En nybörjarguide till att välja objektiv

Funderar du på att skaffa nytt objektiv? Här är allt du behöver veta för att hitta det bästa objektivet för dig – från vilka objektiv som är kompatibla med din kamera till vilka funktioner du ska leta efter.
Tre Canon RF-objektiv och EOS R7 – RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM och RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – på en träyta i en fruktträdgård.

Är du på jakt efter ett nytt objektiv? Du kanske är nybörjare och tar steget från en kompaktkamera till en med ett utbytbart objektiv. Eller så kanske du siktar på att utöka din fotograferingspotential bortom det kitobjektiv som följde med din kamera. Det här behöver du veta för att hitta det perfekta objektivet för dig och för att hitta det bästa objektivet för resor, porträtt eller till och med naturfotografering.

Namnet på ett Canon-objektiv innehåller all viktig information. Ta Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM till exempel:

  • RF = typ av objekt, motsvarar de olika typerna av objektivfattning på Canon-kameror.
  • 100mm = objektivets brännvidd.
  • F2.8 = maximal bländare.
  • L betyder att objektivet är ett av Canons ”professionella” objektiv (av högre kvalitet) i L-serien.
  • MACRO = inkluderar möjligheten att ta bilder med makroförstoring.
  • IS = objektivet har en inbyggd optisk bildstabilisator som minskar oskärpa vid kameraskakningar.
  • USM = Ultra Sonic Motor, en snabb och tyst fokuseringsmotor.
  • Specialobjektiv kan ha andra element i sina namn relaterade till designen eller tekniken inuti som Fisheye, DS (Defocus Smoothing) eller DO (Diffractive Optics).
  • Vissa objektiv har även II eller III i namnet. Detta anger modellnumret snarare än objektivets egenskaper. Till exempel är EF 75-300mm f/4-5.6 III USM den tredje versionen av detta EF-zoomobjektiv med ett brännviddsområde på 75–300 mm, bländarområde från f/4 till f/5,6 och en USM-motor.

Ett urval av Canon RF-objektiv mot en vit bakgrund.

Canons omfattande utbud av RF-objektiv erbjuder något som passar alla genre- och fotograferingskrav, från vidvinkelobjektiv för att fånga hela motivet till teleobjektiv för fotografering av avlägsna motiv.

Objektivfattningar och kamerakompatibilitet

Innan du köper ett objektiv är det viktigt att kontrollera att det är kompatibelt med din kamera. Varje Canon EOS-kamera använder en av fyra olika objektivfattningar. Varje objektivtyp är utformad för att passa en särskild objektivfattning:

Alla kameror i EOS R-systemet har identiska RF-fattningar, vilket innebär att alla kameror i sortimentet kan kombineras med alla RF- eller RF-S-objektiv. RF-S-objektiv är utformade för APS-C-kameror men kan även användas med fullformatskameror i EOS R-systemet, även om kameran automatiskt beskär bildområdet för att matcha den mindre APS-C-täckningen av objektivet.

Det är även möjligt att använda ett RF-objektiv i fullformat (eller EF-objektiv med en adapter) på en APS-C-kamera i EOS R-systemet som EOS R7, EOS R10 eller EOS R50. APS-C-sensorerna är dock mindre än fullformatsensorerna, vilket innebär att sensorn inte använder hela objektivets synfält. I stället beskärs bilden till sensorns mindre aktiva område. I Canon-kameror är ”beskärningsfaktorn” 1,6x. Det har effekten av att zooma in i bilden, vilket ger ett 50 mm-objektiv samma synfält som ett 80 mm-objektiv på en kamera i fullformat (50 x 1,6 = 80), ett 100 mm-objektiv samma synfält som ett 160 mm objektiv, och så vidare.

Beräkna den effektiva brännvidden för ett objektiv på en APS-C-kamera genom att multiplicera objektivets brännvidd med 1,6x. Eller gör det enklare genom att använda ett zoomobjektiv med variabel brännvidd. Den kostnadsfria appen Canon Photo Companion har en kalkylator för effektiv brännvidd.

En person håller en Canon-kamera med ett Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM-objektiv mot ansiktet.

Namnet på ett Canon-objektiv, i det här fallet RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, ger dig alla viktiga detaljer – vilken kamera den är kompatibel med, brännvidden och dess maximala bländare.

En användare som ska montera ett objektiv på RF-fattningen på en Canon EOS R7.

