Bin är otroliga varelser. Förutom att vara både söta och vackra är de även avgörande för vår biologiska mångfald. Bin pollinerar växter och grödor för att hålla människor och natur vid liv, men tyvärr är de själva hotade.
”Under de senaste 20 åren har många fler biarter hamnat i riskzonen för utrotning”, säger naturfotojournalisten och Canon-ambassadören Christian Ziegler, som anser att det är extremt viktigt att fotografera bin för att framhäva deras skönhet och betydelse, och öka medvetenheten om deras situation.
Men hur gör du för att fotografera bin själv? Det är inte lätt, men med rätt hjälp går det – även för nybörjare. Christian och naturfotograferna Matt Doogue och Ingo Arndt, som även sysslar med makrofotografering, ger här sina tips för hur du skapar en insektsvänlig miljö där du kan fotografera bin på nära håll.
Så här tar du otroliga makrobilder av bin
1. Skapa en bivänlig trädgård
Du behöver inte resa långt för att fotografera bin. Om du gör din trädgård så inbjudande som möjligt kommer de till dig, vilket ger dig många möjligheter att ta fantastiska bilder. Ju fler steg du tar för att locka till dig bin, desto lättare kan de frodas.
”Mitt tips för att skapa en bivänlig trädgård är att odla områdestypiska växter med mycket pollen och nektar”, säger Christian. ”Växter som lavendel och salvia lockar bin eftersom de blommar längre. Och klipp inte gräsmattan – även ett litet övervuxet område är en perfekt miljö för bin.”
Matt säger att bin har livnärt sig på områdestypiska blommor i flera år. ”Gör efterforskningar”, fortsätter han. ”Ta reda på vad ditt motiv gillar att äta, var det gillar att vara, vilka växter det gillar att para sig på.”
”Bihotell är briljanta”, tillägger han. ”Du kan köpa dem i butiker eller göra dem själv genom att borra några hål i lite trä.”
2. Håll dig på avstånd
Kom ihåg att vara försiktig. Det är viktigt att respektera bina och hålla avstånd när du fotograferar dem i deras naturliga miljö eftersom de kan sticka dig. ”Bin flyger iväg när du kommer för nära, men det kan vara farligt att fotografera nära bikupan”, förklarar Ingo.
Det enklaste sättet att hålla avståndet är att använda ett teleobjektiv. Objektiv med längre brännvidd, t.ex. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, eller zoomobjektiv med telefotoräckvidd som Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM eller Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM gör att du kan fotografera bina utan att behöva komma för nära.
Canon Camera Connect-appen är även ett användbart verktyg eftersom du kan styra kameran på avstånd.
Läs vår köpguide om du vill veta mer om det bästa startpaketet för makrofotografering.
3. Fotografera vid rätt tidpunkt
Den gyllene timmen – precis efter soluppgången och precis före solnedgången, när den låga solen ger ett vackert varmt ljus och långa skuggor – är perfekt för att fotografera bin. Det är även ett tillfälle då bina är långsammare och lugnare, och därför lättare att fotografera. ”Bin är mest aktiva när det är varmt”, förklarar Ingo. ”Mitt på dagen har du även problem med mycket starkt ljus och kontrast, vilket normalt inte är bra för fotografering. Mina favorittider är en timme efter soluppgången och en timme före solnedgången.”
Går du ut ännu tidigare kanske bina fortfarande sover. ”Vissa bin sover på växter”, säger Matt. ”De biter sig fast i ena änden och rör sig inte, så det är perfekt för att öva och för fokusgaffling [se nedan]. Till exempel humlor hittar man ofta på korsört tidigt på morgonen. De värmer bara upp och rör sig inte så mycket, så det är ett perfekt tillfälle att prova makro.”
4. Lägg märke till färger och strukturer
Precis som med alla genrer inom fotografering vill du leta efter och överväga element som får dina bilder att sticka ut. Växtstrukturer och de geometriska formerna av insektsögon är perfekta, och Matt råder dig att leta efter levande färger som rött, lila och blått. Tänk på blommornas färger när du bestämmer vilka bivänliga växter du ska plantera, eller använd en färgad bakgrund i trädgården eller på balkongen för att göra det lättare att fotografera insekter i rörelse.
Christian, å andra sidan, letar efter intressanta mönster, strukturer och ljus. ”Men jag vägleds av insektens beteende”, tillägger han.
Matt håller med: ”Det är fantastiskt att fånga beteendet på bild.” ”Det är det som gör ett fotografi. Du kan ha ett porträtt av en myra, vilket är fantastiskt, eller så kan du ta bilder på den tillsammans med en annan död myra eller när den hämtar mat till sin stack, vilket förändrar bilden helt och hållet. Det ändrar hur vi ser på den och vi blir mer intresserade av den."
5. Ta bilder på bin som flyger
Några av de mest slående bilderna på bin visar insekterna när de flyger, men det kan vara svårt att fånga på grund av hur snabbt de rör sig. ”Du måste vara snabb och använda mycket korta slutartider för att frysa rörelsen”, förklarar Ingo.
Både Ingo och Matt föreslår att du låser ditt fokus på ett område som ett bi troligen kommer att passera, som en blomma. ”Förfokusera på ett område med manuellt fokus (MF) och vänta”, säger Matt.
