NATTFOTOGRAFERING

Den bästa utrustningen på ingångsnivå för nattfotografering och astrofotografering

Ta reda på vilka kameror och objektiv som ger strålande bildkvalitet, från porträtt efter mörkrets inbrott till stadsbilder på natten och stjärnfotografering.
En figur i silhuett som lutar mot en byggnad som lyses upp av gult ljus. Tagen av Canon-ambassadören Lorenz Holder med en Canon EOS R6.

Ljus är en viktig del av fotografering, så att fotografera på natten eller i svagt ljus innebär en viss utmaning. Nattfotografering ger dock unika kreativa möjligheter. Svagt upplysta porträtt mot en mörk bakgrund kan ha en magisk kvalitet samtidigt som huvudmotivet effektivt isoleras i en miljö. Nattdjur ger ett annat perspektiv på naturfotografering, medan stadsvyer på natten solar sig i sin alldeles egna ljusshow. För riktigt majestätisk prakt kan du lyfta blicken mot himlen och fånga Vintergatan

Många fotografer tycker om skymningsljusets blå timme innan solen går upp eller efter att den har gått ned. Det finns fortfarande en del naturligt ljus som framhäver detaljer, medan stadens ljus tenderar att bada omgivningarna i ett varmt sken. Himlens djupblå färg skapar också en dramatisk känsla. Den blå timmen kan däremot vara mycket kort beroende på den globala latituden där du befinner dig och tiden på året – du kanske bara har några minuter på dig att dra full nytta av det bästa ljuset. Det är bäst att planera i förväg genom att titta på tiderna för soluppgång och solnedgång och i förväg söka efter platser att fotografera.

Tänk även på att det kan finnas frost och dagg, så ta med dig varma eller vattentäta kläder. Många Canon-kameror och -objektiv har omfattande vädertätningar, men ett stort paraply är bra för att hålla utrustningen torr.

Bra funktioner för fotografering på natten

Gröna och röda ljus reflekteras i pölarna på en våt väg med en kvinna som håller ett paraply i silhuett. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv.

Systemkameran Canon EOS R6 har en känslig fullformatssensor på 20,1 MP som är särskilt utformad för att enkelt hantera motiv med stort dynamiskt omfång och miljöer med svagt ljus i allmänhet. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 153 mm, 1,8 sek, f/2,8 och ISO 320. © Lorenz Holder – Canon-ambassadör

Lång exponering med avlägsna stadsljus under en stjärnhimmel, tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III.

Om du föredrar en kompaktkamera med fast objektiv är Canon PowerShot G7 X Mark III ett utmärkt alternativ för att blogga, vlogga och för allmän nattfotografering. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 8,8 mm, 8 sek, f/1,8 och ISO 400.

Systemkameror har en stor fördel jämfört med spegelreflexkameror när det kommer till nattfotografering. Deras elektroniska sökare kan automatiskt öka ljusstyrkan för att simulera effekten av exponeringsinställningar. Det gör att du bokstavligt talat kan se i mörker, samtidigt som du förhandsgranskar ljusstyrkan i den slutliga bilden för alla angivna exponeringsinställningar, till och med innan du fotograferar.

Det är fantastiskt att kunna fotografera obehindrat på natten utan att behöva bära runt på ett stativ. Kameror som EOS R6 och EOS R7 har inbyggd bildstabilisering (IBIS) som hjälper dig att ta stadiga bilder utan skakningar. I kombination med optisk IS hos vissa objektiv innebär det att du kan få bildstabilisering i upp till 8 steg, vilket är perfekt när tar bilder utan stativ med mycket längre slutartider. 

Snabb och konsekvent exakt autofokus kan också vara en stor fördel. Af-systemet i EOS R6 fungerar i nästan totalt mörker vid -6,5 EV (exponeringsvärde). Det motsvarar ett landskap som endast lyses upp av skenet från en halvmåne. Det är -5 EV för EOS R7 och -4 EV för EOS R10, vilket ungefär motsvarar skenet från en halvmåne respektive en tilltagande eller avtagande måne.

Objektiv med stor bländare släpper in mer ljus i kamerasensorn, så att du kan fotografera även de mörkaste nätterna, medan ett vidvinkelobjektiv också ger dig möjlighet att använda längre slutartider. Objektiv med optisk IS är bra för att minska oskärpa när du fotograferar utan stativ.

Astrofotografering

En nattbild riktad uppåt med palmer som en silhuett mot Vintergatan. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv. 

Om du använder den största eller nästan största bländarinställningen på vidvinkelobjektiv med en ljusstark bländare på runt f/1,8 till f/2,8 släpps mer ljus in i kamerasensorn, vilket kan vara en stor fördel vid astrofotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 16 mm, 25 sek, f/2,8 och ISO 6400.

En fotograf med ett stativ står på en stenig klippa med kameran riktad mot stjärnhimlen.

