Att vara ensam och att vilja tillhöra en gemenskap är känslor som de flesta upplever någon gång i livet, och det kan vara svårt att hantera. Idag är representation och synlighet viktigare än någonsin, och att se sig själv i någon annans verk kan ge en både stor glädje och lättnad, en känsla att man blir erkänd för den man är.
Fotografi kan ha en viktig roll i att lyfta fram mångfald, och den ickebinära, queera och autistiska fotografen Louis Painter gör porträtt som fångar personers mänsklighet och sårbarhet samtidigt som de har en filmisk kvalitet. Louis använder pronomenen ”they/them”, vilket kan jämföras med att använda ”hen” som pronomen på svenska. Hens fotografier lyckas sammanfläta slående identiteter med djupa känslor.
”Det finns en särskild sorts ensamhet som queera personer ofta upplever”, förklarar Louis, som bor och arbetar i Birmingham i Storbritannien. ”Queer fotografi betyder allt för mig. I och med att jag själv identifierar mig som queer vill jag att det ska lysa igenom i mitt arbete. Det här projektet handlar om att jag vill vara mig själv mer omkring folk som identifierar sig som queera och när jag är med mina vänner. Det är nog något andra queera människor kan känna igen sig i.”
Vad är då Louis drivkraft, och vart har hens resa med den queera fotografin tagit hen?
PORTRÄTT
Se det som inte ses: Att skildra den queera världen med kameran
Louis Painter förenar konst och fotografi
Louis var tidigare målare men valde att läsa fotografi på universitetet efter att ha inspirerats av en vän. Nu lägger hen regelbundet ut sina unika och filmiska fotografier på TikTok och andra sociala medier, där de får tusentals visningar.
”Jag älskade fotografins tekniska sida, saker som slutartid och att variera brännvidden”, säger Louis. ”Jag började gradvis lära mig mer om fotografins historia. Jag blev helt besatt och satt och tittade på YouTube-videor hela tiden.”
Louis visste att hens sorts fotografi var en ganska liten nisch och kom därför på projektet med queer fotografi halvvägs in i första terminen på hens tredje år. ”De få fotografer som arbetade inom den här nischen införlivade inte känslor i sina foton, så jag kom på att jag skulle kombinera min känslomässiga sida med en filmisk estetik, och jag började publicera på TikTok där jag fick mycket uppskattning från andra queera personer”, säger hen.
Louis berättar att hens följare på sociala medier ofta använder ord som filmisk, queer, narrativ och fantasi för att beskriva hens fotografi, och att hen har inspirerats av fotografer vars verk också har en dramatisk känsla. Hen nämner Sarah Bahbah och Gregory Crewdson som inspirationskällor och säger att deras fotografi berättar historier som inte går att uttrycka med ord.
Att hitta och vägleda modeller
I projektets början bad Louis sina vänner att posera för hen, men efter att ha lagt ut några efterlysningar på nätet fick hen många svar från queera personer. ”Jag valde medvetet att inte anlita professionella modeller”, säger Louis. ”Att använda riktiga människor som visar autentiska känslor, det tilltalar mig.”
När hen ska instruera modellerna föredrar Louis att låta fotosessionen utvecklas naturligt. ”Jag är ganska impulsiv när det gäller fotografering. Jag tar fram en liten storyboard, men om jag ser en fin plats som inte ingick i planen så säger jag: Jag vill åka dit. Jag tror att fotografi handlar om intuition, spontanitet och att vara öppen för nya vinklar.”
Louis ger sina modeller en vag instruktion och låter dem tolka den som de vill. ”Jag ber dem tänka på sin barndom eller ett avgörande ögonblick i deras liv”, förklarar Louis. ”När de kommit in i det tankesättet kan jag fokusera på kompositionen och färgerna. Jag skulle säga att det är ungefär 40 % som jag styr och 60 % som är upp till den person jag fotograferar. Jag vill att mina modeller ska känna sig lugna och trygga för det är bara då man kan vara sig själv och visa sina innersta känslor.”
