Färgglada fyrverkerier mot natthimlen är ett skådespel som många upplever som magiskt – varför inte föreviga den känslan i en bild? De här 10 tipsen för fotografering av fyrverkerier hjälper dig att föreviga säsongens skådespel, oavsett om du använder en kompaktkamera som Canon PowerShot G7 X Mark III, en systemkamera som Canon EOS R6 eller en spegelreflexkamera som Canon EOS 90D.
10 tips för fotografering av explosiva fyrverkerier
1. Vilken är den bästa Canon-kameran för fotografering av fyrverkerier?
Det spelar ingen roll vilken utrustning du har eller hur erfaren du är – fotografering av fyrverkerier kan vara både lätt och roligt. Om du är ute och tittar på ett fyrverkeri är det perfekta sättet att fånga händelsen att ha med sig en kamera i fickstorlek, till exempel Canon PowerShot SX740 HS, med dess högkänsliga CMOS-sensor eller Canon PowerShot G7 X Mark III, med sin ljusstarka maximala bländare på f/1,8, som är perfekt för fotografering på natten och i svagt ljus.
De kraftfulla Canon EOS RP och Canon EOS 90D är perfekta för fotografer som vill ha mer kreativ frihet. Fullformatssensorn i EOS RP ger ökad kontroll över skärpedjupet och bättre prestanda i svagt ljus. EOS 90D är lika imponerande när ljuset är svagt med ett särskilt läge för Nattfoto utan stativ för att få skarpa bilder i svagt ljus. Båda kamerorna har Canons DIGIC 8-bildprocessor som digitalt minskar bildbruset även vid höga ISO-inställningar (känslighet) för fantastiska resultat och flexibilitet i mörker.
Vill du ta ytterligare ett steg upp finns Canon EOS R6 som är en professionell kamera som har utformats med fotografering i svagt ljus i åtanke. Den har 20,1 megapixlar utspridda över fullformatssensorn, vilket innebär att varje pixel är större och mer ljuskänslig. Resultatet blir bilder i svagt ljus av utmärkt kvalitet och enastående dynamiskt omfång. Den har även upp till åtta steg av bildstabilisering när den används med kompatibla RF-objektiv, vilket innebär att du kan ta skarpa nattbilder även när du fotograferar handhållet med relativt långa slutartider, för att släppa in så mycket ljus som möjligt.
2. Vilka objektiv är bäst för att fotografera fyrverkerier?
Du kan ta fantastiska bilder genom att helt enkelt använda det inbyggda objektivet på en kompaktkamera med superzoom eller kitobjektivet som levererades med kameran. Men om du kan byta till andra objektiv kan du skapa mer varierade och kreativa kompositioner.
Kortare brännvidder gör att du kan få med byggnader och strukturer i dina bilder för mer sammanhang och visuellt intresse. Ett vidvinkelobjektiv som det prisvärda Canon RF 16mm F2.8 STM är ett bra basverktyg att ha i utrustningsväskan med en kamera med Canon EOS R-systemet, till exempel EOS RP eller EOS R6. Den kompakta profilen gör den till en mångsidig följeslagare för alla typer av fotografering. Om du kombinerar en kamera med EOS R-systemet och ett zoomobjektiv med vidvinkel, till exempel Canon RF 14-35mm F4L IS USM eller Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM, kan du ändra brännvidden för att variera dina kompositioner – något som är särskilt användbart på välbesökta uppvisningar där ståutrymmet är begränsat.
Omvänt kan teleobjektiv isolera och lyfta fram detaljer, vilket resulterar i imponerande bilder fyllda av fyrverkerier.
För att få det bästa av två världar kan du prova ett zoomobjektiv med stor brännvidd, till exempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, som har den extra fördelen av inbyggd bildstabilisering för konsekvent skarpa bilder.
3. Vilken plats är bäst för att fotografera fyrverkerier?
Det är värt att planera för att hitta en plats som är fri från hinder. Inspektera platsen i dagsljus och ta reda på hur vinden kommer att blåsa. Det är särskilt viktigt om det kommer att finnas en brasa, eftersom det hjälper dig att undvika att rök eller glödande kol smyger sig in i bilden. Om du planerar att använda ett stativ ska du ställa det på en plats där andra personer troligtvis inte är i vägen när du fotograferar.
En plats med ett intressant objekt i förgrunden, till exempel en bro, kan också lägga till ytterligare en dimension i dina bilder.
