Bli kreativ: Så tar du abstrakta porträtt

Lägg till ytterligare ett element i dina porträtt genom att experimentera med multiexponeringar, ljusmålning, skuggspel och mycket mer för fantastiska abstraktioner.
Flera färgglada ljusspår slingrar sig runt en modell som håller händerna på höfterna mot en svart bakgrund.

Den mänskliga figuren har framställts med många abstrakta former genom konstens historia, från Picassos kubistformer till Henry Moores skulpturer. Inom fotografering kan ett abstrakt porträtt ge oss en annan verklighet än de vardagliga ansikten och kroppar som vi alla är vana vid att se. Det finns inga regler, inget behov av skärpa eller precision. Istället för att fånga en korrekt representation av våra motiv kan vi kanalisera koncept och känslor genom våra bilder. Det är även ett bra test av våra kamerakunskaper och en möjlighet till oändligt experimenterande och lekfullhet.

1. Experimentera med skuggor

I den här svartvita bilden är modellens huvud nära inramat mot en svart bakgrund, medan en skugga från mandaladesignen faller på pannan och över resten av ansiktet.

I det här svartvita porträttet framhävs skuggor och ljus perfekt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/4 och ISO 100.

En modell sitter i solljus mot en svart bakgrund, ett mandalamönster hänger framför henne på ett stativ och kastar skuggor över huden.

Mellan den starka solen och vårt motiv har vi placerat en rund mandalamall som kastar flera olika intressanta skuggor. Canon RF 85mm F2 Macro IS STM har den perfekta brännvidden för den här typen av porträtt på nära håll.

Varför inte skapa intressanta mönster med ljus och skugga över motivet? Allt du behöver är ett föremål med luckor eller hål för att släppa igenom ljuset. De här typerna av ljusblockerare kallas ”gobos” på engelska (förkortning av ”go-betweens”). Du kan förmodligen hitta massor av saker hemma som du kan använda. Löst vävda filtar, elementskydd, persienner, durkslag eller till och med trädgrenar eller trädgårdsbord av metall kan fungera. Här har vi använt en mall med ett runt mandalamönster. Du kan givetvis även skapa en egen gobo med en bit kartong och en hantverkskniv.

Nyckeln till att skapa väldefinierade skuggor med din gobo är att använda en ljuskälla med hårda kanter. Direkt solljus är perfekt, men du kan även använda en ficklampa, en glödlampa eller en Speedlite. Ju mindre ljuskällan är desto hårdare och tydligare blir skuggorna. Placera gobon så nära ansiktet som möjligt. Om du använder artificiellt ljus flyttar du källan långt bort och släcker alla andra lampor. Det bästa med abstrakta porträtt är att du inte nödvändigtvis behöver en utrustning på professionell nivå för att ta bilder av hög kvalitet. En nybörjarvänlig spegelreflexkamera som Canon EOS 850D med ett kitobjektiv eller porträttobjektiv passar perfekt. När det gäller kamerainställningar kan du använda läget bländarförval (Av) och försöka lägga till ett eller två steg negativ exponeringskompensation, så att skuggorna blir fina och djupa.

2. Fånga surrealistiska återspeglingar

En kamera hålls nära marken, riktad mot en samling överlappande spegelskärvor.

Några skärvor från en trasig spegel kan användas för att skapa stämningsfulla porträtt. Den vinklingsbara LCD-skärmen på Canon EOS R6 är mycket praktisk när du fotograferar nära marken på det här sättet.

En samling spegelskärvor ligger på marken. Den största delen återspeglar huvudet och överkroppen av en man som tittar bort.

Berätta en story om identitet och jaget med hjälp av trasiga spegelskärvor. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/22 och ISO 640.

Speglar kan framkalla starka känslor om jaget och identitet, vilket gör de till perfekt rekvisita att använda i abstrakta porträtt. När du arbetar med speglar är utmaningen att hitta rätt vinklar och placera motivet i återspeglingen. Du måste även välja mellan att fokusera på den återspeglade bilden eller på själva spegeln, eftersom de kommer att ligga på olika fokusplan. Om du vill att båda ska vara skarpa kan du prova att använda en smal bländare, till exempel f/16, eftersom du då kan utöka skärpedjupet.

Med en spegel kan du ta en hel uppsättning abstrakta bilder, experimentera med självporträtt och skapa vinklar. Om du har en liten handspegel kan du låta motivet hålla den nära ansiktet och skapa ett surrealistiskt porträtt. Alternativt kan du använda fler än en stor spegel och skapa oändlighetseffekten av en bild som aldrig tar slut.

3. Måla ansikten med ljus

Flera färgglada ljusspår slingrar sig runt huvudet och överkroppen på en modell mot en svart bakgrund.

Färgglada ljusspår kan skapa en dramatisk, fantasifull effekt. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 44 mm, 8 sek, f/16 och ISO 100.

En modell står framför en kamera och ett stativ med en hand på höften. Bakom henne håller en man upp en snurrande, flerfärgad LED-lampa.

