Tämja naturen: på jakt efter den perfekta bilden av ett utomhusäventyr

Från storslagna landskap till camping i vildmarken – upptäck hur äventyraren och fotografen Anna Blackwell använder Canon-utrustning för att fånga naturens unika känsla.
En person i vandringsutrustning och en stor ryggsäck står ovanpå en stenig klippa med sin hund. I bakgrunden syns en vidsträckt hed.

Oavsett om du vandrar på bergstoppar, paddlar kajak i sjöar eller simmar i öppet vatten erbjuder sportaktiviteter i naturen en mängd möjligheter för orädda fotografer.

Anna Blackwell är en sådan kreativ person. Hon är en brittisk äventyrare, bildskapare, skribent och föreläsare som vill utmana sig själv – faktum är att hon har gjort en karriär av det genom att ta stillbilder och spela in filmer för ledande varumärken inom utomhussporter, bland annat Lowe Alpine och Peak UK. Några av hennes häpnadsväckande äventyr har varit att promenera 1 600 km ensam i Frankrike och Spanien längs forntida pilgrimsleder, paddla kajak 4 000 km genom 11 länder och 5 huvudstäder samt bestiga Toubkal, den högsta bergstoppen i Nordafrika.

”Under ett av mina tidiga äventyr började jag ta bilder och blogga – främst så att vänner och familj kunde se hur min långdistansvandring gick”, förklarar Anna när hon får frågan om hur hon förvandlade en hobby till ett yrke. ”Jag höll på med det i några år och delade mina äventyr online genom bilder och ord, och det blev allt populärare. Snart pratade jag om mina äventyr på evenemang, festivaler, företag och skolor. Sedan började jag kontakta varumärken för att arbeta med dem på mina kommande resor och undan för undan kunde jag generera tillräckligt med intäkter från fotografering, texter, äventyrsfilmskapande, föreläsningar och sociala medier för att göra det till ett heltidsjobb.”

Annas senaste vandrings- och campingresa tog henne, hennes partner Sam och hennes hund Bilbo till det steniga landskapet i norra Dartmoor i England med en Canon EOS R6 och två objektiv – Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och Canon RF 50mm F1.8 STM. Hon berättar varför hon älskar att komma bort från allt, delar sina bästa råd om vandring i vildmarken och visar hur du tar med dig dina favoritäventyr hem genom spektakulära fotografier.

Den perfekta platsen

En stor stenformation på en avlägsen hed en solig dag.

”Dartmoor är den sortens vildmark där jag kan känna mig som en liten, obetydlig person”, säger äventyraren och fotografen Anna Blackwell. Det höglänta området i södra Devon i England är känt för sin avlägsna hed och visade sig vara den perfekta platsen för Annas första fotografering med Canon EOS R6. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 105 mm, 1/320 sek, f/7,1 och ISO 100. © Anna Blackwell

Ljusstrålar kan ses genom en fristående stenformation i den här bilden tagen i svagt ljus.

”Jag började ge mig ut på de här äventyren för att utmana mig själv”, säger Anna. ”Jag ville testa mina gränser och se var min trygghetszon tog slut. Men jag hade bara så roligt, det var verkligen en sådan glädje.” Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/22 och ISO 100. © Anna Blackwell

Anna, Sam och Bilbo började utforska norra Dartmoor i en by som heter Belstone eftersom det finns fantastiska möjligheter att se särskilda stenformationer där. De stora, fristående stenklipporna är något som Anna alltid har dragits till.

”Det var en helt ny del av Dartmoor för mig, vilket var riktigt spännande. Du går igenom den här idylliska byn och helt plötsligt är du ute på heden”, säger hon. ”Det kändes vilt och avlägset, och det är precis vad jag vill ha.

”Jag brinner för att vandra”, fortsätter hon. ”Jag älskar att ha en tung ryggsäck på ryggen och ströva omkring. Det handlar inte om att ta sig någonstans på en viss tid – det handlar om att uppskatta rofyllda platser. Vi vandrade, satte sedan upp tältet och sov ute i naturen.”

