Matfotografer väljer ofta ett objektiv på 35 mm för bilder tagna ovanifrån eftersom det är tillräckligt brett för att få med rekvisita som bestick och ingredienser. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/2,5 och ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani
Matfotografering är ett belönande sätt att experimentera med din Canon-kamera – och inte bara för att du kan äta upp motivet när du är klar. Ta dig tid att lägga upp ingredienserna, kontrollera ljuset och finjustera inställningarna, så kommer du att upptäcka att du kan skapa frestande matbilder.
Det finns däremot viss utrustning som kan hjälpa dig att få den bästa kvaliteten från din kamera. Ett stativ kan till exempel vara användbart när du fotograferar mat ovanifrån, i svagt ljus eller när du fotograferar extrema närbilder, även om Canons sortiment av objektiv med bildstabilisering (IS) också hjälper till mycket i dessa situationer. Om du lägger till en Canon Speedlite-blixt eller någon annan form av artificiell ljuskälla i din utrustningsväska kan du få fler kreativa alternativ när du vill ge dina matbilder en professionell känsla.
En uppgradering av objektivet kan ha den största inverkan på din matfotografering. Många objektiv har en närgräns som är tillräckligt nära för att förstora små detaljer, men endast ett riktigt makroobjektiv ger dig en förstoring på minst 1x. Det innebär att motivet registreras på sensorn vid 1:1 eller verklig storlek när objektivet ställs in på minska fokus.
Ett makroobjektiv är perfekt för att avslöja de dolda och diskreta strukturerna och de invecklade mönstren hos mat som annars skulle förbli obemärkta, men det är inte allt matfotografering handlar om. Här tittar vi på de bästa objektivalternativen för Canon EOS-kameror.