Även om den kraftfulla kombinationen av Canons IBIS och inbyggda IS-system möjliggör fotografering utan stativ i nästan mörker finns det situationer då ett stativ är nödvändigt, till exempel vid astrofotografering. Även när du använder ett stativ är det viktigt att du inte rör kameran i början av exponeringen för att inte få rörelseoskärpa. Med Canon Camera Connect-appen kan du fjärrstyra kameran.

Fullformatskameror lämpar sig bättre för astrofotografering än deras motsvarigheter i APS-C-format eftersom du ofta vill ha ett mycket brett synfält för att fånga natthimlen. Om du fotograferar månen kan du dock kombinera en APS-C-kamera med ett teleobjektiv för att fånga detaljerna i Jordens satellit.

Canon EOS R6 fungerar särskilt bra när du fotograferar på natten. Kombinationen av en bildsensor i fullformat och blygsamma 20,1 MP motsvarar jämförelsevis stora enskilda pixlar, med större förmåga att släppa in ljus. Resultatet är minimalt bildbrus vid användning av höga ISO-inställningar för att undvika långa slutartider i svagt ljus. Standardintervallet för känslighet sträcker sig faktiskt hela vägen från ISO 100 till ISO 102400.

Manuell fokusering är i allmänhet att föredra för astrofotografering och Canons systemkameror i EOS R-systemet har ett alternativ för fokuspeaking som du kan använda för att lysa upp motivets konturer i fokus i sökaren eller på den bakre skärmen.

Ljusstarka objektiv med stor bländare är att föredra för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Objektivet Canon RF 16mm F2.8 STM fungerar för båda delar, samtidigt som det kan användas för astrofotografering på EOS R7 och EOS R10 i APS-C-format, där den effektiva brännvidden på 25,6 mm fortfarande ger ett generöst synfält. 

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM är ett annat utmärkt alternativ för att fånga stjärnspår och vackra skådespel som norrsken. Den ljusstarka maximala bländaren på f/1,8 har en niobladig cirkelformad design som ger utmärkta prestanda i svagt ljus, vilket ger vackra oskarpa områden och bakgrundsoskärpa.

Nattporträtt

Ett porträtt i svagt ljus av en katt som sitter på en hylla, taget med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv.

Lite mörker räcker långt när du vill isolera huvudmotivet. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har bildstabilisering i 5 steg och är ett utmärkt val för kreativa porträtt i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/2 och ISO 200.

Ett porträtt i svagt ljus av en kvinna i profil, med oskarpa cirklar i bakgrunden, taget med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv.

Objektivet Canon RF 50mm F1.8 STM är litet, lätt och prisvärt och har en ljusstark bländare på f/1,8. Det presterar fantastiskt i svagt ljus och är perfekt för att skapa stämningsfull bakgrundsoskärpa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/1,8 och ISO 1250. © Ejiro Dafé

Canon EOS R10 med 24,2 MP och EOS R7 med 32,5 MP ger imponerande bildkvalitet för nattbilder, med standardintervaller för känslighet på ISO 100–32000. Det ger dig gott om utrymme för tillräckligt korta slutartider för nattfotografering utan stativ. Canon EOS RP är ett annat användbart alternativ. Den har en bildsensor på 26,2 MP och ett känslighetsintervall som sträcker sig till ISO 40000, vilket gör det möjligt att fotografera utan blixt och ändå behålla detaljer och färg.

Med en fullformatskamera är en brännvidd på 85 mm generellt idealisk för porträtt. Objektivet Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM med sin ljusstarka bländare gör att du kan frysa motivets rörelse med en kort slutartid, även i mörka förhållanden. Du behöver inte öka kamerans ISO-inställning för mycket för att göra detta, så du kan behålla optimal bildkvalitet genom att maximera detaljer och minimera bildbrus.

En annan fördel är att den stora bländaren möjliggör ett kortskärpedjup så att du kan göra distraherande bakgrunder oskarpa för att isolera huvudmotivet och förvandla stadens ljus eller ljusslingor till mjuka bokeh-cirklar.

För Canon EOS R7 och EOS R10 ger ett objektiv på 50 mm med fast brännvidd en porträttvänlig effektiv brännvidd på 80 mm, vilket ger ungefär samma synfält som ett objektiv på 85 mm på en fullformatskamera. Objektivet Canon RF 50mm F1.8 STM med sin ljusstarka bländare är kompakt, lätt och mycket prisvärt, medan det ännu ljusstarkare objektivet RF 50mm F1.2L USM är det rekommenderade professionella objektivet.

Stadsvy på natten

En stadsbild på natten, med lång exponering, tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. 

Objektivet Canon RF 24-105mm F4L IS USM är lätt nog att ta med sig när du utforskar städer efter mörkrets inbrott, och L-seriens byggkvalitet skyddar mot damm och fukt. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 50 mm, 1,6 sek, f/4,5 och ISO 400.

