Spegelreflexkamera eller systemkamera: vilken är bättre för fotografering och film?

Det här är det perfekta tillfället att byta till en systemkamera eftersom utbudet av dessa kameror är större än någonsin tidigare. Här utforskar vi skillnaderna mellan spegelreflexkameror och systemkameror, och förklarar fördelarna med Canon EOS R-systemet.
En vy över fotografens axel av LCD-skärmen på en Canon EOS R10, som visar två flamencodansare som filmas.

Med EOS R-systemet, som omfattar modeller med både APS-C och fullformat, finns nu ett brett utbud av systemkameror som erbjuder både proffs och amatörer nya fördelar. Men oavsett om du vill uppgradera från en äldre kamera eller ta steget upp från en kompaktkamera till en med utbytbara objektiv, kanske du överväger att skaffa en traditionell spegelreflexkamera i stället för en systemkamera.

Det är sant att Canons EOS-spegelreflexkameror är bra kameror och Canons EF-objektiv satte på sin tid ribban för objektivdesign. EOS R-systemet representerar däremot en förbättring både vad gäller prestanda och kreativa möjligheter. Med ett ständigt växande sortiment av toppmoderna RF- och RF-S-objektiv och tillbehör ger systemet fotografer, filmskapare och innehållsskapare oöverträffade nivåer av kvalitet och kontroll.

För att hjälpa dig att se fördelarna med att byta till en systemkamera ska vi ta en titt på skillnaderna mellan spegelreflexkameror och systemkameror, med expertkunskaper från senior produktspecialist Mike Burnhill på Canon Europe.

En sprängskiss av en Canon EOS 80D-kamera som visar spegelmekanismen.

I en spegelreflexkamera reflekteras ljuset i en spegel och upp i sökaren. Spegeln måste flytta sig ur vägen för att ljuset ska nå sensorn bakom den. För detta krävs en relativt skrymmande mekanism som ökar kamerans storlek och vikt och även ger upphov till optiktekniska komplikationer.

En Canon EOS R7 placerad på en sten. Inget objektiv är monterat, så sensorn är synlig inuti.

I en systemkamera som Canon EOS R7 finns det ingen spegelmekanism, utan en direkt siktlinje genom objektivet till sensorn. Det du ser i den elektroniska sökaren är en projektion av sensorbilden, vilket innebär att du till skillnad från den optiska sökaren i en spegelreflexkamera kan förhandsgranska effekten av dina fotograferingsinställningar. Mike Burnhill på Canon Europe säger: ”Den elektroniska sökaren ger dig möjlighet att se bildens exponering innan du ens tagit den.”

Spegelreflexkamera eller systemkamera: storlek och vikt

”En av de viktigaste sakerna med spegelreflexkameror är att de har en spegel eller ett pentaprisma för att rikta ljuset till sökaren”, förklarar Mike, ”men det måste finnas utrymme så att det kan fällas bort för att exponera sensorn. Om du tar bort det blir kameran mindre och lättare.”

En systemkamera och ett objektiv kan vara betydligt lättare än en spegelreflexkamera. En Canon EOS R8 (med batteri och minneskort) tillsammans med ett RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv väger cirka 1 161 g, medan en jämförbar utrustning med spegelreflexkamera – en Canon EOS 6D Mark II med ett EF 24-105mm f/4L IS II USM-objektiv – väger cirka 1 560 g, vilket är mer än 34 % tyngre. Ett annat sätt att se på det är att skillnaden på nästan 400 g är ungefär så mycket som RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-zoomobjektivet med ultravidvinkel väger, vilket innebär att du kan packa båda RF-objektiven med systemkameran, vilket ger dig utökade zoomfunktioner på vandringsturen eller utflykten, samtidigt som du inte bär tyngre än om du hade haft en spegelreflexkamera.

Livsstilsinnehållsskaparen Diana Millos använde EOS R10 för att fotografera Andalusiens kultur och arkitektur. Hennes kommentar: ”EOS R10 ser nästan ut som en leksak efter att jag använt en kamera som är mycket tyngre, som EOS 80D. Jag gillar att den är liten och lätt, men ändå så kraftfull.”

En kvinna i gul klänning och solhatt håller en Canon EOS R10-kamera mot ögat.

Systemkameror som Canon EOS R10 erbjuder hög kvalitet och kraftfulla funktioner i en mer kompakt och lätt design eftersom de inte har spegelmekanismen som en spegelreflexkamera har.