RF- och RF-S-objektiv är utformade för användning med kameror i Canon EOS R-systemet. Jämfört med EF-fattningen möjliggör RF-fattningen mycket snabbare kommunikation mellan kameran och objektivet, mycket större bandbredd för dataöverföring och stöd för de senaste teknikerna för fokusering, bildstabilisering och optik.

Vad är brännvidd?

Objektivets brännvidd är bokstavligen avståndet mellan dess optiska centrum och kamerans sensor. Det står vanligtvis skrivet på objektivet. Om det är ett objektiv med fast brännvidd är detta en enda siffra, t.ex. 24 mm eller 135 mm. Om det är ett zoomobjektiv (variabel brännvidd) är det ett intervall på till exempel 15–35 mm eller 24–70 mm.

Ett objektivs brännvidd bestämmer dess synfält och objektiven kan delas in i tre kategorier: vidvinkel, standard och tele.

  • Vidvinkelobjektiv – de på upp till cirka 35 mm – innehåller mer av motivet du fotograferar, vilket gör dem perfekta för landskapsfotografering. Objektiv under cirka 24 mm (motsvarande fullformat) kallas ibland ultravidvinkel.
  • Standardobjektiv har vanligtvis en brännvidd på cirka 50 mm. De sägs ha ett naturligt perspektiv som ungefär matchar det mänskliga ögat, vilket gör dem till fantastiska allomfattande objektiv för resor och porträtt.
  • Ett teleobjektiv har en brännvidd på cirka 85 mm eller mer. Det finns objektiv på upp till 600, 800 eller till och med 1 200 mm. Objektiv över 300 mm kallas ibland superteleobjektiv och används vanligen vid fotografering av djur och sport/action där fotografer vanligtvis behöver fotografera på avstånd eller välja ut en liten del av motivet.

Vissa zoomobjektiv täcker mer än en av dessa kategorier, och vissa går hela vägen från vidvinkel till tele – till exempel 24-240 mm.

Objektiv med fast brännvidd jämfört med zoomobjektiv

Är det bättre att ha ett objektiv med fast brännvidd eller ett zoomobjektiv? Zoom ger större mångsidighet, vilket innebär att du inte behöver bära med dig lika många objektiv i din väska och kan vara förberedd för olika situationer. Objektiv med fast brännvidd har vanligtvis bättre optisk kvalitet och finns ofta tillgängliga med större bländare – se nedan.

En man riktar en Canon-kamera med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv mot en modell i färgglada röda, gula och blå kläder.

Ett objektiv med stor bländare, som Canon RF 50mm F1.8 STM, släpper in mer ljus till kamerans sensor, vilket gör att du kan fotografera med snabbare slutartider och ta skarpa bilder av rörliga motiv.

En porträttbild tagen med en bländare på f/1,8 som visar en modell i en gul tröja i skarpt fokus och suddiga träd i bakgrunden.

En stor bländare skapar även en vacker oskarp bakgrund, vilket gör de här objektiven perfekta för porträttfotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/2 500 sek, f/1,8 och ISO 100.

Beskrivning av bländare

Enkelt uttryckt är bländaren i ett objektiv den öppning ljuset passerar genom. Bländarens storlek uttrycks i f-steg, i formatet f/2,8, f/4 och så vidare. Snedstrecket finns inte alltid med i objektivens namn, men det är viktigt, eftersom f-steg faktiskt är ett bråk:

bländarens diameter = brännvidd (focal length, f) dividerat med f-nummer

När du har förstått detta kommer du att förstå varför ett lägre f-nummer innebär en större öppning – det är bråkets nämnare och 1/4 är större än 1/16. Ju lägre siffra, desto större är den maximala bländaren som objektivet kan hantera: f/1,4 är mycket brett, f/4 är smalare och f/16 ännu smalare.

Ju större öppningen är, desto mer ljus kan passera till kamerans sensor, vilket innebär bättre resultat, särskilt vid svagt ljus. Ett objektiv med en stor maximal bländare (lågt f-nummer) kallas för ett ”snabbt” objektiv – och eftersom det släpper in mer ljus kan du använda en snabbare slutartid än du behöver med ett objektiv med mindre öppning för att uppnå samma exponering.

Dessutom avgör bländaren bildens skärpedjup – det vill säga hur mycket av motivet som är i skarpt fokus. En stor bländare (lägre f-nummer) ger ett kort skärpedjup, vilket ger porträtt en attraktiv oskarp bakgrund, till exempel. En mindre bländare (större f-nummer) ger ett större skärpedjup, vilket är idealiskt för få skärpa framifrån och bakåt i ett svepande landskap. Läs mer i vår omfattande guide till bländare.

