Hur kan objektiv- och kamerateknik hjälpa dig att ta bättre bilder av djur och natur?
Objektiv med längre brännvidd kan vara svårare att hålla stadigt, men en inbyggd optisk bildstabilisator (IS) kan hjälpa till att korrigera eventuell oskärpa som orsakas av kameraskakningar. EOS R7 och Canon EOS R6 har även inbyggd bildstabilisering i upp till 7 steg när de används tillsammans med ett kompatibelt objektiv.
Oskärpa är däremot inte alltid dåligt, vilket proffsfotografen Ben Hall förklarar i sin film om att vara kreativ med abstrakt naturfotografering (nedan)2.
Samtidigt hjälper en kraftfull fokusmotor dig att hålla jämna steg med de snabba djuren, och ju tystare den är i drift, desto mindre troligt är det att du skrämmer bort ett djur. RF-fattningen på EOS R-systemets kameror möjliggör en supersnabb anslutning mellan kamera och objektiv för otroligt snabba och tillförlitliga fokuseringshastigheter. Canon EOS R7, EOS R10 och EOS R6 gör också det mesta av ett objektivs inbyggda autofokushastighet och delar en processor som använder deep-learning artificiell intelligens för att känna igen och följa djur och fåglar med fantastisk hastighet och effektivitet. För att garantera att du får din bild när du fotograferar djur och natur i rörelse är det bäst att ta en bildserie. EOS R7 och EOS R10 levererar en fantastisk hastighet på upp till 30 b/s respektive 23 b/s3, komplett med AF-spårning.
En högre maximal bländare (lägre f-nummer) innebär att objektivet kan släppa in mer ljus i kameran, vilket kan vara till hjälp om du fotograferar snabba djur i svagt ljus. Systemkameror i fullformat som EOS R6 fungerar särskilt bra i det här scenariot.
Slutligen bör du ta hänsyn till objektivets storlek och vikt, eftersom det är mer sannolikt att du tar med dig ett kompakt, lätt objektiv. Med till exempel RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM som väger 300 g, men har ett kraftfullt zoomintervall på 28,8–240 mm, kan du utnyttja alla möjligheter vid naturfotografering.