Annas förkärlek till naturen kommer från familjens kärlek till promenader och vandring, samt hennes svenska rötter. ”Min mamma är svensk och jag tror att det sitter djupt i den svenska kulturen att tillbringa mycket tid utomhus och uppskatta naturen. Jag växte upp med att promenera och utforska. När vi var i Sverige paddlade vi alltid kanot, campade och åt utomhus. Så jag tror att det var en viktig del av mitt liv redan från tidig ålder.”

Soloäventyr kontra medresenärer

Snötäckta berg återspeglas i det lugna vattnet i en stor flod i den här dramatiska landskapsbilden.

Anna tog den här bilden under en solovandring i norra Sverige 2020. ”Det svåraste med att mitt intresse även är mitt jobb är att gränsen mellan arbete och nöje ofta är otydligt, men det är för det mesta okej eftersom jag fortfarande gillar att fotografera och skapa innehåll under äventyren”, säger hon. ”Jag är dessutom mycket noga med att sätta vissa gränser. Jag åker på mindre, personliga äventyr som inte dokumenteras i någon form – inte ens på Instagram – så jag gör det fortfarande både för min egen skull och för jobbet.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 33 mm, 1/100 sek, f/8 och ISO 1250. © Anna Blackwell

En medelstor svart hund med bruna och vita markeringar och en röd sele sitter och tittar mot kameran på en stenig klippa.

Anna tar ofta med sig sin unga hund Bilbo på sina utflykter, som alltid gärna ställer upp och poserar. Hennes andra ständiga följeslagare är en Canon-kamera och ett objektiv. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/4 000 sek, f/1,8 och ISO 100. © Anna Blackwell

Anna hade sällskap på sin resa till Dartmoor, men hon reser ofta på egen hand, bland annat under en vandring till norra Sverige hösten 2020 (se vänstra bilden ovan). ”På en djupare nivå älskar jag verkligen soloäventyr eftersom det är en unik upplevelse”, förklarar hon. ”Jag har gått i tio dagar utan att ens se någon annans fotspår. När du är ensam måste du hantera topparna och dalarna. Så om du har en riktigt usel dag, saknar motivation och är trött och hungrig är det bara du som kan ta dig igenom det. Men i slutändan vet du att du har tagit dig från A till B helskinnad.”

Däremot kan det hjälpa fotografiskt att vandra med någon. ”Det gör det så mycket enklare att fotografera saker eftersom du automatiskt har ett motiv”, säger Anna. ”Det gäller även Bilbo, eftersom han ofta är motivet i mina bilder. Att ha en person eller en hund i landskapet bjuder in dig på ett sätt som klassisk landskapsfotografering inte gör.”

Anna tvekar inte om vad som kom först, hennes intresse för fotografering eller äventyrsresor. ”Fotograferingen kom först”, säger hon entusiastiskt. ”Min farfar var en fantastisk fotograf, så jag växte upp med att bläddra igenom hans fotoalbum och det gav mig en kärlek till fotografering i tidig ålder. Jag fick min första kamera när jag var 15 år och studerade fotografi i skolan. Men jag fotograferade faktiskt inte mina första äventyr. Det var inte förrän efter några år som jag kombinerade de två intressena.”

Berätta en visuell historia

En person som sitter utanför tältet i skymning och smuttar på en mugg varm choklad som lyses upp av en ljusstråle från personens pannlampa.

Tack vare EOS R6:s funktion i svagt ljus kunde partnern Sam ta den här bilden av Anna med sin ångande varma dryck under den blå timmen, en fotovänlig tid på dagen precis innan solen går upp eller precis efter det att den har gått ned. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/1,8 och ISO 1000. © Sam Rogers

När Anna dokumenterar sina vandringar vill hon vara flexibel, ta med minimal utrustning och vara uppfinningsrik under resans gång. Förutom svepande vyer föreslår hon även att du fotograferar eller filmar de små ögonblicken, som att sätta på dig ryggsäcken, fästa tältpinnar eller dricka en mugg varm choklad, som hon känner verkligen kan tillföra något till visuellt berättande.