En Canon EOS 5D Mark IV med ett EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektiv bredvid en EOS R med ett RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektiv.

En illustration av vikt- och storleksfördelarna med kameror i EOS R-systemet och RF-objektiv. Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM-objektivet tillsammans med en EOS R (höger) är markant kortare (i indraget läge) än dess EF-motsvarighet, EF 70-200mm f/2.8L IS III USM tillsammans med en EOS 5D Mark IV (vänster). Utrustningen med systemkamera är dessutom cirka 630 g lättare, vilket innebär att du kan packa en extra dryck eller ett extra objektiv för bredare perspektiv – till exempel RF 28-70mm F2.8 IS STM, som bara väger 490 g, eller RF 24-105mm F4L IS USM, som väger 700 g – och bära ungefär samma vikt som ett EF-objektiv och en spegelreflexkamera.

Objektivfattningar: varför är en systemkamera bättre än en spegelreflexkamera?

RF-fattningen som används på kameror i EOS R-systemet introducerade många innovationer. ”RF-fattningen har utformats med siktet inställt på framtiden”, förklarar Mike, ”som att förbättra kommunikationshastigheten mellan kamera och objektiv och lägga till extra kontakter för att stödja fler funktioner.” Det innefattar mycket snabbare prestanda för autofokus, digital objektivoptimering i realtid och förbättrade kontroller, som den anpassningsbara kontrollringen på RF-objektiv.

Istället för att ständigt behöva arbeta runt reflexspegeln i en spegelreflexkamera mellan fattningen och sensorn kan objektivdesigners föra RF-objektivet närmare själva sensorn, vilket förbättrar den optiska prestandan. Det har resulterat i snabbare, ljusare objektiv med enastående kvalitet, samt banbrytande nya objektivdesigner.

En bild av RF-fattningen på en Canon EOS R3-kamera.

I hjärtat av Canon EOS R-systemet finns den innovativa RF-fattningen med stor diameter, kortare registreringsavstånd och supersnabb kommunikation mellan objektiv och kamerahus.

Ett objektiv för alla typer av fotografering och film

Sedan det första RF-objektivet lanserades 2018 har Canons sortiment av objektiv för systemkameror i EOS R-systemet vuxit exponentiellt. Det innehåller nu särskilda RF-S-objektiv avsedda för systemkameror med APS-C-sensorer, till exempel EOS R10 och EOS R7. Det gör dessutom att innehållsskapare som både tar stillbilder och gör filmer kan utforska ny spännande objektivteknik.

Från RF 10-20mm F4L IS STM-zoomobjektivet med ultravidvinkel till otroligt kompakta och lätta superteleobjektiv som RF 600mm F11 IS STM och RF 1200mm F8L IS USM – RF- och RF-S-objektiven utgör ett komplett sortiment av kreativa alternativ. Till och med standardobjektiven är allt annat än vanliga, där RF 28-70mm F2.8 IS STM och RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM erbjuder enastående bildstabilisering och autofokus för skarpa bilder och filmer.

Det finns till exempel stereoskopiska objektiv och VR-objektiv som gör det enkelt att börja skapa uppslukande 3D-filmer och -bilder med kompatibla systemkameror i EOS R-systemet. Objektiv som RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE, avsedda för APS-C-kameror i EOS R-systemet, utgör kärnan i Canons EOS VR-SYSTEM, vilket gör det lättare för fler människor att skapa stereoskopiskt 3D- och VR-innehåll.

RF-hybridobjektiv, bland annat zoomobjektiv som RF 24-105mm F2.8L IS USM Z och objektiv med fast brännvidd som RF 35mm F1.4L VCM, kombinerar funktionerna hos objektiv för stillbilder och filmer. De passar perfekt för att kombinera fotografering och filmskapande. Höjdpunkter hos de här hybridobjektiven av hög kvalitet är bländarringar för manuell justering av bländare medan du spelar in film, minimal focus breathing och snabba, tysta fokuseringsmotorer. Zoomobjektiven i sortimentet har även en professionell funktion för elektronisk parfokalfokus vid zoomning och utökningsbar motorzoom.

En Canon EOS R7-kamera med ett Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL-objektiv mot en svart bakgrund.

Canon RF-S 7.8mm F4 STM DUAL är ett innovativt dubbelt objektiv som utformats för att göra 3D-stillbilder och -filmer av hög kvalitet mer tillgängliga än någonsin tidigare för de som använder APS-C-kameror i EOS R-systemet och de passar särskilt bra för närbilder.