En upplyst stadsvy på natten där byggnaderna återspeglas i vattnet i förgrunden. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Objektivet Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM är ett ljusstarkt, kompakt och lätt vidvinkelobjektiv som är perfekt för att fotografera stadsbilder på natten. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 0,3 sek, f/1,8 och ISO 100.

Om du fotograferar stadsvyer utan stativ på natten är bildstabilisering fördelaktig för att få skakningsfria bilder och EOS R7 ger bildstabilisering i upp till 7 steg med kompatibla objektiv. Om du vill fånga stadsvyer på natten behöver du förmodligen ändå använda ett stativ eller hitta en lämplig stabil yta att ställa kameran på och använda en lång slutartid eller lång exponering.

Precis som med astrofotografering är ett ljusstarkt vidvinkelobjektiv det bästa valet för att få med omfattande stadsvyer och kvällsmotiv i bilden. Både Canon RF 16mm F2.8 STM och Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM är starka kandidater.

Möjligheten att zooma blir framträdande när din rörelsefrihet begränsas av byggnader och andra hinder i en stadsmiljö, och objektivet Canon RF 24-105mm F4L IS USM är ett utmärkt val, särskilt om du tycker att du behöver mer teleräckvidd för att täcka avståndet eller fokusera på mindre delar av en stadsvy eller ett kvällsmotiv.

Fotografera rörliga motiv på natten

Huvudet på en hjort, fotograferat på natten med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv och en Canon Extender RF 1.4x.

Ett superteleobjektiv kombinerat med en extender gör att du kan fånga nattdjur med underbara detaljer. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv och en Canon Extender RF 1.4x inställt på 1 120 mm, 1/200 sek, f/16 och ISO 800.

En mountainbikecyklist omgiven av röda och blå ljusspår gör ett hopp mot en mörk himmel. Tagen med en Canon EOS R6 Mark II.

Om du använder ett stativ för att fotografera ljusspår kan du använda en självutlösare på två sekunder, vilket ger kameran tid att ställa in sig efter att du har tryckt på avtryckaren. Du kan fjärrstyra kameran för mer omedelbar respons med den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen, som även har alternativet att förhandsgranska bilden på din smartphone i realtid. Tagen med en Canon EOS R6 Mark II med ett Canon RF 15-30mm F2.8L IS USM-objektiv inställ på 15 mm, 8 sek, f/4,5 och ISO 1250. © Teddy Morellec

Bra teleräckvidd är till stor hjälp när du fotograferar rörliga motiv, till exempel nattdjur. Objektivextendrar som Extender RF 1.4x och Extender RF 2x kan också vara mycket användbara för att öka räckvidden.

Du kan få fantastiska resultat med objektiven Canon RF 24-105mm F4L IS USM och RF 85mm F2 MACRO IS STM när du fotograferar från kortare avstånd. Det gäller i synnerhet när de används med Canon EOS R7 eller EOS R10, där beskärningsfaktorn på 1,6x utökar objektivens räckvidd till 168 mm respektive 136 mm.

Det mångsidiga zoomintervallet för vidvinkel till telefoto hos objektivet RF 24-105mm F4L IS USM är dessutom perfekt för att fotografera trafik i rörelse för att skapa ljusspår med långa exponeringar. Om du fotograferar ett enskilt fordon och använder blixten från en Canon Speedlite för att få mer ljus, väljer du läget för synkronisering med andra ridån. Det gör att ljusspåren ser ut att sträcka sig ut naturligt bakom fordonet, snarare än att sträcka sig framför det. Du kan även svepa genom zoomintervallet under en lång exponering (zoomtagning) för att skapa en annan typ av speciellt ljusspår.


Canons senaste systemkameror och objektiv som stöds ger dig kreativ frihet och flexibilitet samtidigt som det är enkelt. Det finns mycket att upptäcka efter att solen har gått ned, och rätt Canon-utrustning i kombination med efterforskning, tålamod och övning garanterar att du får fantastiska bilder.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R6 Mark II

    Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet
  • Kompakta systemkameror

    EOS R7

    Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R10

    Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
  • Vidvinkelobjektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare.
  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • RF-objektiv

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
  • Standardobjektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
  • RF-objektiv

    RF 85mm F2 MACRO IS STM

    RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet.
  • RF-objektiv

    RF 800mm F11 IS STM

    Ett kompakt, lätt och kraftfullt superteleobjektiv som främst är avsett för naturentusiaster som vill ha den ultimata räckvidden.
  • Relaterade artiklar

  • FILMTEKNIKER

    Tips för att spela in film på kvällen

    Öppna upp en helt ny värld av kreativitet med vår guide till att spela in film på kvällen.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Vilda djur i svagt ljus

    Upptäck djurens dolda liv med våra bästa tips för kvällsfotografering.

  • NATTFOTOGRAFERING

    Nattfotografering av stjärnhimmel

    De bästa teknikerna för att fotografera stjärnor på natten, bland annat bilder med timelapse och stjärnspår.

  • NATTFOTOGRAFERING

    Fotografera månen

    En steg-för-steg-guide för kreativ månfotografering.