”Jag älskar berättelserna om äventyren”, berättar hon. ”Jag är ofta på avlägsna platser helt på egen hand, men jag älskar verkligen att dela med mig av det och fotografering är en fantastisk plattform för att kommunicera upplevelserna.

”Vid den blå timmen under den här resan var vi helt inne på att ta bilder av pannlampan och se ångan som steg ur en mugg med varm choklad eller vattnet som jag kokade, eftersom det var ett kreativt sätt att fånga den tiden på dagen.”

Utrustningen som är redo för allt

En person i vandringsutrustning och en stor ryggsäck på ryggen hukar sig ned i högt gräs för att ta en bild med en Canon-kamera.

Canon EOS R6 väger bara 680 g (med kort och batteri) och är den perfekta resekamraten, särskilt för en äventyrare som Anna som alltid är i rörelse. För de som är nybörjare inom den här typen av fotografering rekommenderar Anna att du först bestämmer vad du vill fota och sedan låta det hjälpa dig i valet av utrustning. ”I takt med att dina färdigheter och intressen utvecklas och du tar reda på vad din stil är eller vad du vill fotografera mer av kan din utrustning utvecklas med det”, säger hon. © Sam Rogers

Mitt på den avlägsna heden syns en person och en hund bredvid ett blått tält som nästan försvinner mot den stora bakgrunden.

Det allsidiga objektivet Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM passar för en mängd olika bilder, från små detaljer till storslagna vyer som den här. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 30 mm, 1/320 sek, f/5 och ISO 200. © Sam Rogers

Tack vare funktioner som snabba bildserier och bildstabiliseringssystemet i systemkameran Canon EOS R6 i fullformat var det inga problem när Anna glömde sitt stativ i en situation med svagt ljus.

”Stabiliseringen och upplösningen på 20,1 MP i den blå timmen var fantastiska eftersom vi faktiskt glömde att ta med ett stativ. Det visade sig att vi inte behövde det eftersom kameran hanterade det svaga ljuset på ett lysande sätt”, säger hon.

Eftersom Anna reser med lite packning har hon vanligtvis bara med sig ett objektiv som ger mångsidighet för både porträtt och alla slags landskap, något som utmärker lätta Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

”Jag älskar ett sådant här objektiv eftersom det ger dig flexibilitet. Det var bra att ha objektivet på 24 mm för närbilder av Bilbo, samtidigt som jag även kunde få lite mer komprimering av vissa landskap. När jag är ute på äventyr vill jag gärna kunna göra allt med ett objektiv.”

Utmaningen med oförutsägbart väder

En person i vandringsutrustning drar en släde med tillhörigheter och pulsar genom djup snö i en skogsmiljö.

”Den här bilden är från en skidresa i norra Finland i mars 2022”, säger Anna. ”Här kontrollerar min vän och naturguiden Chris nästa del av vår rutt. Jag älskar den här bilden eftersom den fångar den magiska känslan av att vara omgiven av snötäckta träd och ett stort vinterlandskap.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 65 mm, 1/320 sek, f/2,8 och ISO 125. © Anna Blackwell

En renhjord letar efter något att äta i en frusen vildmark.

Ytterligare en bild från Annas solovandring i norra Sverige 2020. ”Jag kunde reagera snabbt och ta den här bilden eftersom kameran satt fast i axelremmen på ryggsäcken, trots att det var -8 ºC och snöade ganska mycket”, säger hon. ”Det var ett helt surrealistiskt och rofyllt ögonblick, bara jag och renhjorden som lunkade förbi. De nosade runt i snön och försökte hitta något att äta – de struntade fullständigt i att jag var där!” Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/320 sek, f/7,1 och ISO 640. © Anna Blackwell

Det kan vara en utmaning att hitta utrustning som kan hålla jämna steg med Anna och de oförutsägbara förhållandena på hennes äventyr.

