Alla har en story att berätta och vad passar bättre för att dela din än med en filmdokumentär av hög kvalitet, filmad med en Canon EOS-kamera? Canon-ambassadören och den prisbelönta filmskaparen och fotografen Joel Santos brinner för att upptäcka fascinerande stories och ge liv åt dem på skärmen. Han har filmat och producerat fler än 50 tv-dokumentärer som utspelar sig både i hans hemland Portugal och över hela världen. Här delar han med sig av sina bästa tips för entusiaster som vill skapa egna dokumentärer.
FILMTEKNIKER
Skapa dokumentärer: En steg-för-steg-guide för att filma som ett proffs
1. Hitta din story
Det enklaste sättet att börja skapa dokumentärer på är att berätta en story som ligger nära hemmet och nära hjärtat. Joel föreslår att du pratar med personer i din släkt och frågar dem om deras förflutna. ”Om det är äldre personer kan du till exempel fråga dem om hur saker och ting var när de var i din ålder eller om ett äventyr de hade”, säger han. ”Det kan även vara någon som bor i en annan stads- eller landsbygdsmiljö än du.” Med tanke på att livet har sett så annorlunda ut för de flesta av oss under det senaste året kan det utgöra en gripande story.
”Du måste hitta något som väcker din nyfikenhet och får dig att vilja veta mer. När det händer finns det en story att berätta. Jag gillar verkligen att skapa dokumentärer utifrån erfarenheter från vänner och familj. Vissa säger att dokumentärer inte ska vara personliga, men jag säger: Varför inte? Om du har en stark syn på något som verkligen är i linje med den du är har du möjlighet att skapa en dokumentär med det.”
2. Det är platsen som avgör
Plats och ljussättning är hörnstenarna i alla dokumentärer, men du behöver ingen exotisk plats för att berätta en story. Det handlar inte om att ha en pittoresk bakgrund eftersom varje story i grunden är kopplad till platsen där den utspelar sig”, förklarar Joel. ”Du spelar in en dokumentär, så det är viktigt att vara trogen storyns miljö, oavsett om det är hemma hos någon eller på i en kontorsbyggnad.
”Precis som med stillbilder måste du tänka på var allt placeras i bilden”, tillägger han. ”Är det rätt färger? Sticker en telefonstolpe upp ur någons huvud? Även om du inte aktivt förbereder storyns miljö när du spelar in dokumentärer måste du kunna komponera tagningarna på bästa möjliga sätt. Är alla inslag i scenen effektiva när de kommer samman?”
För Joel är ljus det viktigaste råmaterialet du behöver vara medveten om när du spelar in filmer, precis som när du tar stillbilder. ”Det är ljuset som formar motivet, platsen och allt som kommer från dem. Allt hamnar i den magiska rektangeln på en skärm som fångar tittarnas uppmärksamhet och får dem att vilja titta på den.”
Men kom ihåg att du kan få levande bilder var du än är, med vilken utrustning du än har. Du kan använda naturligt ljus för att få motljus mot ett motiv eller skapa djupa skuggor för en mer mystisk känsla.
3. Visualisera handlingen
Nyckeln till effektivt berättande är att alltid fundera över hur individuella tagningar fungerar tillsammans längre fram i processen. Det här är något som är lätt att öva på, även om du precis har börjat spela in dokumentärer hemma. ”Du behöver en inledningsscen som visar var händelserna kommer att utspelas”, säger Joel. ”Sedan måste du presentera motivet – ansiktsbilden, halva kroppen, hela kroppen, personen i omgivningen, sedan vidare till handling och reaktion som visar armar och gester. När du filmar ska du tänka på hur olika scener kommer att övergå i varandra när du redigerar allt. Dessutom är det viktigt att tänka på kontinuiteten – du kanske spelar in olika tagningar som ska visas efter varandra i dokumentären.”
