kameror kan ta bilder i RAW-kvalitetsläge, med ett 14-bitars färgdjup. Detta ger ett mycket större dynamiskt omfång än 8-bitars JPEG-läge, vilket möjliggör mycket större flexibilitet för att ändra ljusstyrkan och förstärka kontrasten vid redigering av bilder i ett program som DPP.

Den svartvita bildstilen som finns i alla dessa kameror har ytterligare fördelar i och med att du kan använda digitala filter under fotograferingsstadiet, till exempel gult, orange, grönt eller rött, för att gradvis förbättra kontrasten och dramatiken hos en molnig blå himmel. Toningseffekter, som Sepia, är dessutom tillgängliga för att skapa ett antikt utseende. En fördel med systemkameror är att du kan förhandsgranska filter- och toningseffekter direkt i sökaren medan du fotograferar. En förhandsgranskning är även tillgänglig på den bakre skärmen på en spegelreflexkamera, om du fotograferar i läget Live View.

En fördel med alla EOS-systemkameror och spegelreflexkameror är att du kan montera det perfekta objektivet för alla fotograferingsscenarier. Zoomobjektiv, som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 24-105mm F4L IS USM, ger dig friheten att fotografera med en mängd olika brännvidder utan att byta objektiv. Däremot möjliggör ”snabbare” objektiv med fast brännvidd, som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM, kortare slutartider i svagt ljus, så att du kan frysa rörelsen utan att behöva öka ISO-inställningen så mycket, vilket är bra vid svartvit fotografering eftersom det håller bildbruset på ett minimum. Du kan även få ett kortare skärpedjup för att isolera huvudmotivet och minska distraktionen från en rörig bakgrund.

Kraftfulla svartvita bilder är ofta mycket detaljrika och har en fyllig struktur. För att behålla detta vid fotografering utan stativ kan effektiv bildstabilisering vara en viktig fördel. Alla Canons objektiv med bildstabilisering (IS) som listas ovan har optisk bildstabilisering, medan de två Macro IS-objektiven har en hybrid-bildstabilisator som bibehåller högre effektivitet vid närbilder. Canon EOS R6 har en femaxlad inbyggd bildstabilisator (IBIS) som ger stabilisering i upp till åtta steg vid användning med ett kompatibelt objektiv. EOS R6 bidrar dessutom till att förbättra skärpan, även i de svåraste bilderna, med nästa generations autofokussystem.

Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Svartvit natur

Skapa enastående svartvita naturbilder med PowerShot G7 X Mark III.

Fotografera svartvita bilder med lång exponering

Upptäck hur Stephen McNally tar mystiska fotografier med lång exponering i svartvitt.

Fånga världen i monokromt

Den färgblinda fotografen Chris Ward förklarar hur du skapar bilder som fokuserar på detaljerna.

Elva tips för familjefotografering

Upptäck tips och råd för att ta enastående familjeporträtt med Canon-ambassadören Helen Bartlett.