En ficklampa eller en snurrande LED-lampa (en sådan som du kan göra hemma eller köpa på en tivoli) kan användas för att skapa slingrande ljusspår runt motivet under en lång exponering.

Vi upplever verkligheten från ett ögonblick till nästa, men en kamera kan fånga olika delar av tiden i en enda bild. Med en lång exponering kan vi utöka slutartiden för alla typer av abstrakta effekter, och en av de mest iögonfallande är ljusmålning.

Genom att flytta en ljuskälla, till exempel en färgad ficklampa, runt ett motiv under en exponering på flera sekunder kan du skapa fantastiska ljusspår. Om du vill skapa porträtt med ljusmålning måste du fotografera i ett mörkt rum (det behöver inte vara becksvart), be motivet att vara så stilla som möjligt och montera kameran på ett stativ. Rätt exponeringsinställningar beror på ficklampans styrka och ljusförhållandena, men en bra utgångspunkt är läget Manuellt (M) med en slutarhastighet på 13 sekunder, bländare f/16 och ISO 100. Tryck på slutaren och börja vifta med ficklampan eller andra ljuskällor runt motivet i jämna, flödande linjer för att måla med ljus. Försök att måla både framför och bakom motivet för att öka djupet och försök att rikta ficklampan mot ansiktet för att lysa upp det också – kom ihåg att göra det från sidan så att du inte syns i den slutliga bilden.

4. Fotografera genom glas

En man håller upp en kamera mot ögat och fotograferar en modell genom en glasdörr med vattendroppar.

Om du fotograferar genom glas kan motivet bli lite oskarpt eller skymt, medan vatten på glaset kan ge stämningsfulla effekter.

En kvinna med ansiktet vänt åt sidan med ögonen stängda. Hon är oskarp och syns genom glas med vattendroppar som rinner ner.

En stor bländare på f/2,8 tillsammans med skärpan hos Canon RF 50mm F1.8 STM-objektivet gör att vi kan ta fram vattendropparna på fönstret samtidigt som ansiktet bakom blir oskarpt. Tagen med en Canon EOS R6 inställd på 1/200 sek, f/2,8 och ISO 320.

Genomskinliga ytor är perfekta för abstrakta porträtt. Om du placerar frostat glas, tunt silkespapper eller någon annan halvogenomskinlig yta mellan motivet och kameran skymmer detaljerna men visar fortfarande ansiktet, vilket resulterar i porträtt av eterisk skönhet. Prova att placera motivet på ena sidan av ett fönster, vänt utåt mot ljuset, och sedan fotografera från andra sidan av glaset. Experimentera med fokuseringspunkten – du kanske vill fokusera på ytan så att ansiktet bakom blir oskarpt. Vattenstänk på glaset kan skapa en underbar melankolisk stämning, särskilt när du fotograferar en mulen dag.

5. Skapa multiexponeringar

Konturen av en kvinnas ansikte och axlar markeras med virvlande röda och blå färger.

Om du fotograferar ett porträtt mot en ljus bakgrund kan du använda en dubbelexponering för att markera bara konturerna. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/5 och ISO 100.

Kamerans LCD-skärm visar huvudet och axlarna på en kvinna mot en ljus himmel, överlappade av blå och röda färgstänk.

Med multiexponeringsläget på Canon EOS R6 kan vi blanda porträtt med vad vi vill. Vi fångade en mängd färgstänk för mer levande resultat.

Med multiexponeringsläget på din Canon-kamera kan du blanda två eller flera bilder för att skapa konceptuella bilder och abstrakta effekter. Effekten är inspirerad av den gamla filmkameratekniken där samma filmbildruta exponeras två gånger. Men med en Canon-kamera som EOS R6 kan du ta saker till en ny nivå. När vi har valt ett antal exponeringar i kamerans meny tar vi vår första bild och när vi komponerar en andra bild ser vi den föregående bilden ovanpå Live View-flödet, vilket hjälper oss att rama in dem så att de fungerar i harmoni. Du kan även uppnå den här effekten vid efterbehandlingen med Canon Digital Photo Professional (DPP).

När du skapar porträtt med dubbelexponering kan du prova att rama in motivet i profil, med silhuett mot en ljus bakgrund som himlen eller ett fönster. När du sedan tar den andra bilden anpassas den till huvudets tydliga kontur. Precis som för den andra bilden (eller den tredje, fjärde eller femte bilden) är de kreativa valen oändliga. Du kan välja ett stadslandskap eller en naturmiljö, använda ett objekt som ligger motivet varmt om hjärtat, fånga ett djur eller till och med ta med en till person.

Nästa gång du tar ett porträtt kan du se på det ur ett annat perspektiv och använda något eller alla de här tipsen för att uttrycka dig själv.


Skrivet av James Paterson

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Sagolika porträtt

Tio experttips för att skapa minnesvärda mytiska bilder med Rosie Hardy.

High-key- och low-key-ljussättning för porträtt

Skapa klassiska belysningsinställningar för stämningsfulla porträtt av hög kvalitet.

Queera porträtt med känsla

Den icke-binära fotografen Louis Painter berättar om att fotografera queera människor.

Skapa en egen studio hemma

Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.