Har du någonsin undrat hur det är att se världen i svartvitt? Den Londonbaserade familjefotografen och Canon-ambassadören Helen Bartlett föredrar det perspektivet. Helen har haft svartvitt som sitt signum ända sedan hon började sin verksamhet år 2003. Hon arbetar med djup av ljus och skugga som faller på ansikten och motiv.
I samband med nedstängningarna i England under covid-19-pandemin gick Helen från familjeporträtt till att experimentera med svartvit naturfotografering på promenader nära sitt hem i norra London. På sina Instagram Highlights under namnet ”Off Duty” delar hon med sig av resultatet, som är en blandning av dolda strukturer, löv i motljus, spindelnät med dagg och dramatiska skogssilhuetter. De flesta av dem togs med en Canon PowerShot G7 X Mark III.
Genom att fotografera med en kompaktkamera har Helen kunnat utveckla sin stil och uppmuntrats att experimentera med nya tekniker. Här berättar hon om processen och ger tips på hur du tar egna fantastiska svartvita naturbilder.
Experimentera med ljus och skuggor: Svartvit naturfotografering
1. Hitta ett nytt perspektiv
Fördelarna med en kompaktkamera är formatet, mångsidigheten och möjligheten att dela bilder enkelt och snabbt. Dessutom kan de bidra till en mer avslappnad upplevelse där det inte finns lika mycket press att skapa den perfekta bilden.
”Jag har alltid varit på jakt efter ett mellanting mellan en telefon och en professionell kamera, eftersom min Canon EOS-1D X Mark III inte ryms i fickan”, säger Helen. ”Min arbetskamera är vanligtvis för stor för en promenad i parken. Samtidigt blev jag väldigt frustrerad när jag öppnade bilder som jag hade tagit med telefonen på datorn för att skriva ut dem, eftersom kvaliteten helt enkelt inte var tillräckligt bra.
”Jag köpte en Canon PowerShot G7 X Mark III under nedstängningen och började ta med den på våra dagliga promenader, där jag verkligen bekantade mig med den.
”Den gör att jag tar fler bilder, ser saker och ting på ett annorlunda sätt och lägger märke till fler detaljer. Jag har lärt mig att slappna av lite och inte tänka för mycket – de här bilderna är till för mig och inte för kunder, så det spelar ingen roll om det inte blir precis som jag tänkt mig. Nu kan jag inte tänka mig att vara utan en kompaktkamera.”
Canon PowerShot G7 X Mark III har en stor sensor av 1.0-typ, vilket placerar den närmare en spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera än en smartphone.
2. Lär dig så mycket du kan om ljus
Om du vill fotografera naturen i svartvitt rekommenderar Helen att du lär dig mer om ljus. ”Försök att ta en bild varje dag, oavsett om du är ute med kameran eller hemma”, säger hon. ”Den kanske bara visar hur ljuset faller på ett glas vatten i köket, men varje gång du gör det kommer du att titta lite närmre.”
När du experimenterar med ljus och fotograferar i svartvitt ökar du förståelsen och intresset, och det finns många sätt att göra det på. ”Leta efter motljuset, som fungerar riktigt bra i svartvitt, och var inte rädd för att experimentera med kontrast och exponering”, säger Helen. ”Du kan öka exponeringen för att ta en bild med ganska mycket high-key-effekt och sedan sänka den så att du bara har högdagrar för grafiska, dynamiska bilder.”
3. Fokusera på bildens innehåll
Svartvitt hjälper Helen att fokusera på bildens motiv och utesluta eventuella distraherande färger och andra detaljer – ytterligare ett bra skäl till att fotografera naturen utan färg.
”Kameran har en snabb maximal bländare på f/1,8 och Wi-Fi-anslutning, så det är bara att skicka en bild jag gillar till telefonen och bearbeta den”, fortsätter hon. ”På så vis behöver jag inte använda datorn på lediga dagar.”
Ett mångsidigt objektiv, makroläge och Wi-Fi-funktion är bara några av de egenskaper Helen uppskattar hos sin Canon PowerShot G7 X Mark III. ”Formatet, vikten och flexibiliteten är helt fantastiska”, säger Helen, som fotograferar i kamerans svartvita läge så att hon riktigt kan ”se” ljuset. ”Makrofunktionen är dessutom riktigt bra om du fotograferar träd, blommor och djur.
