Det är viktigt att de anställda förstår säkerhetshoten i samband med arbete på språng. Vem som helst kan till exempel koppla upp sig på ett delat Wi-Fi-nätverk på ett café, så för att upprätthålla säkerheten är det viktigt att anställda endast får åtkomst till företagsdokument via VPN. Det är även lätt hänt att medarbetarna exponerar information fysiskt för andra, genom att lämna sin bärbara dator för att ta en kaffe eller helt enkelt sitta framför någon på tåget. Om medarbetarna brukar resa i arbetet bör IT-ansvariga åtminstone överväga enkla lösningar som sekretessfilter för enheter.
Organisationer bör även inse att ingen är perfekt – det är inget ovanligt att tappa bort telefonen eller råka glömma datorn på tåget. Med detta i åtanke är försiktighetsåtgärder en god idé. Överväg att införa BitLocker innan en användare kan få åtkomst till operativsystemet, krypterade hårddiskar och möjligheten att skicka en signal till en mobil enhet och rensa den för att förhindra att någon får åtkomst till företagsinformation.
Organisationer över hela världen har tvingats införa distansarbete och hybridarbete snabbare än de hade förväntat sig. Det har gjort att IT-teamen har fått jobba otroligt hårt bara för att hålla igång verksamheten på distans. Nu när situationen har lugnat sig bör säkerheten vara i fokus. Med tanke på alla nya potentiella källor till säkerhetshot på en utspridd arbetsplats skulle alla organisationer ha fördel av att granska säkerhetsprotokoll och -policyer. Med så stora förändringar av de anställdas arbetsliv är det särskilt viktigt att förstå att medarbetarna kanske inte är medvetna om hur detta bör påverka säkerhetsrutinerna eller förstår hur deras eget beteende behöver förändras. Med denna kunskap på plats, kombinerat med noggrann personalutbildning, kan organisationen få ut mesta möjliga av hybridarbete utan att äventyra säkerheten.