Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

NATURFOTOGRAFERING

Markus Varesvuo om varför Canon EOS 90D är den perfekta kameran för naturfotografering

Den prisbelönta naturfotografen Markus Varesvuo bor i Helsingfors i Finland och är aldrig långt från vildmarken som ligger honom varmt om hjärtat.

Markus har älskat naturlivet sedan tonåren och är fågelskådare och fotograf. 2005 beslutade han sig för att göra sin hobby till karriär, varpå han slutade på sitt arbete inom företagshantering för att bli professionell naturfotograf.

Markus har varit Canon-användare sedan början av sina fotograferingsäventyr och han började med filmkameror. Som framgångsrik fotograf och författare till flera fågelböcker använder han sig idag av professionella och snabba Canon EOS-1D X Mark II och superteleobjektiv.

Markus blev den första fotografen i Europa att sätta den avancerade spegelreflexkameran Canon EOS 90D på prov. Här förklarar han hur den här kameran har hjälpt honom att ta bilder som han älskar och han avslöjar hur blivande naturfotografer och naturälskare kan få ut mesta möjliga av dess funktioner.

Med en 32,5-megapixels APS-C CMOS-sensor och en kraftfull processor i en kompakt spegelreflexkamera är Canon EOS 90D en mycket responsiv kamera som gjorde att Markus kunde fånga fantastiska detaljer. APS-C-sensorn tar dig närmare genom att öka effektiv telefotoräckvidd, medan autofokus (AF) hanteras av ett 45-punkters korstypsystem, som är flexibelt och snabbt. Det samlade fokusområdet är uppdelat i zoner eller enskilda punkter, som du kan välja direkt med joysticken.

Snabb serietagning med upp till 10 bilder per sekund (b/s) och fokusspårningen Intelligent Tracking and Recognition (iTR) gör Canon EOS 90D perfekt för naturfotografer som Markus, för vilka hastighet är avgörande.

Oavsett om det gäller en svala som lyfter, en björn på jakt eller en dykande fågel som flyger förbi måste Markus fånga möjligheten till ett fantastiskt foto. ”Canon EOS 90D är en snabb kamera”, säger han. ”Jag har huvudsakligen fotograferat med den professionella Canon EOS-1D X Mark II och fokuseringshastigheten är jämförbar”.

Relaterade artiklar
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

NATURFOTOGRAFERING

De bästa objektiven för natur

Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

NATURFOTOGRAFERING

Tips för naturfotografering

Proffset Dani Connor avslöjar sina bästa tips för att lyckas i branschen för en blivande ung naturfotograf.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

NATURFOTOGRAFERING

Tips för naturfotografering

Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.

När det gäller vad man ska fokusera på är det lätt att hitta naturområden med suveräna motiv i Finland, säger Markus. Han lugnar blivande naturfotografer genom att säga att ”var du än är kan du hitta vackra platser. I synnerhet fåglar kan hittas överallt – i stan, kanske i en park eller längs en kustlinje. Du behöver inte resa hundratals mil, de är närmare än du tror”.

Lokalkunskap är viktig och att återvända till samma plats kan spara tid och hjälpa dig att förfina idéer genom att använda olika ljus och vinklar. ”Det viktigaste vid fågelfotografering är att lära känna arterna. Hur nära kan jag komma? Behöver jag ett gömställe? Om du stör fåglarna får du inga bilder”, säger han.

Markus tips för naturfotografering

1. Använd alla fokuseringspunkter

Markus kan behöva vänta i timmar eller dagar på det perfekta ögonblicket, men tålamod är bara en av många egenskaper som krävs hos en naturfotograf. Du måste även kunna handla snabbt, eftersom ögonblicket kan vara över på några sekunder. ”Jag har mycket snabb reaktionsförmåga”, förklarar han. ”Men du behöver mycket från kamerautrustningen och optiken. Det är bättre ju fler bilder per sekund som kameran kan hantera och [samma sak] för autofokus”.

Alla blivande fågelfotografer kan berätta att ett av de mest utmanande motiven för alla kamerors AF-system är att få skarpa bilder, speciellt av flygande fåglar.

”Normalt sett, när jag tar bilder på flygande fåglar, använder jag alla kamerans fokuseringspunkter – det vill säga 45 stycken i Canon EOS 90D. Autofokusen är så bra och mångsidigt att det är enkelt att hålla fågeln i fokusområdet. Det enda jag brukar ändra är skärpeföljningskänsligheten. Om bakgrunden är rörig flyttar jag ner den”, säger han.

2. Fånga rörelser med AI Servo-läget

En av Markus favoritfåglar att fotografera är storlommen. Dessa fåglar simmar elegant på vattenytan, men kontrasten mellan fågelns huvud och den mörka bakgrunden är inte speciellt stor.

Men för Canon EOS 90D är det en enkel uppgift att spåra fågelns eldigt röda ögon och hålla den i fokus. ”Fåglarna rör sig ganska långsamt på vattnet, så jag använder nio fokuseringspunkter”, säger Markus. ”Jag använder AI Servo för att följa fågeln och hålla den skarp och joysticken för att välja olika fokuseringspunkter. Situationer vid fågelfotografering förändras mycket snabbt, så joysticken gör det enkelt”, tillägger han.

3. Frys rörelser med en kort slutartid

Hög serietagningshastighet är avgörande för att fånga de flyktiga ögonblicken när fåglarna visar sig, när de till exempel fångar ett byte eller under sina karakteristiska parningslekar. ”För att få den perfekta bilden måste du ha fåglarna i rätt position och 10 bilder per sekund hjälper mig att få ut det bästa av situationen”, säger Markus.

Fåglarna visar sig inte alltid vid perfekta ljusförhållanden och till och med under Finlands långa sommardagar får Markus ofta arbeta i svagt ljus. ”Under dessa förhållanden måste du ha en hög ISO-inställning för att fånga rörelsen. Jag använder dagligen ISO 6400 eller ännu högre”, säger Markus. Canon EOS 90D erbjuder maximalt ISO 25600, vilket möjliggör fotografering i svagt ljus.

Du behöver även en kort slutartid, men det beror också på fågeln. ”För svalor behöver jag 1/3 200 sekund, stora grå ugglor är inte särskilt snabba, så 1/2 000 sek. eller till och med 1/1 000 sek. kan räcka. Även i bra ljus behöver du en ganska hög ISO-inställning för att nå den här typen av slutartid”, tillägger han.

4. Fånga ännu mer med ett batteri med lång livslängd

Oavsett om Markus fotograferar fåglar på ytan av en sjö eller ugglor i en tät finländsk skog är han ofta flera kilometer från civilisationen, så att ha gott om batteristyrka är betydelsefullt. Även om det är relativt enkelt att ta med flera fulladdade batterier är det mycket viktigt att de håller länge när de väl används.

Canon EOS 90D har en lång batterikapacitet för 1 300 bilder och under de varma sommarmånaderna menar Markus att ett batteri kan räcka en hel dag.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Fotografera med hög upplösning

Markus säljer sina bilder till tidningar och bokförlag och den önskade storleken på bilden kan variera betydligt, men kvaliteten måste alltid vara av högsta standard. ”Mina bilder hamnar på många platser och används på många olika sätt. Utskrifter för utställningar måste vara upp till en meter breda eller större”, säger han.

Canon EOS 90D:s 32,5-megapixels sensor innebär inte bara att Markus kan skapa bildfiler för stora utskrifter, utan det finns även mer än tillräckligt hög upplösning kvar efter beskärningen. ”Det ger mig en stor frihet på datorn i efterhand, för att komponera precis som jag vill”.

Skrivet av Kevin Carter

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories