Genom att fokusera på ett visst område eller motiv vid fotografering av mat kan du vara mer kreativ. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/6,3 och ISO 250. © Yasmin AlBatoul
Matfotografering blir allt populärare och förekommer i miljontals Instagram-flöden varje dag. Men med så mycket tillgängligt innehåll blir det allt svårare för blivande matfotografer att sticka ut från mängden. Upptäck hur du kan göra även de enklaste rätterna som lagas hemma värdiga en Michelin-stjärna.
En fotograf som framgångsrikt gick från amatör till proffs är Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul. Yasmin är självlärd och bor i Batna i Algeriet. Hon har en omedelbart igenkännbar stil eftersom hon använder rörelse och energi för att särskilja sina bilder från mängden. ”Det jag tycker är mest intressant är utmaningen i att förvandla något normalt, något som vi ser varje dag, som mat, till något vackert och konstnärligt”, säger hon.
Yasmin började fotografera i tidiga tonåren och inspirerades av sin farfars franska inredningskataloger. ”Vissa hade fler än 4 000 sidor och jag ägnade mycket tid åt att gå igenom dem och önskade att jag kunde ta den typen av bilder.”
Några år senare tog sig Yasmin an sociala medier via YouTube-lektioner för att lära sig de manuella kontrollerna hos sin Canon EOS 600D (nu efterföljd av Canon EOS 850D). Allteftersom hennes kunskap växte ökade antalet följare och snart var hon en fullfjädrad professionell matfotograf. Idag har hon närmare 50 000 följare på Instagram och många professionella samarbeten i bagaget.
Yasmin kan idag reflektera över sina prestationer och här avslöjar hon de viktigaste sakerna hon har lärt sig på vägen mot framgång.