Canons RF-hybridobjektiv – två zoomobjektiv och tre objektiv med fast brännvidd – avbildade mot en svart bakgrund.

Canon EOS R-systemet för systemkameror har utformats med filmares och filmskapares behov i åtanke redan från början, och Canons banbrytande RF-hybridobjektiv har avancerade funktioner för stillbilder och film.

Optisk sökare eller elektronisk sökare: Vad är bättre?

Spegelreflexkameror har optiska sökare som ger en tydlig bild av motivet i bra ljus. De elektroniska sökarna som används i systemkameror medför däremot stora fördelar.

Särskilt om du använder en systemkamera i EOS R-systemet kan du med hjälp av exponeringssimulering förhandsgranska bilden med din exponering, bildstil och andra inställningar tillämpade, både i sökaren och på den bakre LCD-skärmen. På en spegelreflexkamera fungerar exponeringssimulering när du använder den bakre skärmen i Live View-läge, men inte i sökaren. Med en elektronisk sökare kan du även komponera bilden och fokusera i miljöer med svagt ljus som är för mörka för att du ska kunna se dem med blotta ögat genom en optisk sökare. Elektroniska sökare kan visa digitala hjälpmedel eller överläggningar med stöd för en rad olika hjälpfunktioner i realtid, bland annat fokuspeaking och zebramönster. När du till exempel spelar in film har den elektroniska sökaren i kameror i EOS R-systemet samma hjälpskärm för manuell fokus som Canons Cinema EOS-kameror för professionellt bruk.

Med en elektronisk sökare kan du dessutom visa en mer detaljerad nivå av fotograferingsinformation, och du kan även navigera och ändra inställningar i kamerans menyer. Med en elektronisk sökare kan du även granska bilder och filmer som du har tagit och spelat in, även när det är för ljust för att se kamerans LCD-skärm ordentligt.

De elektroniska sökarna i kamerorna i Canon EOS R-systemet fortsätter att utvecklas, där EOS R1 och EOS R5 Mark II har en sökare med hög uppdateringsfrekvens och utan blackout som ger dig en smidig fotograferingsupplevelse jämfört med en spegelreflexkamera, med färre avbrott i viktiga ögonblick vid serietagning.

Naturfotografen Dani Connor, som använde EOS R7 under sin resa på spaning efter det utrotningshotade spanska lodjuret, upptäckte att användningen av en elektronisk sökare förändrade hennes fotografering helt.

”Om jag behöver reagera snabbt när jag fotograferar i naturen, eller om ljuset ständigt förändras, kan jag med en systemkamera snabbt justera ISO-inställningen eller slutartiden och se hur bilden kommer att se ut, utan att behöva ta blicken från sökaren.”

En sprängskiss av en elektronisk sökare.

Den elektroniska sökaren använder en kompakt, högupplöst version av samma teknik som LCD-skärmen på kamerans baksida. En fördel med detta är att du kan se det kameran ser, även under förhållanden som är för mörka för att du med blotta ögat ska kunna se något.

En sprängskiss som visar ljusets väg inuti en spegelreflexkamera, som reflekteras av en spegel upp i ett pentaprisma och sedan sökaren.

Spegeln i en spegelreflexkamera reflekterar ljuset upp till den optiska sökaren via ett pentaprisma, så att bilden är rättvänd. Med en optisk sökare kan du däremot inte förhandsgranska effekterna av bildstil, vitbalans och andra inställningar för bildbehandling innan du trycker på slutarutlösningen, vilket du kan med den elektroniska sökaren i en systemkamera.

Ger systemkameror bättre bilder och filmer?

När EOS R-systemet först lanserades var skillnaden mellan spegelreflexkameror och systemkameror inte radikal vad gällde den faktiska bildkvaliteten. Men med den senaste teknikutvecklingen tar systemkamerorna i EOS R-systemet prestandan till nästa nivå.

Inbyggd korrigering

”Med RF-fattningen är en av fördelarna med höghastighetskommunikation mellan objektivet och kameran att det går att göra en korrigering i kameran i realtid vid optiska problem som diffraktion och aberration”, säger Mike. ”Den här omedelbara behandlingen innebär att du får bättre bildkvalitet direkt med systemkamerorna.”

