Välj det bästa paketet för att komma igång med makrofotografering

Här finns de kamera- och objektivfunktionerna du letar efter och de bästa tillbehören du kan välja bland, oavsett om du tar närbilder på insekter, barn, husdjur eller bakverk.
En närbild på en trollslända som sitter på ett grässtrå, tagen med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Om du vill fånga de geometriska mönstren i ett insekts öga, en droppe morgondagg på ett grässtrå eller de enskilda ögonfransarna på ditt barn är det bästa sättet att få fram vackra detaljer genom makrofotografering.

Men även om makrofotografering är enkelt att komma in i och otroligt givande, så har det sina egna utmaningar, som att uppnå ett stort nog skärpedjup för att få alla små motiv skarpa.

Många Canon-kameror och -objektiv är utrustade med funktioner som uppfyller de specifika behoven för makrofotografering. För att hjälpa dig att välja rätt paket har vi valt ut de funktioner du ska leta efter när du väljer de bästa kamerorna och objektiven för att påbörja din resa med makrofotografering.

En extrem närbild på droppar av dagg på en röd ros som är tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-makroobjektiv.

Makrofotografering är närbildsfotografering av små motiv vid förstoringar på 0,5x eller mer. Motivet kan variera från växter och insekter till mat och även hushållsföremål. Du kan ta makrobilder både inomhus och utomhus. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/2000 sek, f/1,8 och ISO 200.

Kamerafunktioner för makrofotografering

Ett par händer håller i en Canon EOS R10 och kamerans skärm visar inställningarna för fokusgaffling.

Canon EOS R10 har fokusgaffling som tar en uppsättning bilder med automatiskt ökade brännvidder. Det är även möjligt att klippa ihop bilderna i kameran för att skapa en bild med djupkomposition och perfekt skärpa över hela bilden.

En närbild på en tallrik med ett urval av grönsaker och kokta ägg, tagen med en Canon EOS R10.

När du använder fokusgaffling kan du ange hur många bilder du vill att kameran ska ta. När du staplar de resulterande bilderna skapas en skarp bild med ett större skärpedjup. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/2000 sek, f/5 och ISO 1600.

Avancerad fokusering

Inom makrofotografering är fokus viktigt. Kameror i Canon EOS R-systemet är perfekta för makrofotografering eftersom de har en rad kraftfulla funktioner som hjälper dig att få perfekt fokus varje gång.

Ju närmare motivet är, desto grundare blir skärpedjupet med en viss bländare. Om det inte finns tillräckligt med ljus, vilket ofta är fallet när du fotograferar mycket nära, måste du öppna bländaren mer för att släppa in mer ljus, vilket ytterligare minskar skärpedjupet. Det innebär att en bild bara har ett litet snitt i fokus, vilket inte perfekt när målet är att framhäva varje detalj.

För att lösa detta erbjuder flera kameror i EOS R-systemet, som EOS R10 och EOS R50, fokusgaffling. Med den här funktionen tas flera bilder av samma bildruta där fokuspunkten flyttas automatiskt i steg för att fånga många små delar i skarpt fokus. Dessa bilder kan sedan kombineras för att skapa en bild med mycket mer fokus än vad som är möjligt i en enda bild. Det här kallas för fokusstapling eller djupkomposition, och ett antal kameror kan göra detta automatiskt i kameran. Du kan även göra detta manuellt med hjälp av verktyg som till exempel verktyget för djupkomposition i Canons programvara Digital Photo Professional (DPP).

EOS R50 går ett steg längre med läget Advanced A+. Detta upptäcker automatiskt när fokusstapling krävs, tar de nödvändiga bilderna och använder djupkompositionen i kameran, så att du inte behöver ställa in det själv.

Canons systemkameror kan ge dig maximal kontroll över fokuseringen, om du föredrar det. Alla kameror i EOS R-systemet har ett visningsalternativ för manuell fokuspeaking som använder ljusa färger för att markera de områden i bilden som är i fokus. De gör det även möjligt att zooma in i en bild i Live View för att kontrollera ditt fokus manuellt. Vissa kameror, som EOS R10 och EOS R7, har även AF/MF-reglage på kamerahuset, vilket gör att du snabbt kan växla till manuellt fokuseringsläge och välja exakt var du vill ha ditt fokus.

De bästa kamerorna med avancerad fokusering för att komma igång med makrofotografering:

En extrem närbild av en gul blomma med små detaljer av de blomblad som är i fokus, tagen med en Canon EOS R50.