4. Hur fotograferar jag stämningen från fyrverkerier på en fest?
Ett bra sätt att fånga stämningen på en fest är att fotografera familjemedlemmar som leker med tomtebloss och skapar roliga och konstnärliga mönster med ljuset. Appen Canon Photo Companion har en lektion som förklarar de bästa teknikerna och inställningarna för ljusmålning, samt massor av andra idéer för fantastiska bilder.
Ett annat sätt att skapa en intressant bild är att fånga reflektionen av fyrverkerierna i ett fönster, med vänner eller familjemedlemmar som tittar ut från insidan. Ta några testbilder för att se till att personerna är väl exponerade och behåll sedan dessa inställningar till det stora ögonblicket. Om kameran har det här alternativet ska du se till att ta dina bilder i RAW-format. Det ger dig maximal flexibilitet när det gäller att justera hur olika delar av bilden exponeras. Efterbearbetning kan göras i Digital Photo Professional (DPP), Canons kostnadsfria program för bearbetning och redigering av RAW-bilder.
5. Hur kan jag få skarpa bilder av fyrverkerier?
Det första du ska göra, oavsett vilken enhet du använder, är att stänga av blixten – du vill ju fånga ljuset från fyrverkerierna, inte föremål i närheten som kamerablixten lyser upp. Växla sedan om möjligt kameran till ett läge där du kan kontrollera vissa inställningar, till exempel tidsförval (Tv) eller manuellt läge (M).
Det är svårt att veta när det största och mest färggranna fyrverkeriet ska explodera, så det är även en bra idé att ställa in kameran på serietagning och ta flera bilder i snabb följd varje gång du trycker på avtryckaren. Det ökar dina chanser att ta en eller två bilder med särskilt dramatiska explosioner. Canon EOS R6 tar kontinuerligt upp till 20 b/s i elektroniskt slutarläge, vilket säkerställer att du inte missar något när det händer.
Om du använder kameran på ett stativ kan du använda Canon Camera Connect-appen för att styra kameraslutaren trådlöst med din telefon eller surfplatta. Du skulle även kunna använda en trådbunden eller trådlös fjärrkontroll, eller till och med kamerans självutlösare. Alla dessa alternativ gör att du kan utlösa exponeringen utan att röra kameran, vilket bidrar till att undvika kameraskakning och gör att du får skarpa bilder.
6. Hur tar jag bilder av fyrverkerier utan stativ?
Om objektivet har bildstabilisering (titta efter ”IS” i objektivnamnet) eller om du har en kamera som Canon EOS R6 med inbyggd bildstabilisering, bidrar det till att undvika smärre skakningar som uppstår när du fotograferar utan stativ, men tänk på att det kan minska slutartiden om du fotograferar i läget bländarförval (Av). Om du använder stativ ska du stänga av objektivets bildstabilisering (IS). Om du vill ha extra stabilitet kan du annars prova att placera kameran på ett stadigt underlag, till exempel en avsats eller en mur, och använda Live View på skärmen på kamerans baksida eller ta testbilder för att kontrollera din komposition.
7. Hur fokuserar jag när jag fotograferar fyrverkerier?
Ställ in kameran på manuell fokusering eller flytta fokuseringsknappen på objektivet till MF-läget och ställ in fokus på oändligt. På objektivet eller på kameraskärmen anges detta med symbolen ∞. Det är förmodligen här du vill ha fokuseringen om du koncentrerar dig på att fånga fyrverkerierna på himlen.
Om du vill få med förgrundselement på bilden och vill att de också ska se skarpa ut är ett bra tips att fokusera på en punkt ungefär en tredjedel av vägen in i motivet, vilket ger maximalt skärpedjup och gör större delen av bilden skarp mellan förgrunden och bakgrunden. Det här är ett snabbt sätt att efterlikna en professionell teknik som kallas hyperfokal fokusering – du kan läsa mer om den, samt använda en mer exakt kalkylator för hyperfokalavstånd, i appen Canon Photo Companion.
8. Vilka inställningar ska jag använda för att fotografera fyrverkerier?
Oavsett vilken kamera du använder ger en lägre ISO-inställning (ljuskänslighet) skarpare bilder med bättre färg och mindre brus. Börja med en inställning som ISO 100 eller ISO 125 och justera sedan bländare och slutartid för att få en bra exponering.