”Alla bra stories behöver en höjdpunkt. En dokumentär är som starkast när den avslutas med en lösning som ger tittaren en känsla av att bli belönad. Det är inte samma sak som att skapa filmer till Instagram. Du skapar inte en dokumentär för att få likes. Du måste ha en journalists anda och vara trogen motivet och platsen.”
4. Skapa något unikt
Joel tror att om du är en nybliven dokumentärskapare måste du vara så originell som möjligt. ”Även om själva storyn inte är originell är sättet som du uppfattar den unikt. Koncentrera dig på det och var dig själv istället för att efterlikna någon annans stil.
”Det lönar sig även att gräva djupt. Är det något speciellt med personen du filmar? Det är den typen av inslag som får en dokumentär att sticka ut, så nyckeln är att vara öppen, interagera med ditt motiv och hitta det som är fascinerande.”
5. Livet i rörelse
För Joel är rörelse också ett viktigt verktyg. ”Om det är en statisk scen utan rörelse tappar tittaren snabbt intresset. Du måste förmedla en känsla av utveckling och av att tiden går framåt.
”Det är alltid bra att experimentera med vinklar. Få ut mesta möjliga av din fantasi. Sitt inte som fastfrusen på en plats, utan känn dig fri att röra på dig medan du filmar”, fortsätter han. ”Om det finns två personer i en scen kan du fånga händelserna och reaktionen samt förstärka perspektivskillnaderna genom att byta inspelningsposition.” De senaste Canon-kamerorna har mycket effektiv elektronisk bildstabilisering för filminspelning, så du behöver inte använda ett stativ för att eliminera störande kameraskakningar.
Canon EOS R5 och EOS R6 har sensorstabilisering som hjälper till att ge balans åt alla rörelser i kameran. Zoomobjektiv kan även vara ett kraftfullt verktyg för att ändra brännvidden vid inspelning, samt objektiv med inbyggd IS och STM som gör att du kan fokusera nästan ljudlöst under inspelning.
”Om du byter inspelningsposition ofta kan du få en känsla för rytm”, tillägger Joel. ”Dokumentären blir inte lika rik om den saknar visningsvinklar. Att filma är som att laga mat – ibland måste man blanda saker.”
6. Få ut mesta möjliga av din Canon-kamera
”Canon-kameror som min Canon EOS R5 och mer prisvärda modeller som Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS 850D och Canon EOS RP har Dual Pixel CMOS-autofokus, vilket fungerar utmärkt för filminspelning samt för att skapa en smidig övergång från ett område i bilden till ett annat. De har även Filmservo-AF som kontinuerligt kan följa rörliga motiv i bilden.”
Joel betonar dock att varje teknik du använder bör förbättra storyn. ”Använd aldrig en teknik bara för sakens skull. Om du vill rikta tittarens uppmärksamhet mot en viss sak är fokus en av de viktigaste sakerna. Om du filmar en fiskare kanske du vill fokusera på en fisk i ett nät och sedan flytta fokuspunkten till fiskarens ansikte för att visa reaktionen.”
När du är nybörjare rekommenderar Joel att du lär dig att använda bländaren för att skapa olika bioliknande effekter. ”Tillsammans med ljus och exponering styr bländaren skärpedjup. Stora bländare [låga f-tal] kan hjälpa dig att fokusera på motivet genom att göra bakgrunden oskarp”, förklarar han. ”Små bländare ger ett stort skärpedjup och kan användas när du vill att motiv på nära och långt håll ska vara skarpa samtidigt.
”När det gäller slutartider är det bästa oftast inversen av den dubbla bildfrekvensen. Så om du filmar med 25 bilder per sekund är det bäst att sikta på en slutartid på 1/50. Om du använder en kortare slutartid tenderar rörliga objekt att se skakiga ut istället för att röra sig mjukt. Om du filmar i starkt ljus måste du ställa in en tillräckligt lång slutartid med den bländare du vill använda. Då kan du montera ett ND-filter (neutral densitet) på objektivet. I mörka förhållanden kan det fungera bra att använda en längre slutartid eftersom den förstärker rörelseoskärpan och gör att du inte behöver använda en hög ISO-inställning som kan försämra bildkvaliteten.”