För att fånga bin när de flyger utan blixt föreslår Christian att använda läget tidsförval (Tv) och ställa in en hastighet på minst 1/500 sek. Han rekommenderar även att du ställer in en kort slutartid när du fotograferar i manuellt läge (M) och sedan justerar ISO-värdet för att balansera exponeringen. ”ISO är lösningen när du inte använder blixt”, säger han. ”Utan blixt kan du gå till ISO 8000. Jag har till och med använt ISO 25600 och det fungerar bra.”
6. Experimentera med manuell fokusering
Matt, Christian och Ingo föreslår att du experimenterar med manuell fokusering. ”Det är bättre att bestämma exakt var fokus ligger på insekten”, säger Ingo, som rekommenderar att du använder ett inställt manuellt fokus så att du kan reagera snabbare på insektens rörelser. ”För det mesta måste du vara väldigt snabb”, fortsätter han. ”Jag justerar först fokus, hittar rätt avstånd och går sedan till bina och flyttar huvudet framåt och bakåt för att få rätt fokus. Jag flyttar alltid mig själv eller kameran, i stället för att justera fokus på objektivet. Det går mycket snabbare.”
För att hjälpa dig att kontrollera ditt fokus kan du använda fokuspeaking, vilket markerar fokalplanet. Du kan även använda Live View för att zooma in i en bild och kontrollera fokus när du komponerar. ”Det är en bra sak att göra för att se till att du har fokus på motivet”, säger Matt. ”Dubbelkolla alltid, särskilt när du fotograferar med manuellt fokus.”
Med Canon Camera Connect-appen kan du justera manuellt fokus på objektivet från din smartphone.
7. Använd en diffusor med din blixt för ett mjukare ljus
Vid hög förstoring är det svårt att få ett tillräckligt stort skärpedjup för att fånga ett insektsöga helt i fokus. Den bästa lösningen är att använda en artificiell ljuskälla, t.ex. en blixt, som gör att du kan exponera tillräckligt mycket när du använder en liten bländare för ett stort skärpedjup, en tillräckligt hög slutartid för att undvika oskärpa och ett lågt ISO-tal för den skarpaste bilden.
Blixten påverkar även färgerna i och effekten av dina bilder. ”Det är mycket bättre att ha artificiellt ljus än naturligt ljus för att få fram insekternas ögon”, förklarar Ingo. ”Ibland är de glansiga eller har regnbågsfärger. När du använder blixt får du med fler färger.”
Ingo rekommenderar även att du använder blixt ovanifrån för att efterlikna ljuset som kommer från solen. ”Om du fotograferar i liggande format låter du blixten sitta kvar på kameran. I porträttläge håller du blixten i handen lite ovanför”, säger han.
Du kan även placera blixten på sidan så att den kastar laterala skuggor över motiven, vilket ger ett kreativt utseende. Oavsett hur du gör så rekommenderar Matt att du mjukar upp ljuset från blixten. ”Om du inte gör det får du ett skarpt ljus”, säger han. ”Vi vill ha en schyst kvalitet på vårt ljus. Diffusorer tar bort den skarpa skillnaden mellan ljus och skugga.”
Många Canon Speedlite-blixtar har diffusorer som mjukar upp ljuset, men du kan även skapa egna diffusorer genom att helt enkelt lägga ett vitt papper framför blixten.
8. Prova fokusgaffling
Du kan även hantera skärpedjupet med hjälp av fokusgaffling, även om det bara fungerar för motiv som är stilla, till exempel bin som sover.
”Du kan motverka bristen på ljus genom att öppna upp bländaren och gaffla dina bilder”, förklarar Matt. Fokusgaffling är när kameran tar en serie bilder och flyttar fokuspunkten för var och en så att du kan lägga fokusområden i lager. Det gör att du kan använda en kort slutartid och en stor bländare, men ändå ha ett brett fokusplan utan behovet av blixt eller högt ISO.
Canon EOS R10, EOS R8 och EOS R7 har funktioner för fokusgaffling och djupkomponering, vilka lägger samman de fokusgafflade bilderna så att den slutliga bilden skapas i kameran.
Var inte för hård mot sig själv om dina bilder inte ser lika imponerande ut som bilderna i den här artikeln. Kom ihåg att det tar tid att bemästra alla typer av fotografering. Det som är viktigt är att du är kreativ, förbättrar dina färdigheter och tar bilder som du är nöjd med.
”Det är svårt att inte jämföra sina bilder med andra människors fantastiska bilder, särskilt på sociala medier”, erkänner Matt. ”Men om du fortsätter att öva och utmana dig själv kommer du att få otroliga bilder till slut.”
Skrivet av Peter Wolinski
Relaterade produkter
-
EOS R7
Utforska naturen med en kamera med sensationell hastighet och bildkvalitet i ett smidigt APS-C-kamerahus som är redo för framtiden. -
EOS R10
Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder. -
RF 85mm F2 MACRO IS STM
RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet. -
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil. -
RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM
Kom närmare med den här lätta, mångsidiga APS-C-telezoomen och hitta en ny dimension för att fotografera resor, sport, familjer och husdjur.
Relaterade artiklar
Bästa startpaketet för makro
Välja kameror, objektiv och tillbehör för detaljerad makrofotografering.
Tips för makrofotografering
Makrofotografering på ett enkelt sätt – upptäck den bästa utrustningen, tipsen och tekniken.
Upptäck insekternas värld
Avslöja de små varelsernas hemliga liv med Pierre Anquets tips.
Fokusstapling för nybörjare
Fotografen Matt Doogue berättar hur Canons fokusstaplingsverktyg kan hjälpa dig att ta makrobilder och landskap med skärpa både i för- och bakgrunden.