APS-C-sensorn i EOS R50 får små motiv att fylla upp bilden på ett sätt som samma objektiv på en fullformatskamera inte gör. Kameran har även snabb serietagning med upp till 15 bilder/s med den tysta elektroniska slutaren, vilket gör det möjligt att fotografera rörliga motiv, som blommor i vinden. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/8 och ISO 400.

En extrem närbild på några rosa blommor, tagen med en Canon EOS R50.

Den kompakta designen och lätta vikten hos EOS R50 gör den perfekt för handhållen makrofotografering. Den har samma RF-objektivfattning som alla andra kameror i EOS R-systemet, vilket innebär att du kan lägga till vilket RF- eller RF-S-objektiv som helst, däribland ett stort antal makroobjektiv. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/2,8 och ISO 800.

Sensorstorlek och upplösning

Vissa kameror i EOS R-systemet har en fullformatssensor och vissa har en APS-C-sensor. Båda typerna av sensorer har sina fördelar för makrofotografering. APS-C-sensorerna är mindre, vilket innebär att små motiv fyller upp bilden mer än på en fullformatssensor med samma brännvidd, och APS-C-sensorerna ger i allmänhet ett större skärpedjup än fullformatssensorer. Detta gör APS-C-kameror som EOS R10 och EOS R50 väl lämpade för makrofotografering.

Men om du måste fotografera ett litet motiv i rörelse och kräver en hög slutartid, särskilt om det inte finns tillräckligt med ljus tillgängligt och du måste använda ett högt ISO, kan en fullformatskamera som EOS R8 ge dig mindre brusiga bilder.

Oavsett om du väljer APS-C eller fullformat kan det även vara bra att välja en kamera med en sensor med många megapixlar för makrobilder. Fler pixlar innebär fler detaljer, så om du beskär bilden för att göra ett litet motiv större i bilden ser det fortfarande skarpt ut.

De bästa kamerorna med APS-C-sensorer för att komma igång med makrofotografering:

Objektivfunktioner för makrofotografering

Ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv nära en klunga av tusenskönor.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet kan fokusera så nära som 14 cm, vilket förstorar motivet med 0,5x. Den breda vinkeln är perfekt för att få med många detaljer i bilden, medan den inbyggda optiska bildstabiliseringen hjälper till att motverka oskärpa som orsakas av kameraskakningar även när du fotograferar utan stativ.

En extrem närbild på en tusensköna, tagen med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektivet fokuserar snabbt med en tyst stegmotor, så du behöver inte oroa dig om ett föremål rör sig – du får fortfarande en skarp bild. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/4000 sek, f/1,8 och ISO 100.

förstoring

Förstoringen är den viktigaste funktionen att leta efter hos ett objektiv för makrofotografering. När ett objektiv förstorar med 0,5x (eller 1:2) är bilden på sensorn hälften av sin faktiska storlek. När ett objektiv förstorar med 1,0x (eller 1:1) är bilden på sensorn den verkliga storleken. Detta visar extremt höga detaljnivåer, särskilt när bilden sedan visas på en större skärm eller utskrift.

För att uppnå sådan förstoring måste makroobjektiv ha korta minsta fokuseringsavstånd, vilket innebär att de kan fokusera när de är mycket nära ett motiv. Exempel på detta är Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusera så nära som 14 cm och RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, som kan fokusera så nära som 17 cm. Båda är 0,5x-objektiv med snabba maximala bländare som släpper in mycket ljus, och de har bildstabilisering (IS) för att hålla tagningarna skarpa när du fotograferar utan stativ med långsammare slutartider.

De bästa makroobjektiven med 0,5x förstoring och korta brännvidder:

En närbild på en rosa blomma, tagen med ett Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektivet är inte enbart ett makroobjektiv, utan den har en maximal förstoring på 0,28x och en kraftfull zoom, vilket hjälper dig att fokusera utan att störa motivet och fånga även de minsta detaljerna på avstånd. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv inställt på 1/320 sek, f/7,1 och ISO 100.

En extrem närbild av en grön romanesco, tagen med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM är ett annat objektiv med stort zoomområde. Det ger en maximal förstoring på 0,59x när du använder manuell fokusering, vilket innebär att du kan ta närbilder med fantastisk detaljrikedom. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/200 sek, f/10 och ISO 400.