Serietagningshastighet

I vissa situationer kan systemkameror, som EOS R7 med en serietagningshastighet på upp till 15 b/s med den mekaniska slutaren och 30 b/s med den elektroniska slutaren med fullständig autofokusföljning, sannolikt skapa fler konsekvent användbara bilder än spegelreflexkameror, som EOS 7D Mark II eller EOS 90D, som båda har en högsta bildfrekvens för serietagning på 10 b/s.

RAW Burst-läget som är tillgängligt hos vissa systemkameror, bland annat EOS R8, EOS R7 och EOS R10, förbättrar ytterligare dina chanser att fånga det perfekta ögonblicket. Det registrerar inte bara RAW-filer med upp till 30 b/s, utan har även ett alternativ för förfotografering som tar bilder en halv sekund innan du trycker ned slutarutlösningen helt. Med förfotografering får du möjlighet att i princip gå tillbaka i tiden en halv sekund för att rädda de ögonblick du kan ha missat.

EOS R5 Mark II och EOS R1 tar detta ett steg längre med en funktion för för-serietagning. När serietagning och AF är aktiverat på kameran kan du trycka ned avtryckaren halvvägs och sikta där du förväntar dig att händelsen ska inträffa. Kameran börjar buffra bilder med fullständig AE- och AF-följning. När du trycker ned knappen helt börjar kameran inte bara ta bilder, utan sparar även 15 bilder (EOS R5 Mark II) eller 20 bilder (EOS R1) precis innan du trycker ned helt. På så sätt kan du fånga ögonblicket då händelsen inträffar och det fungerar när du tar JPEG- eller HEIF-bilder och RAW-format. (Det är dessutom enklare än RAW Burst-läget eftersom det sparar enskilda RAW-filer, medan RAW Burst-läget använder ett särskilt filformat från vilket enskilda bilder måste extraheras.) Ingen spegelreflexkamera har något liknande.

A cutaway diagram illustrating the IS system in the Canon EOS R5.

Bildstabilisering

Många objektiv har bildstabilisering som motverkar effekterna av kameraskakningar. Men RF- och RF-S-objektiv har en optisk bildstabilisator med en förbättrad stabiliseringsnivå jämfört med motsvarande EF- och EF-S-objektiv.

Flera systemkameror i EOS R-systemet har en 5-axlad inbyggd bildstabilisator (IBIS). Om du använder ett objektiv med IS på en kamera med IBIS, arbetar de tillsammans för att ge ännu bättre bildstabilisering – upp till 8,5 steg i mitten av bilden och 7,5 steg i periferin, beroende på vilken kamera och vilket objektiv som används. Det innebär att du kan ta bilder utan stativ med lägre slutartid och ändå få skarpa bilder.

Den avancerade IBIS-tekniken och objektivens bildstabilisering är även effektiv när du spelar in film. Kameror i EOS R-systemet har ett särskilt alternativ för digital IS för film som kan kombineras med IBIS och optisk IS för att ge stadigare filmer. Det gör att systemkameror i EOS R-systemet passar bättre för att spela in filmer jämfört med spegelreflexkameror.

En vy av LCD-skärmen på en Canon EOS R8, som visar hur fotografen spelar in en film av krukväxter.

De senaste kompakta systemkamerorna, som EOS R8, har avancerade funktioner för innehållsskapare, till exempel 4K 60p-film med intelligent motivföljning – något som inte finns i spegelreflexkameror som EOS 7D Mark II eller EOS 90D.

Autofokus: kompakt systemkamera kontra spegelreflexkamera

Alla systemkameror i EOS R-systemet använder Canons autofokussystem Dual Pixel CMOS AF. EOS R6 Mark II, EOS R8, EOS R7 och EOS R10 har till exempel Dual Pixel CMOS AF II, och EOS R5 Mark II har en nyare version som kallas Dual Pixel Intelligent AF. I alla konstruktionsversioner av det här systemet används varje pixel i sensorn för både fokusering och bildtagning, jämfört med den specifika punktbaserade sensorn med fasavkänning som fokuserar genom sökaren för spegelreflexkameror.

En av de stora fördelarna med de här systemkamerorna är möjligheten att välja en AF-punkt var som helst inom bildramen. ”Det här är omöjligt på en spegelreflexkamera”, förklarar Mike, ”och det ger dig även tillgång till funktioner som ansiktsföljning, ögonföljning och djurföljning som finns i de här kamerorna. Du kan till exempel fånga ögat på en fågel som flyger och följa det i bilden – något som är omöjligt med en spegelreflexkamera.”