Joels tekniker i praktiken
- En fantasifull inledningsscen fångar uppmärksamheten och befäster dokumentären på sin plats. Här monterar Joel en kamera på motorhuven på sin bil och använder den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen på sin smartphone som fjärrkontroll och leder på så sätt in tittaren i scenen. Nästa steg är att presentera nyckelpersonen, som är motivet till filmen, och ta den till platsen.
- När du filmar människor i rörelse är autofokus med ansiktsigenkänning perfekt för att hålla dem skarpa när de rör sig och för att se till att de är huvudmotivet. Använd en ganska hög Servo AF-hastighet för att hålla jämna steg med rörelsen. Motsatsen gäller när du flyttar fokuspunkten från ett område i en scen till ett annat, vilket kan framhävas genom att använda ett kort skärpedjup för att göra bakgrunden oskarp. Den här gången växlar du till en lägre Servo AF-hastighet för att skapa en smidig övergång.
- Utgå inte från att det automatisk kommer att finnas rörelse i bilden bara för att spelar in film. För att behålla tittarens intresse när du filmar statiska motiv kan du skapa rörelse genom lutning och panorering. Du kan till och med kombinera lutning och panorering för att skapa en intressant roterande rörelseeffekt.
- I scener med hög kontrast finns det risk för att ljusa högdagrar blir vita och mörka skuggor blir svarta. Använd Canons HDR-alternativ (High Dynamic Range – stort dynamiskt omfång) för en mer balanserad total exponering med jämnare högdagrar och tydligare skuggor. Ett annat bra tips är att använda ett filter med cirkulär polarisering. Det kan motverka oönskade reflektioner och förstärka färg, samtidigt som den reducerade ljusöverföringen genom filtret gör att du kan använda större bländare och slippa alltför korta slutartider.
- Slutligen, begränsa dig inte till att endast filma ansiktet på personer som sitter och pratar. Precis som alla andra filmer bör en bra dokumentär ha tempo och rytm. Byt position för att filma från olika vinklar eller få ut mesta möjliga av Canons Movie Digital IS för att minimera kameraskakningar i tagningar utan stativ. Det ger dig friheten att röra dig fritt när du filmar istället för att vara som fastfryst på en plats. Det tar inte slut vid inspelningen – kreativ redigering och hur du klipper tagningarna kan bidra med extra dramatik och intresse.
Ha de här tipsen i åtanke nästa gång du vill berätta en spännande story med kameran, så blir du en mästare på att skapa dokumentärer på nolltid.
* Endast tillgängligt på vissa språk.
Skrivet av Matthew Richards
Relaterade produkter
-
Kompakta systemkameror
EOS R8
Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner. -
Kompakta systemkameror
EOS RP
En liten, lätt och intuitiv kompakt systemkamera i fullformat som utformats för resor och vardagsfotografering. -
Spegelreflexkameror
EOS 850D
Ta nästa steg i den kreativa kontrollen och fånga vackert detaljerade foton och enastående 4K-filmer med en lätt och ansluten spegelreflexkamera som inspirerar och belönar.
Relaterade artiklar
-
FILMTEKNIKER
Tips för att spela in film på kvällen
Öppna upp en helt ny värld av kreativitet med vår guide till att spela in film på kvällen.
-
-
FILM
Tips för att förbättra dina filmer i sociala medier
Fyra innehållsskapare diskuterar vad som utgör bra innehåll och hur man skiljer sig från mängden online.
-
NATURFOTOGRAFERING
Dokumentera ett återförvildandeprojekt
En fotograf och expert inom återförvildande berättar hur hon hjälpte till att väcka liv i sitt närliggande landskap igen.