”Hela min värld är svartvit och jag älskar det”, säger Helen. ”En färgbild fokuserar ofta på färg medan en svartvit bild kretsar kring motivet, oavsett om det är en person, en byggnad eller ett träd. Om du fotograferar ute i en park tar det även bort alla distraherande starka färger i bakgrunden. Jag dras alltid till svartvitt – det finns ju redan så mycket grönt i naturen!”
4. Experimentera med olika tekniker
Att använda en kompaktkamera har uppmuntrat Helen till att prova olika tekniker och ta sig an sin fotografering med nya ögon. ”Det har varit ett bra sätt att experimentera”, säger hon. ”Fotografering med blixt är till exempel inte en del av min repertoar, men när det snöade i julas tog jag många bilder med den inbyggda blixten på Canon PowerShot G7 X Mark III.
”Det har varit kul att prova olika vinklar, gå ner lågt och fotografera genom gräset, vilket är väldigt enkelt att göra tack vare skärmen som kan vinklas 180 grader. Canon PowerShot G7 X Mark III har dessutom lägena Auto (A), Bländarförval (Av) och Manuellt (M), vilket innebär att nybörjare kan lära sig och utvecklas på ett flexibelt sätt, med lättanvända kontroller. Den har även P-läge (Programautomatik) – en fotograferingsmetod som befinner sig halvvägs mellan automatisk och manuell – och Intelligent Auto, samt en mängd olika kreativa lägen som gör att nybörjare kan få fantastiska bilder utan att behöva teknisk kunskap.”
Ta reda på mer om kamerans funktioner och hur du använder dem genom att hämta Canon Photo Companion-appen.
”Fotoskissering” är ett tillvägagångssätt som hämtats från konstnärer, och ytterligare en experimentell teknik som har hjälpt Helen att observera naturen. Hon skapade en YouTube-video om det som sammanfattar fördelarna med den här roliga fotograferingsmetoden – ett snabbare tillvägagångssätt som även innebär mindre press.
”Idén med ’fotoskissering’ kom delvis från min kusin som är konstnär”, förklarar Helen. ”När en konstnär gör ett konstverk är det troligt att han eller hon skissar fram många idéer eller detaljer. Min kusin beskriver det som att ta med sig pennan ut på promenad. Jag tänkte att det kunde passa bra även inom fotografering.
”Jag kanske till exempel hittar några nya, fantastiska perspektiv i parken som jag sen kan ta med i en porträttbild. Eller så kanske jag använder en teknik som jag har sett på Instagram, till exempel pölmönster, för att se hur det går till och vad som ger bäst resultat.”
”Om du fotograferar i en ganska tråkig miljö behöver du ljuset för att lyfta bilden”, fortsätter Helen. ”Håll utkik efter hur ljuset faller på sidorna av saker och ger form och dramatik. Prova att fotografera i början eller slutet av dagen när solen står lågt. Ju mer du gör det, desto mer ser du och desto roligare blir det.”
Med tiden utvecklas din stil och kanske till och med resulterar i ett personligt projekt, som Helens serie ”Off Duty”. ”Dina intressen styr vad du fotograferar, och ju fler bilder du tar, desto mer börjar du se olika teman”, säger hon. ”Tänk inte för mycket, bara gå ut och ha kul.”
Skrivet av Lorna Dockerill
Relaterade produkter
-
PowerShot G7 X Mark III
En ansluten kamera som ger fantastiska filmer och bilder som dina följare kommer att älska.
Relaterade artiklar
Tips för svartvit fotografering
Från bröllop och landskap till sport och porträtt – upptäck hur du tar fantastiska svartvita bilder.
Tips om naturfotografering från månvandraren.
Från färgglad makro till dimmiga bergstoppar – så här använder Alan Rowan Canon PowerShot SX740 HS LITE EDITION för att få den perfekta naturbilden.
Fotografera svartvita bilder med lång exponering
Upptäck hur Stephen McNally tar mystiska fotografier med lång exponering i svartvitt.
Fånga världen i monokromt
Den färgblinda fotografen Chris Ward förklarar hur du skapar bilder som fokuserar på detaljerna.