På många systemkameror i EOS R-systemet kan den avancerade motivigenkänningen till och med identifiera fordon som bilar, motorcyklar, flygplan och tåg, där det intelligenta autofokussystemet automatisk följer förarens, cyklistens eller pilotens position.

Systemkameror i EOS R-systemet kan även fokusera i mörkare förhållanden. Autofokusen i EOS R1 kan till exempel fokusera på ett motiv i ljus så svagt som -7,5 EV, vilket ungefär motsvarar ett stjärnupplyst landskap. Tack vare den här förbättrade AF-känsligheten är autofokus även möjlig vid mindre maximala bländare än tidigare. Kombinera till exempel det kompakta teleobjektivet RF 600mm F11 IS STM med en Canon Extender RF 2x, så får du i praktiken ett objektiv på 1 200 mm f/22 med effektiv autofokus.

Skärmen på en Canon EOS R7 som visar autofokuspunkten på ögat på en rovfågel som sitter på en gren.

Den snabba elektroniska slutaren och autofokus med djurögonföljning som finns i systemkameror, till exempel EOS R7 och EOS R10, är perfekta för fotografer på alla nivåer. ”För en naturfotograf är det ganska häftigt att kunna följa ett djurs öga”, säger naturexperten Dani Connor. ”Det har skapat nya möjligheter som jag inte hade med spegelreflexkameran.”

Mekanisk slutare kontra elektronisk slutare

Majoriteten av spegelreflexkameror har mekaniska slutare, men alla systemkameror i Canons EOS R-system har både en elektronisk slutare och en mekanisk.

Vilka är fördelarna med en elektronisk slutare jämfört med en mekanisk slutare?

Med en elektronisk slutare låses den mekaniska slutaren i öppet läge och bildsensorn avläses i princip elektroniskt. Den största fördelen med detta är att fotograferingen kan ske helt tyst – inte bara tystare, med slutaren dämpad eller undertryckt som när du väljer alternativet S (”mjuk” fotografering) som finns på vissa kameror, utan helt ljudlöst. Detta kan vara ovärderligt när du fotograferar ängsliga djur, slumrande bebisar eller de tysta delarna av bröllop, till exempel.*

Elektroniska slutare möjliggör även snabbare serietagning. ”Med mekaniska slutare”, berättar Mike, ”var den snabbaste hastigheten i våra spegelreflexkameror 16 b/s [bilder per sekund] på EOS-1D X Mark III, en professionell kamera på hög nivå. Med sin elektroniska slutare kan EOS R10 ge dig möjlighet att välja upp till 23 b/s för en bråkdel av priset, medan EOS R7 kan fotografera med 30 b/s och matcha hastigheten på EOS R3, en annan professionell kamera, men för en tredjedel av priset.”

Fenomenet med "rolling shutter" kan dock vara ett problem när du fotograferar actionbilder med en elektronisk slutare – snabbrörliga föremål som en svingande golfklubba eller en roterande propeller kan förflytta sig under den tid det tar att läsa av hela bildramen, så att de blir förvrängda i bilden. Fenomenet uppstår däremot betydligt mindre i de senaste systemkamerorna. EOS R5 Mark II och EOS R1 har innovativa bakbelysta och stackade CMOS-sensorer i fullformat och bildprocessorn DIGIC Accelerator utöver bildprocessorn DIGIC X. Den här kombinationen av snabb processor och sensorteknik minimerar rolling shutter-distorsion – EOS R1 ligger på samma nivå som de snabbaste mekaniska slutarna på marknaden, om inte mer.

En svartvit närbild på ett barn som tittar koncentrerat nedåt.

Familjefotografen Helen Bartlett tycker det är ovärderligt att kunna välja helt tyst bildtagning på sina kameror med EOS R-systemet. Eftersom det gör att ljudet från slutaren varken distraherar små barn eller väcker dem om de sover kan hon fotografera dem i mer naturliga situationer. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/1,2 och ISO 100. © Helen Bartlett

Batteritid: spegelreflexkamera kontra kompakt systemkamera

Det sägs ofta att spegelreflexkameror har längre batteritid än kompakta systemkameror, främst för att den elektroniska sökaren i en kompakt systemkamera kräver ström medan den optiska sökaren i en spegelreflexkamera inte använder ström. I praktiken beror dock batteritiden mycket på hur du använder kameran – att till exempel använda blixt förbrukar mer ström på båda kameratyperna, medan användning av LCD-skärmen på en spegelreflexkamera vanligtvis förbrukar mer ström än när LCD-skärmen på en kompakt systemkamera används. En spegelreflexkamera på mellannivå, som EOS 90D, ger 1 200 bilder eller mer med sökaren och 450 med LCD-skärmen, medan den kompakta systemkameran EOS R6 Mark II ger 450 bilder med den elektroniska sökaren eller 760 med LCD-skärmen.