Om du fotograferar utan stativ ska du börja med den långsammaste slutartiden du kan använda utan att introducera oacceptabel oskärpa orsakad av kameraskakningar eller fyrverkeriets rörelser. En slutartid på cirka 1/10 sekund fungerar ofta bra – tillräckligt kort för att frysa rörelsen hos fyrverkeriet, men tillräckligt lång för att fånga dess ljus. När du använder en kamera på ett stativ kan du använda en mycket längre slutartid, till exempel en eller två sekunder, som startpunkt.
När du vill behålla viss skärpa i hela motivet börjar du med en bländarinställning runt f/8. Om du behöver släppa in mer ljus men inte kan använda en långsammare slutarhastighet utan oskärpa, kan du försöka öka bländarvärdet till f/5,6 eller f/4 – men ju större du gör bländaren (dvs. ju mindre f-numret är), desto mindre blir även skärpedjupet, vilket innebär att mindre av motivet är i skarpt fokus.
Det kan krävas några försök och misstag för att hitta rätt balans på slutartiden för att fånga de detaljer du vill ha med så skarpt du önskar, kombinerat med en bländare som ger en bra exponering och det skärpedjup du vill ha. Om du inte kan få ett väl exponerat resultat utan oskärpa med hjälp av bländare och slutartid kan du försöka justera ISO-värdet. Kameror med större sensorer – som systemkameror i fullformat som EOS RP eller EOS R6 – ger bättre prestanda vid höga ISO-tal och ger de bästa resultaten, men det är fortfarande en bra tumregel att hålla ISO lågt och endast öka det vid behov.
9. Hur fångar jag fyrverkeriernas former?
Med kamerans Bulb-läge kan du hålla slutaren öppen så länge du behöver, vilket innebär att du kan fånga fyrverkerierna när de rör sig över himlen och exploderar och lämnar ljusspår som visar imponerande former. Om du vill använda Bulb-läget väljer du manuellt läge (M) eller tidsförval (Tv) och går hela vägen till slutet av alternativen, efter 30 sekunder. Tryck på avtryckaren en gång för att öppna slutaren och en gång till när du vill stänga den.
För långa exponeringar måste du hålla kameran helt still, så ett stativ är obligatoriskt. Med en kabelutlösare eller en fjärrkontroll, till exempel Canon trådlös fjärrkontroll BR-E1, kan du ta bilder utan att använda händerna och få knivskarpa bilder. Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera, till exempel Canon EOS 90D, kan du även prova Canon Camera Connect-appen, som gör att du kan fjärraktivera slutaren från din smartphone eller surfplatta.
10. Hur får jag rätt exponering för fyrverkerier?
En mörk himmel med ljusa fyrverkerier som exploderar mot den är ett ganska ovanligt scenario när det gäller bildmotiv, och i automatiska lägen kan kameran ställa in en exponering som är för ljus för en fyrverkeribild på natten. Om du fotograferar i manuellt läge (M) eller ett halvautomatiskt läge, till exempel bländarförval (Av) eller tidsförval (Tv), kan du använda exponeringskompensation för att undvika det. Leta efter knappen -/+ eller ikonen på skärmen och ställ in den på runt -1 eller -2.
Om du använder det manuella läget (M) kan du även hålla ett öga på indikatorskalan för exponering på LCD-skärmen eller längst ned i kamerans sökare samtidigt som du väljer en kombination av inställningar som för indikatorn till vänster på skalan.
Det går att ta spektakulära fotografier av fyrverkerier oavsett vilken kamera du använder. Men det viktigaste är att ge sig ut, prova och ha kul!
Skrivet av Peter Wolinski
Relaterade produkter
-
EOS R6
Med EOS R6 kan du vara kreativ på sätt du inte trodde var möjliga, oavsett vad du fotograferar och hur du fotograferar det. -
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder. -
PowerShot G7 X Mark III
En ansluten kamera som ger fantastiska filmer och bilder som dina följare kommer att älska. -
RF 14-35mm F4L IS USM
Canons vidaste RF-objektiv har detaljer med L-seriens precision, från 14–35 mm, och är enkelt att fotografera med utan stativ med bildstabilisering i 5,5 steg. -
RF 16mm F2.8 STM
Ett kompakt, prisvärt och ultrabrett fullformatsobjektiv på 16 mm för EOS R-serien, utformat för vloggare och kreativa innehållsskapare. -
RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM
Ett kompakt och lätt RF 15-30mm-zoomobjektiv, perfekt för resor som stadsmiljöer, landskap, arkitektur och vlogging på resande fot.