Brännvidd

Att komma nära med ett objektiv som har kort brännvidd kan tyckas vara det självklara valet, men även teleobjektiv ger vissa betydande fördelar. Om du fotograferar lite längre bort innebär det mindre risk att du stör motivet eller kastar oönskade skuggor på det. Telemakroobjektiv som Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ger 0,5x förstoring och gör att du kan stå längre bort från motivet medan det fortfarande fyller bilden. Objektivet har optisk bildstabilisering, precis som dess motsvarigheter med bredare vinklar, för att hålla saker skarpa vid långsammare slutartider.

Du kan även använda ett telezoomobjektiv som Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM eller RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Även om dessa inte är rena makroobjektiv (0,5x) kan du ta närbilder av ditt motiv och fylla bilden på avstånd med hjälp av dess maximala brännvidd för telefoto.

De bästa telemakro- och telezoomobjektiven för att komma igång med makrofotografering:

En skärmbild från en video som förklarar makro med centerfokus. Skärmbilden visar en användare som justerar ett Canon-objektiv nära en liten modell av en mänsklig figur.

Makro med centerfokus

Vissa Canon RF-objektiv, däribland RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, har kapacitet för makro med centerfokus. Även om dessa objektiv inte uppnår makroförstoring med autofokus, är deras minsta fokuseringsavstånd i manuellt fokuseringsläge mycket mindre, vilket innebär att de kan fokusera mycket närmare och uppnå minst 0,5x makroförstoring.

De bästa nybörjarobjektiven med kapacitet för makro med centerfokus:

Vill du ta det ett steg längre?

Om du har blivit förälskad i makrofotografering kanske du är beredd på att betala lite mer för objektiv på proffsnivå med större förstoring, bättre optisk kvalitet eller längre brännvidd så att du kan ta bilder av motiv som du inte kan komma nära. Ta en titt på vår guide för proffsobjektiv för makrofotografering (tillgänglig på vissa språk).

Tillbehör för makrofotografering

Tre bilder på Canon Camera Connect-appen på en smartphone som används för att manuellt fokusera på skaftet på ett grönt äpple på nära håll.

Med Canon Camera Connect-appen kan du justera kamerainställningar och ta bilden från din smartphone. Med kompatibla objektiv kan du till och med växla till och styra manuellt fokus utan att röra kameran, vilket hjälper dig att få skarpa närbilder.

Med Canon Camera Connect-appen kan du fjärrstyra kameran. Du kan använda Live View på din smartphoneskärm för att kontrollera och justera fokus, eller styra exponeringen och aktivera slutaren på distans, vilket hjälper till att förhindra kameraskakningar och ser till att du inte stör motivet.

Om du använder ett stativ hålls kameran stadig när du behöver använda en långsammare slutartid, men du kanske inte kan komma så nära dina motiv. Canons stativgrepp HG-100TBR låter dig däremot komma nära dina motiv – den är liten och mångsidig och levereras med en fjärrkontroll som ser till att du undviker kameraskakningar. Du kan även göra din egen sittsäck för att vila objektivet på för stadigare bilder eller för att dämpa kameran när du arbetar nära marken.

Mellanringarna passar mellan ett kompatibelt objektiv och kamerahuset och ökar objektivförstoringen utan förvrängning eller förlust av bildkvalitet.

Belysning kan vara problematisk vid makrofotografering, men möjligheten att använda en extern blixt, som Canon Speedlite EL-100, tillsammans med den trådlösa Speedlite-sändaren ST-E10, gör att du kan vara mer exakt med din belysning av motivet. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II-blixten passar för hängivna makrofotografer och fästs på framsidan av kompatibla objektiv. Den lyser upp ditt motiv fullständigt när du fotograferar på nära håll.

Det här är de viktigaste funktionerna att leta efter när du ska köpa ett paket för makrofotografering. Men oroa dig inte om du inte har alla – du kan fortfarande ta vackra närbilder. Den viktigaste ingrediensen är din kreativitet!



Skrivet av Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Tips för makrofotografering

Makrofotografering på ett enkelt sätt – upptäck den bästa utrustningen, tipsen och tekniken.

Förlora dig i detaljerna med makro

Fyra kreativa tips för hur du kommer igång med makrofotografering och använder vanliga föremål för att skapa fantastiska bilder.

Ta otroliga makrobilder på bin

Så här får du fantastiska makrobilder av små och snabba insekter.

Fokusstapling för nybörjare

Fotografen Matt Doogue berättar hur Canons fokusstaplingsverktyg kan hjälpa dig att ta makrobilder och landskap med skärpa både i för- och bakgrunden.