Skillnaden är ännu större på proffsnivå: om du håller dig till sökaren på EOS-1D X Mark III kan du till exempel ta 2 500 bilder innan batteriet tar slut. Men detta minskar till 600 bilder om du använder Live View, jämfört med den kompakta systemkameran EOS R3 som klarar 620 bilder med sökare och 860 med LCD-skärm. Så om du föredrar att använda den bakre LCD-skärmen kan kompakta systemkameror mycket väl ge dig fler bilder på en enda laddning.

Strömförbrukningen har optimerats ytterligare hos systemkamerorna i Canons EOS R-system med nya batterier med höga prestanda. Dessutom kan olika energisparalternativ i kamerans meny, tillsammans med möjligheten att ladda via USB och powerbanks, förlänga kamerans drifttid ännu mer.

Systemkamera eller spegelreflexkamera: göra ditt val

Spegelreflexkameror r har sina styrkor, men systemkameror och objektiv i EOS R-systemet har en mängd innovativ teknik som ger nya kreativa möjligheter för fotografering och film.

Om du vill ha en lätt kamera med snabb bildfrekvens för resefotografering kan en kompakt systemkamera som EOS R10 passa utmärkt. Om du tycker om natur- och actionfotografering ger systemkameror, som EOS R7 och EOS R6 Mark II, dig den förbättrade prestanda du behöver. Om du vill avancera till fotografering och film i fullformat är systemkameran EOS R8 fullpackad med kreativa funktioner som hjälper dig att uppnå dina konstnärliga mål. Naturligtvis innehåller sortimentet även ledande systemkameror med banbrytande funktioner som tillgodoser behoven hos de mest krävande professionella fotograferna, bland annat EOS R3 och EOS R1.

Med alla systemkameror i EOS R-systemet kan du använda nästa generations RF- och RF-S-objektiv med fördelar som bildkorrigering i kameran och autofokusföljning.

Med systemkamerans elektronisk sökare kan du förhandsgranska bilden i sökaren med fotograferingsinställningarna tillämpade. Live View på den bakre LCD-skärmen på en spegelreflexkamera möjliggör samma sak, men det är inte alltid praktiskt att fotografera på det sättet. Dessutom är det svårt att se i mörkret i en spegelreflexkameras sökare, till skillnad från en systemkameras elektroniska sökare, vilket gör att du kan komponera bilden i nästan alla förhållanden.

Avancerade funktioner för autofokus, som Djur AF och Fordon AF, är endast tillgängliga i de senaste kamerorna i EOS R-systemet. Med de här systemkamerorna kan du även ta bilder med antingen en elektronisk eller mekanisk slutare, med vanligtvis mycket högre serietagningshastighet och möjlighet till helt tyst fotografering.

Om du har möjlighet så prova kameran du är intresserad av, från ergonomi till autofokus och slutartyp till slutartid – det finns inget som kan ersätta att faktiskt känna efter hur den passar dig. När du har bestämt dig för vilken systemkamera som passar dig bäst kan du fråga din lokala kamerabutik om möjligheter till byte av delar. Du kan även överväga att donera din gamla kamerautrustning till en lokal kameraklubb eller skola, så att någon annan kan påbörja sin fotograferingsresa.



*Andra ljud än slutaren (bländare, fokusljud från objektivdrift, elektroniskt ljud osv.) kan genereras.

Amy Davies, Alex Summersby & Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

APS-C kontra fullformat – en förklaring

Vad är skillnaden mellan APS-C- och fullformatskameror, och vilken passar dig?

Därför är EOS R-systemet en uppgradering som förändrar karriären

Canon EOS R-kameror och -objektiv har utvecklat arbetet för fotografer i fem år. Upptäck själv varför proffs har bytt.

Så kommer du igång med fotograferingen

Vill du uppgradera från en smartphone till en kamera? Vår fotograferingsguide för nybörjare innehåller allt du behöver för att komma igång.

Så här väljer du objektiv

Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.