ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

Naturskönhet: fem tips för att förbättra dina bilder av utomhusäventyr

Livsstilsfotografen Jake Baggaley utforskar isen och snön i Sverige och upptäcker varför EOS M6 Mark II är en äventyrares bästa vän.
Två män som bär på ryggsäckar åker skridskor över en frusen sjö.

Utomhus- och livsstilsfotografen Jake Baggaley brinner för äventyr. Som tävlande terränglöpare och passionerad bergsbestigare inspireras han även av det bistra landskapet och den dramatiska omgivningen i naturen. ”Jag växte upp i New Forest [i södra England] och älskade att vara utomhus”, säger Jake. ”Jag har dessutom alltid gillat att experimentera med kameror. Min pappa är lärare inom fotografering – när jag växte upp hade vi ett mörkrum i köket – så de intressena kombinerades på ett naturligt sätt när jag blev äldre.”

Via terränglöpningen fick Jake nya kontakter och det hjälpte honom att hitta en nisch. ”Jag drömde aldrig om att bli utomhusfotograf och nästan allt mitt tidigare arbete handlade om sociala dokumentärer, men det var så jag började arbeta med utomhusäventyr”, förklarar han. Bland Jakes kunder finns nu The North Face, Another Escape och Adidas.

När det dök upp en möjlighet att fotografera de snötäckta landskapen och frusna sjöarna i centrala Sverige på skidor och skridskor för det hållbara friluftsföretaget Do The North var det Jakes drömprojekt. "Vi besökte Dalarna för att åka skridskor och nationalparken Fulufjället för offpiståkning. Det var verkligen en avskild plats och jag ville fånga den utbredda isen och det vidsträckta landskapet”, säger han.

En lätt kamera var viktigt, vilket gjorde den kompakta Canon EOS M6 Mark II, med dess 180˚ vinklingsbara touchskärm, inbyggda Wi-Fi, 4K-film och en 32,5 MP APS-C-sensor, till en idealisk följeslagare. I kombination med objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM tillhandahöll den kraftfulla tekniska data i ett litet, bärbart format.

Här visar Jake hur du får ut mesta möjliga av din kamera under äventyret och att det går att fånga häpnadsväckande bilder av naturen utan att resa särskilt långt hemifrån.

1. Var kreativ, oavsett väder

En man i en gul jacka åker skridskor över en frusen sjö. En vit kyrka i bakgrunden reflekteras i isen.

Genom att experimentera med reflektioner kan du få intressanta resultat.

En rad av huskies som har krupit ihop i snön. En snötäckt fjällstuga syns i bakgrunden.

Fotografering utomhus på vintern kan vara svårt på grund av den ljusa snön, men det kan hjälpa till att skapa intressanta kompositioner och det gör att motivet sticker ut.

”När man är uppe i bergen känner man en koppling till omgivningen”, förklarar Jake. ”Naturen gör mig hänförd när det gäller att fotografera utomhus. När jag är ute och springer tänker jag alltid ”vad skulle vara en bra fotograferingsplats?” och att utforska naturen under vintern kan resultera i ovanliga möjligheter till att vara kreativ”, säger han. ”Experimentera med vinklar, ljussättning och pannlampor för att göra den bleka omgivningen mer spännande.”

Den dystra skandinaviska vintern medförde utmanande ljussituationer som var perfekta för att testa funktionerna för svagt ljus i Jakes kamera, som har ett ISO-intervall på upp till 25600. ”Jag imponerades av hur Canon EOS M6 Mark II hanterade svagt ljus och med den stora bländaren hos objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM var det enkelt att fotografera när det blev mörkare. I Sverige är det en ganska få timmar dagsljus, så vi hade inte tillräckligt med tid för att ställa i ordning allt. Vi fick ta bilder längs vägen.”

I snöfyllda, ljusa miljöer föreslår Jake att du växlar till manuellt läge för att inte förlora detaljer. ”Kamerans mätare vill göra allt mörkare eftersom den känner av det vita från alla vinklar. Det är bättre att fotografera i manuellt läge, så att du har full kontroll över ljusstyrkan utan att snön blir så ljus att den försvinner.

Och varför inte prova att fotografera silhuetter? ”Det fina med snö är att du kan få till tydliga silhuetter av träd”, säger han. ”Skuggorna på snön ger dig olika nyanser av vitt, vilket är perfekt att experimentera med.”

2. Effektivisera din utrustning

En kvinna som bär på en orange ryggsäck går genom ett snötäckt landskap.

EOS M6 Mark II var den perfekta kameran för Jakes fotografering eftersom den är lätt och kompakt och han enkelt kom åt den under resan.

När du är ute på äventyr måste kameran finnas nära till hands och snabbt kunna reagera, annars kan du missa de spontana ögonblicken. Canon EOS M6 Mark II väger endast 408 g och kan fotografera upp till 14 bilder per sekund (b/s).