Under en skidresa till norra Finland som hon nyligen gjorde sjönk till exempel temperaturen ner till -22 ºC. ”När det är så kallt blir allt svårare, från att få på sig skidorna till att stanna för att ta sig ett mellanmål”, förklarar hon. ”Att ta stillbilder blir en militär insats när det gäller effektivitet, så att händerna är ute i kylan så lite som möjligt och så att du kan fortsätta röra på dig igen.”

Men Anna insisterar på att det är värt det att dokumentera minnena.

”Det bästa med att fotografera utomhussporter är att ha kvar minnena för alltid. Jag tittar fortfarande igenom bilder från mina tidiga äventyr och jag kommer ihåg exakt var jag var, vad jag kände och vem jag var med. Det är verkligen kraftfullt.

”Nackdelen med äventyren som jag gör är att det ibland finns en press att få till vissa bilder. Jag har haft resor där jag trodde att vädret skulle bli underbart och att jag skulle kunna få riktigt inspirerande innehåll i otroliga bergslandskap, och sedan ösregnar det i tio dagar. Det kan vara en utmaning att fotografera under sådana förhållanden, eftersom du inte kan gå hem för att byta om och torka av kamerautrustningen. Du är i ett tält och det finns inget sätt att hålla sakerna torra. Det är en av anledningarna till att jag älskar Canon – eftersom min kamera är så motståndskraftig.”

Ta första steget

En person i vandringsutrustning, med vandringsstavar och en stor ryggsäck, går över ett storslaget bergslandskap.

Det här självporträttet, som tagits under en 1 000 km lång solovandring i norra Skandinavien, är en av Annas favoritbilder. ”Jag bar på ungefär 30 kg då eftersom ryggsäcken innehöll allt jag behövde för tio dagar, bland annat mat. När jag bär på så mycket vikt är det ofta något av en mental kamp att stanna och förbereda kameran, särskilt i en sådan här miljö. Jag är så nöjd över hur den blev – jag tycker att den fångade ögonblicket precis så som jag hade hoppats på.” Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/640 sek, f/7,1 och ISO 320. © Anna Blackwell

För de som vill ge sig ut på egna oförglömliga äventyr, men är osäkra på var de ska börja, ger Anna följande råd: ”Om det är självförtroendet som sätter käppar i hjulet för att du ska åka på äventyr behöver du inte skämmas över att starta smått och bygga upp modet över tid. Det kan till exempel vara att campa en natt i naturen med vänner, kanske med någon som är erfaren, eller börja med dagsvandringar ensam på en plats du aldrig varit på för att vänja dig vid att klara dig själv. Kurser är ännu ett bra sätt att skaffa sig färdigheter och träffa nya äventyrskompisar. Var inte rädd för att begå misstag. Till och med vi som är proffs gör bort oss ibland – så länge du lär dig av det räknas det inte som ett misslyckande.”

I slutändan är det värt det att ta steget in i det okända.

”Äventyr är fortfarande ett av de bästa sätten för mig att återhämta mig och få ny energi. Särskilt soloäventyr, även om jag bara utforskar något nytt under en dag”, avslutar Anna. ”Det är de resorna som främjar min kreativitet och mitt driv, så jag skulle behöva dem även om det inte vore mitt jobb.”

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Slående landskapsfotografering

Så tar du den perfekta natursköna selfien med landskapsfotografen och influencern Ása Steinars.

Dokumentera ett återförvildandeprojekt

En fotograf och expert inom återförvildande berättar hur hon hjälpte till att väcka liv i sitt närliggande landskap igen.

Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.

De bästa kamerorna och objektiven för resor

Oavsett om du utforskar stadsgator eller ojämn landsbygd, eller till och med drar iväg till andra sidan världen, lönar det sig att resa lätt. Här är den idealiska Canon-utrustningen för att fånga upplevelsen utan att budgeten spräcks.