Vissa zoomobjektiv har en variabel maximal bländare, vilket innebär att den maximala bländaren man kan ställa in skiljer sig åt beroende på vilken position zoomen är inställd på. Objektivet RF 24-240mm F4-6.3 IS USM har till exempel en maximal bländare på f/4 vid änden på 24 mm och f/6,3 vid änden på 200 mm.

Objektiv med fast brännvidd har de största bländarna, vilket gör att de passar perfekt för fotografering i svagt ljus och för att skapa ett kort skärpedjup. På grund av den optiska precision som krävs kan objektiv med mycket stor bländare vara dyra, men inte alltid – det populära objektivet Canon RF 50mm F1.8 STM är ett av de prisvärda alternativen.

Om du väljer ett objektiv med en någorlunda stor maximal bländare, som f/2,8, får du en utmärkt balans mellan fördelarna med en stor bländare och flexibiliteten hos olika brännvidder.

En manlig sprinter som forcerar fram när han lämnar startblocken, fångad med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv.

Med upp till 5 steg av optisk bildstabilisering ger RF 600mm F11 IS STM-objektivet superskarpa bilder och video även om du fotograferar eller filmar sport och action utan stativ. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/1 600 sek, f/11 och ISO 800.

En person håller en Canon-kamera med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv med landsbygden och ett vattendrag i bakgrunden.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM är ett fantastiskt zoomobjektiv för vloggar och resor – dess kraftfulla bildstabilisator i 5,5 steg gör det enkelt att ta bilder utan stativ.

Objektivets kvalitet, IS och andra funktioner

Alla objektiv är produkter av komplex optisk och mekanisk konstruktion, men vissa komponenter, material och tekniker är dyrare än andra. Kostnaden för ett objektiv kan påverkas av många faktorer, t.ex. typ av glas som används, särskilda beläggningar eller processer som används i optiska element för att minska problem som spökbilder och slöjor, eller de precisionskonstruktioner och tätningsmaterial som används för att förbättra damm- och fuktbeständigheten. Canons objektiv i L-serien, som har ett L i objektivets namn efter bländaren, är utformade för att uppfylla professionella användares exakta prestanda- och hållbarhetskrav.

Vissa objektiv har inbyggd bildstabilisering (IS) för att motverka att bilden blir suddig till följd av kameraskakningar. Dessa objektiv har IS i sitt namn. De kan ha en omkopplare på sidan för att aktivera IS, och en separat omkopplare för att växla mellan olika IS-lägen vid olika fotograferingssituationer. IS kan vara bra för dig som till exempel fotograferar i svagt ljus och behöver använda en långsam slutartid – med IS kan du fortfarande ta skarpa bilder även utan stativ. IS är även till hjälp om du inte har ett stativ, om det inte är praktiskt att använda ett stativ eller om du är någonstans där stativ inte får användas. Detta kan omfatta alla typer av fotografering, från motorsport till bergsklättring. De tekniska specifikationerna för ett IS-utrustat objektiv (finns till exempel på dess webbsida på Canons webbplats) anger hur mycket du kan förvänta dig av IS, även om det varierar med brännvidd, slutartid och andra faktorer.

Vill du fotografera insekter, blommor eller andra små motiv på nära håll? Det kan du göra med olika inställningar, men ett makroobjektiv – med MACRO i namnet – ger ett nära minsta fokuseringsavstånd och en förstoring på 0,5x eller mer. Tänk på att ett makroobjektiv kan användas för alla typer av fotografering – RF 24mm F1.8 MACRO IS STM är till exempel ett kompakt, lätt vidvinkelobjektiv som är perfekt för landskapsfotografering och vloggar samt makrofotografering.

Ett par händer fäster ett Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv på en Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM är ett snabbt och lätt objektiv som passar perfekt för att fotografera både landskap och makromotiv så nära som 14 cm.

En person lägger ner en Canon-kamera med ett Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv i sin väska.

Tack vare det superkompakta Canon RF 28mm F2.8 STM är det enkelt att lägga ner kameran i väskan och bära den utan att det känns tungt.

Kameraobjektivets vikt och storlek

Objektivets storlek och vikt kan vara viktigt för dig, beroende på faktorer som hur många andra objektiv du redan har och vad du känner dig bekväm att bära med dig. Trots att kameror i EOS R systemet kan fungera med EF-objektiv (med en monteringsadaptersom ökar vikten lite) är det värt att titta på RF-objektiv i första hand – RF-objektiv är i allmänhet mindre och lättare än sina EF-motsvarigheter. De har även många tekniska fördelar, till exempel har de mycket snabbare kommunikation mellan kamera och objektiv.