”Det jag tyckte var spännande med Canon EOS M6 Mark II var hur liten och lätt den är”, säger Jake. ”Vi åkte offpist och skridskor på frusna sjöar. Med en massa klumpig och tung utrustning går allt saktare, men eftersom vi fotograferade rörelse var den snabba bildfrekvensen hos Canon EOS M6 Mark II idealisk. Jag fäste kameran på framsidan av min väska och det passade i de extrema förhållandena eftersom jag inte behövde stanna, ta av mig handskarna eller öppna en väska.”

3. Gör bilderna intressantare med människor eller detaljer

En man i en gul jacka vandrar genom snön mot en triangelformad fjällstuga.

Jake föreslår att du inkluderar människor på bilderna för att ge en känsla av skalan.

Benen på två skridskoåkare, deras kroppar är utanför bild. Paret reflekteras i isen där det skapats mönster av deras skridskor.

Mönstren och skridskomärkena i isen bidrar till att tillföra intresse i den här kompositionen, liksom reflektionerna från de två skridskoåkarna.

”Jag försöker förvandla det som skulle kunna vara en enkel bild till något mer spännande genom att ha med en människa”, säger Jake. ”Genom att låta en person interagera med landskapet blir skalan synlig.”

”Jag älskar reflektionerna i isen och linjerna som skapas av våra skridskor. Jag ville använda skridskomärkena för att förbättra kompositionen och göra bilderna mer intressanta.”

Jake använde serietagning i RAW-format på 30 b/s hos Canon EOS M6 Mark II för att frysa skridskoåkarna i bilden när de glider in i bild. ”Om vi inte hade lång tid på oss att fotografera men jag såg en riktigt fin omgivning använde jag serietagning med 30 b/s för att säkerställa att skridskoåkarens kropp hamnade precis där jag ville ha den. Det var verkligen användbart – och jag kunde förlita mig på autofokuseringen.”

4. Välj ett mångsidigt objektiv

Tre skridskoåkare som bär på ryggsäckar korsar en stor frusen sjö. Snötäckta bergstoppar syns i bakgrunden.

Det skarpa objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM gjorde att Jake kunde fotografera breda landskap och samtidigt bibehålla detaljrikedom på nära håll och undvika distorsion.

Detaljer och tydlighet är avgörande vid äventyrsfotografering. Det superskarpa objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM har en motsvarande standardbrännvidd på 50 mm-kamera och kan fånga dramatiska bergskedjor lika bra som de små detaljerna på skridskor, kängor och hjul. Så oavsett vad äventyret medför behöver du bara ta med dig ett objektiv.

”Den motsvarande brännvidden på 50 mm-kamera var min favorit under dessa utomhusfotograferingar eftersom den gör att du kan fånga hela landskapet med en liten person [i bilden] utan att få den breda distorsion man ibland ser”, säger han.

”Det är en praktisk brännvidd som fångar allt, för breda landskapsbilder och detaljer på nära håll, med ett kort skärpedjup. Du kan använda den till allt.”

5. Använd vinterljuset till din fördel

Tre terrängskridskoåkare åker genom ett snötäckt landskap. Solens strålar lyser upp en markeringspinne bakom dem.

Jake föreslår att man experimenterar med vinterljuset för att få det annars bleka landskapet att se mer intressant ut.

En bild tagen med en drönare av en man som går igenom en barrskog i ett snötäckt landskap. Fotspår syns i snön bakom honom.

Det gyllene ljuset som ofta uppstår på soliga dagar under den skandinaviska vintern hjälper till att skapa långa, stämningsfulla skuggor.

Oavsett var du är – från skogar till bergstoppar – ger den magiska vintersoluppgången alltid enastående fotografier. Och det finns en anledning till att det hela gillas av äventyrsfotografer som Jake. ”Det bästa jag vet med soluppgången på vintern är att det sker runt kl. 09.00 eller 10.00, istället för 03.00 eller 04.00. Så du kan vara lat och ändå ge dig ut och fotografera en soluppgång på vintern. På en solig vinterdag står solen ofta lågt hela dagen, så du får det intensiva, mjuka ljuset med långa, djupa skuggor”, säger han.

Att få med det spektakulära gyllene ljuset i 4K-filmer av dina äventyr är enkelt med Canon EOS M6 Mark II och Jake lärde sig att han kunde redigera och blanda bilderna med 4K-filmer på sin Canon EOS R i fullformat. ”Bilderna från Canon EOS M6 Mark II intill bilder som tagits med Canon EOS R. Jag skulle kunna använda dem tillsammans och det skulle se jättebra ut.”

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

    Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

    Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.

  • LANDSKAPSFOTOGRAFERING

    Slående landskapsfotografering

    Så tar du den perfekta natursköna selfien med landskapsfotografen och influencern Ása Steinars.

  • ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

    Fotografering av utomhusäventyr

    Fotografen Anna Blackwell vandrar i naturen i Dartmoor med en Canon EOS R6.

  • VINTERFOTOGRAFERING

    Så tar du bättre vinterbilder

    Få ut mesta möjliga av den här vackra årstiden med fotografen Vladimir Medvedev.