Att bygga upp en utrustningsväska
Louis fotograferar ofta under föränderliga förhållanden, från svagt upplysta gränder och lusthus till öppna fält, så för att få ut mesta möjliga av sina fotosessioner måste hen tänka och handla snabbt. Louis började fotografera med en Canon EOS 6D Mark II som hen lånade från universitetet och ett urval objektiv från Canons L-serie men gick sedan över till den spegellösa fullformatskameran Canon EOS RP tillsammans med Canon monteringsadaptern EF-EOS R, så att hen kunde fortsätta använda objektiv med EF-fattning.
Den kompakta EOS RP innebär att Louis kan fotografera spontant i rörelse och det utökade AF-området fokuserar på motivet omedelbart och gör porträtten skarpa. ”Det har hänt att jag har haft tur med fotot eftersom det har varit i fokus på första försöket”, säger Louis.
Louis säger att touchskärmen också är jätteviktig. ”Jag gillar inte att titta genom sökaren, jag föredrar att titta på modellen för att skapa en kontakt med dem”, förklarar Louis. ”Jag vill att de ska titta på mig, inte på kameran, och med EOS RP kan jag göra det. Jag kan bara trycka på skärmen och behöver inte oroa mig för att förlora känslan i bilden.”
När Louis arbetar med blåsiga utomhusfotograferingar har hen lärt sig vikten av bildstabilisering, och använder ofta objektivet Canon EF 24mm f/2.8 IS USM för att få skakfria bilder. Med ett vidvinkelobjektiv kan Louis också få med mer av bakgrunden i ett foto och visa hur tryggt de hen fotograferar känner sig i sina miljöer. ”Jag tycker om att kunna fånga den känsla av ensamhet som omgivningen skapar”, lägger hen till.
Louis använder även ett Canon EF 50mm f/1.2L USM-objektiv – hens favoritbrännvidd – som kan fånga skarpa detaljer även i mörka förhållanden.
Motsvarande RF-objektiv blir RF 24mm F1.8 MACRO IS STM och RF 50mm F1.2L USM.
Vad som kommer härnäst
Louis har stora ambitioner och hoppas kunna fortsätta fotografera queersamhället, bredda sitt nätverk och hitta fler unika berättelser och upplevelser. ”Sedan jag tog min examen har jag velat utforska känslor som queer glädje”, säger Louis. ”Jag vill också fotografera olika sexualiteter och kön – jag vill fotografera queera personer från etniska minoriteter, AMAB-personer (assigned male at birth, att man tilldelats manlig könstillhörighet vid födseln) och massor av andra saker. Det är nästa steg.”
En dag hoppas hen få se sina foton i tryck, kanske som en soffbordsbok. ”Det skulle vara ett bra sätt att avsluta projektet,” säger Louis. ”Jag är fortfarande en bit ifrån att uppnå något sådant, men jag tar fler foton och arbetar mot det varje dag.”
Louis porträtt visar på fotografins kraft. De låter människor veta att de inte är ensamma och visar hur ett enda foto kan förmedla en rad känslor som kan vara svåra att uttrycka i ord.
Skrivet av Nikita Achanta
- Adobe, Photoshop och Lightroom är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.
Relaterade produkter
-
Kompakta systemkameror
EOS RP
En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering. -
Spegelreflexkameror
EOS 6D Mark II
Du kanske har mer omfattande projekt i åtanke? Eller kanske tänker du ta steget och börja fotografera professionellt? EOS 6D Mark II är en bra följeslagare i båda fallen. -
Vidvinkelobjektiv med fast brännvidd
RF 24mm F1.8 MACRO IS STM
Ett kompakt, lätt objektiv på 24 mm med fast brännvidd som passar perfekt för landskapsfotografering, vlogging och interiörer – plus fantastiska makrobilder. -
Objektiv för spegelreflexkameror
EF 50mm f/1.2L USM
Professionellt USM-objektiv i L-serien med bländare f/1,2, för svagt ljus och extrem kontroll av skärpedjupet. -
-
Tillbehör
Mount Adapter EF-EOS R
Med standardmonteringsadaptern EF-EOS R kan du smidigt använda dina EF- och EF-S-objektiv med EOS R-systemet och samtidigt behålla kvalitet och prestanda. Ta reda på mer.