Även bland RF-objektiv kan det hända att du hittar objektiv som har väldigt liknande tekniska specifikationer men som skiljer sig åt i storlek. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM och RF 28mm F2.8 STM har till exempel liknande brännvidder och båda är bra objektiv för när du rör dig på gator, resor och vid vardagsfotografering. Det senare är dock ett ”pannkaksobjektiv”, vilket innebär att det är mycket kompakt – 24,7 mm långt och väger 120 g. Föregångaren är 63,1 mm långt och väger 270 g. Om storlek och vikt är din högsta prioritet är 28 mm-objektivet ett bra alternativ. 24 mm-objektivet har dock en större maximal bländare och ger dig möjlighet till makrofotografering med 0,5x förstoring. Så om större flexibilitet är din prioritet får du kompromissa med den extra storleken och vikten.

På en fotografering inne i en klassisk byggnad med ett Canon RF 10-20mm F4L IS USM-objektiv.

RF 10-20mm F4L IS STM är för närvarande det vidaste objektivet i Canons RF-sortiment. Den maximala bländaren på f/4 är konstant över hela zoomintervallet, vilket innebär att du inte behöver ändra slutartid eller ISO-inställning när du zoomar. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 10-20mm F4L IS STM-objektiv inställt på 10 mm, 1,3 sek, f/11 och ISO 100.

En kvinna på ett fält med högt gräs filmar sig själv med Canon EOS R7 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv som hålls på en arms avstånd.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ger ett mycket omfattande zoomintervall från vidvinkel till teleobjektiv (29–240 mm effektiv brännvidd), vilket gör den väl lämpad för resor, djur och till och med makrofotografering. Det är även perfekt för vloggar, särskilt om du försöker fånga vad som händer runt omkring dig, och dess 4,5 steg hjälper till att minimera kameraskakningar.

Välja ett objektiv

Om du behöver hjälp med att välja ett objektiv kan Canons praktiska sökverktyg för objektiv ge dig skräddarsydda rekommendationer baserat på vilken kamera du har, vilken fotograferingsgenre du vill syssla med och vilka funktioner du värdesätter mest. Om du har en särskild genre i åtanke ska du ta en titt på våra guider till de bästa objektiven för porträttfotografering, landskapsfotografering, actionfotografering och naturfotografering som kan hjälpa dig att bestämma.

Är du redo att ta nästa steg och ta din fotografering ännu längre? Våra råd hjälper dig att välja smarta objektiv och börja ta de bilder du alltid drömt om.

Amy Davies and Alex Summersby

Relaterade produkter

  • Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder.
  • CANON-OBJEKTIV

    RF 28mm F2.8 STM

    Ett smidigt, lätt och tunt objektiv för rese- och gatufotografering, med en mångsidig brännvidd på 28 mm och en stor maximal bländare på f/2,8.
  • Standardobjektiv

    RF 50mm F1.8 STM

    Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
  • Zoomobjektiv med ultravidvinkel

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot.
  • RF-objektiv

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett litet och lätt zoomobjektiv i RF-serien på 24-50 mm som du kan använda dagligen för resor, landskap och mycket mer.
  • RF-objektiv

    RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM

    Ett litet och lätt zoomobjektiv med ultravidvinkel och en mångsidig brännvidd på 10–18 mm, perfekt för resor, vloggande och landskapsfotografering.
  • RF-S-objektiv

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
  • RF-S-objektiv

    RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

    Kom närmare med den här lätta, mångsidiga APS-C-telezoomen och hitta en ny dimension för att fotografera resor, sport, familjer och husdjur.
  • RF-objektiv

    RF 600mm F11 IS STM

    Ett revolutionerande superteleobjektiv som är kompakt och lätt och passar utmärkt för natur-, rese- och safarifotografer.

Relaterade artiklar

De bästa objektiven för att uppgradera från ett kitobjektiv

Vill du uppgradera från kitobjektivet som medföljde kameran? Här är vad du ska titta efter, och fem fantastiska zoomobjektiv för fler kreativa alternativ.

De bästa objektiven för landskap

All information du behöver för att hjälpa dig att välja prisvärda objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

Den bästa utrustningen på ingångsnivå för porträtt

Kameror och objektiv för alla typer av porträttfotografering.

Bästa startpaketet för makro

Välja kameror, objektiv och tillbehör för detaljerad makrofotografering.